Flossen Voor of Na Poetsen? 4 Voor- en Nadelen

Misschien ga je voor de eerste keer flossen of misschien doe je het al jaren op dezelfde manier en vraag je je af of het eigenlijk wel de juiste volgorde is. 

Dus wat kun je het beste doen, flossen voor of na poetsen?

KORT ANTWOORD

Het is niet per se beter om te flossen voor of na het tandenpoetsen. Het hangt namelijk af van persoonlijke voorkeuren en de manier waarop je tanden poetst. Zo komen beide opties met bepaalde voordelen.

De voordelen van flossen voor het tandenpoetsen:

 • Flossen verwijdert tandplak tussen de tanden en onder de randen van je tandvlees, wat kan helpen om tandplak te verminderen en tandvleesproblemen te voorkomen. Als je dit doet voordat je poetst, kan het helpen om de tandpasta beter te laten werken door de tandplak en bacteriën te verwijderen.
 • Sommige mensen vinden het makkelijker om tandpasta op hun tanden te laten zitten terwijl ze flossen, omdat dit kan helpen om de tandpasta op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het uit de mond spoelt.

De voordelen van flossen na het tandenpoetsen:

 • Als je flost na het tandenpoetsen, kan dit helpen om de tanden en het tandvlees extra te reinigen en te verfrissen.
 • Sommige mensen vinden het makkelijker om te flossen nadat ze hun tanden hebben gepoetst, omdat de tanden dan al schoon zijn en het flossen daardoor makkelijker gaat.

Het belangrijkste is dat je tanden en het tandvlees regelmatig en grondig reinigt, ongeacht of je flost voordat of nadat je poetst. 

Probeer verschillende methoden uit en kijk wat voor jou het fijnst werkt. Als je tandvleesproblemen hebt, kan het raadzaam zijn om eerst te flossen en daarna te poetsen, zodat je het tandvlees extra kunt reinigen. Als je echter geen tandvleesproblemen hebt, kan het ook prima zijn om te flossen na het poetsen.

Dit artikel gaat dieper in op de voor en nadelen van flossen voor het poetsen en flossen na het poetsen.

familie poetst tanden

1. Flossen voor poetsen

Er zijn een aantal redenen waarom het flossen voor het tandenpoetsen een goed idee kan zijn:

 1. Het kan helpen om tandplak te verwijderen. Flossen verwijdert tandplak tussen de tanden en onder de randen van je tandvlees, wat kan helpen om tandplak te verminderen en tandvleesproblemen te voorkomen. Als je dit doet voordat je poetst, kan het helpen om de tandpasta beter te laten werken door de tandplak en bacteriën te verwijderen.
 2. Het kan makkelijker zijn om te flossen met tandpasta op de tanden. Sommige mensen vinden het makkelijker om tandpasta op hun tanden te laten zitten terwijl ze flossen, omdat dit kan helpen om de tandpasta op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het uit de mond spoelt.
 3. Het kan een extra stap zijn om je mond te reinigen. Als je flost voordat je poetst, voeg je een extra stap toe aan je mondverzorgingsroutine, wat kan helpen om je tanden en tandvlees extra grondig te reinigen.
 4. Tandvleesproblemen. Als je tandvleesproblemen hebt, kan het raadzaam zijn om eerst te flossen en daarna te poetsen, zodat je het tandvlees extra kunt reinigen. Als je echter geen tandvleesproblemen hebt, kan het ook prima zijn om te flossen na het poetsen. Belangrijk is dat je regelmatig en grondig je tanden en tandvlees reinigt.

2. Flossen na poetsen

Er zijn een aantal redenen waarom het flossen na het tandenpoetsen een goed idee kan zijn:

 1. Het kan helpen om de tanden en het tandvlees extra te reinigen. Als je na het tandenpoetsen flost, kan dit helpen om de tanden en het tandvlees extra te reinigen en te verfrissen.
 2. Het kan makkelijker zijn om te flossen met schone tanden. Sommige mensen vinden het makkelijker om te flossen nadat ze hun tanden hebben gepoetst, omdat de tanden dan al schoon zijn en het flossen daardoor makkelijker gaat.
 3. Het kan een afsluiting zijn van je mondverzorgingsroutine. Als je flost na het tandenpoetsen, voeg je een extra stap toe aan je mondverzorgingsroutine die kan helpen om je mond te verfrissen en te voelen.

Is flossen even belangrijk als poetsen? 

Er zijn een aantal redenen waarom flossen net zo belangrijk is als tandenpoetsen:

 1. Flossen verwijdert tandplak op plaatsen die je met een tandenborstel niet kunt bereiken. Tandplak kan zich ophopen tussen de tanden en onder de randen van je tandvlees, waar een tandenborstel niet bij kan komen. Flossen is de enige manier om deze tandplak te verwijderen.
 2. Flossen kan helpen om tandvleesproblemen te voorkomen. Tandplak kan leiden tot tandvleesontstekingen en tandvleesproblemen, zoals tandvleesbloedingen en tandvleesafzakking. Door regelmatig te flossen, kun je tandvleesproblemen voorkomen of in een vroeg stadium behandelen.
 3. Flossen kan helpen om slechte adem te voorkomen. Tandplak kan leiden tot slechte adem, omdat het een broedplaats is voor bacteriën. Door regelmatig te flossen, kun je slechte adem voorkomen of verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat flossen en tandenpoetsen beide belangrijk zijn voor een goede mondgezondheid. 

Het is aan te raden om minstens twee keer per dag te poetsen en minstens een keer per dag te flossen, of vaker als je tandvleesproblemen hebt. 

Als je regelmatig poetst en flost, kun je tandplak verminderen, tandvleesproblemen voorkomen en een frisse adem behouden.

Take home message

We hebben gezien dat er een aantal redenen zijn waarom het flossen voor het tandenpoetsen een goed idee kan zijn, zoals het verwijderen van tandplak, het makkelijker maken om te flossen met tandpasta op de tanden en het toevoegen van een extra stap om je mond te reinigen. 

We hebben ook gezien dat er redenen zijn waarom het flossen na het tandenpoetsen een goed idee kan zijn, zoals het helpen om de tanden en het tandvlees extra te reinigen, het makkelijker maken om te flossen met schone tanden en het afsluiten van je mondverzorgingsroutine.

We hebben ook geleerd dat flossen net zo belangrijk is als tandenpoetsen. Flossen verwijdert tandplak op plaatsen die een tandenborstel niet kan bereiken, kan helpen om tandvleesproblemen te voorkomen en kan helpen om slechte adem te voorkomen. 

Daarnaast hebben we gezien dat het flossen voor of na het tandenpoetsen niet per se beter is en dat het afhangt van persoonlijke voorkeuren en de manier waarop je tanden poetst. 

Als je tandvleesproblemen hebt, kan het raadzaam zijn om eerst te flossen en daarna te poetsen. Belangrijk is dat je regelmatig en grondig je tanden en tandvlees reinigt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen