De 9 Epilepsie Symptomen

Epilepsie is een aandoening die wordt gekenmerkt door onvoorspelbare en herhaalde aanvallen, bewustzijnsverlies en andere symptomen. 

Het is een neurologische aandoening die invloed heeft op het zenuwstelsel en kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder verlies van bewustzijn, bewegingsstoornissen en gedragsveranderingen. 

Het is belangrijk om dat je alle verschillende symptomen van epilepsie weet, om het begin van een aanval te herkennen, zodat je snel en adequaat kunt handelen.

Dit artikel vertelt je 9 epilepsie symptomen en bijkomende symptomen die op kunnen treden.

man bij dokter

1. Convulsies of aanvallen

Aanvallen zijn waarschijnlijk het meest opvallende symptoom van epilepsie. 

Een aanval kan zich uiten in verschillende manieren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de abnormale hersenactiviteit. 

Sommige mensen kunnen stijve spieren of trillen ervaren, terwijl anderen plotseling bewusteloos raken en oncontroleerbare bewegingen maken.

2. Verlies van bewustzijn

bewusteloosTijdens een aanval kunnen mensen bewusteloos raken en niet reageren op prikkels uit hun omgeving. 

Na afloop van de aanval kunnen ze verward en gedesoriënteerd zijn en zich niet kunnen herinneren wat er is gebeurd.

3. Stijve of trillende spieren

Sommige mensen kunnen stijve spieren ervaren tijdens een aanval, terwijl anderen bepaalde delen van hun lichaam zullen trillen. 

Deze bewegingen kunnen oncontroleerbaar zijn en kunnen enkele seconden tot minuten aanhouden.

4. Verwardheid en desoriëntatie

Na een aanval kunnen mensen verward en gedesoriënteerd zijn, en zich niet kunnen herinneren wat er is gebeurd. 

Dit kan enkele minuten tot uren duren en kan ervoor zorgen dat mensen zich bezorgd of angstig voelen.

5. Zintuiglijke vervormingen

Sommige mensen kunnen flitsen van licht of geluid ervaren vlak voor of tijdens een aanval. 

Deze vervormingen kunnen ook geassocieerd worden met bepaalde geuren of smaken.

6. Oncontroleerbare bewegingen

Tijdens een aanval kunnen mensen oncontroleerbare bewegingen maken, zoals bewegingen van de ledematen of het gezicht. 

Deze bewegingen kunnen snel en onregelmatig zijn en kunnen enkele seconden tot minuten aanhouden.

7. Veranderingen in gedrag en stemming

Epilepsie kan ook gedrags- en stemmingsveranderingen veroorzaken. 

Mensen kunnen bijvoorbeeld agressief of prikkelbaar worden, of hun interesses verliezen. 

Deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn en kunnen verdwijnen na de aanval.

8. Veranderingen in het slaappatroon

Sommige mensen met epilepsie kunnen slaapproblemen ervaren, zoals moeite met inslapen of het voortdurend wakker worden gedurende de nacht. 

Deze problemen kunnen verband houden met de aanvallen en de veranderingen in gedrag en stemming.

9. Uitvallen

Uitvallen waarbij het bewustzijn en/of het lichaam even stil staan.

Dit type aanval, ook bekend als petit mal-aanval, kan leiden tot een korte episode waarin het bewustzijn en/of het lichaam even stil staan. 

Mensen kunnen tijdelijk niet reageren op prikkels uit hun omgeving en kunnen zich later niet herinneren dat ze het hebben gehad.

Deze lijst is niet volledig en de symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het afhankelijk is van de onderliggende aandoening. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon met epilepsie uniek is en dat hun symptomen specifiek voor hen kunnen zijn. 

Bij het vermoeden van epilepsie moet je een ​​arts raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Aandachtspunten

Er zijn nog een aantal belangrijke dingen die je moet weten over de symptomen van epilepsie.

Bijkomende symptomen. Naast de typische symptomen die we eerder bespraken, kunnen mensen met epilepsie ook last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, en andere bijkomende symptomen.

Uiteenlopende aanvalsvormen. Epilepsie kan zich uiten in verschillende aanvalsvormen, waaronder tonische-clonische aanvallen, myoclonische aanvallen, absences (petit mal) aanvallen, en atonische aanvallen.

Veelvoorkomende oorzaken van epilepsie. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van epilepsie, zoals hersenletsel, herseninfecties, hersentumoren, hoofdletsel, erfelijke aandoeningen, en aangeboren hersenafwijkingen.

Behandelingen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor mensen met epilepsie, waaronder medicatie, chirurgie, dieetbehandelingen (zoals de ketogeen dieet), en niet-medicamenteuze behandelingen zoals neurostimulatie en gedragsbehandelingen.

Levensstijl aanpassingen. Mensen met epilepsie kunnen ook profiteren van aanpassingen aan hun levensstijl, zoals regelmatige slaap, stressbeheersing, en gezonde voeding, die kunnen bijdragen aan het verminderen van aanvallen en het verbeteren van hun algehele gezondheid en welzijn.

Take home message

Epilepsie symptomen variëren en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Dus wat zijn de epilepsie symptomen?

Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere hevige en onvoorspelbare bewegingen van ledematen of het hele lichaam, verlies van bewustzijn, onverklaarbare emoties, veranderingen in geur, smaak, of gezichtsvermogen, en onverklaarbare gedragsveranderingen. 

Het is belangrijk om te weten dat niet alle mensen met epilepsie dezelfde symptomen ervaren en dat sommige mensen zelfs geen symptomen hebben.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen