4 Oorzaken van Frozen Shoulder

Wanneer het weefsel rondom je schoudergewricht ontstoken raakt ontstaat er een frozen shoulder. Hierdoor zal het weefsel namelijk krimpen en strakker worden wat voor pijn en stijfheid zorgt.

Van een schouderblessure tot diabetes en angst, de oorzaak kan erg variëren. Er zijn bovendien ook een aantal risicofactoren met een frozen shoulder in verband gebracht. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een frozen shoulder.

1. Onbeweeglijkheid

Immobiliteit is een van de meest voorkomende oorzaken van een frozen shoulder. Deze onbeweeglijkheid kan ontstaan door:

  1. arts doet lasik oogoperatieoperatie
  2. herstel van een schouderblessure
  3. gebroken arm
  4. beroerte
  5. letsel aan de rotator cuff (schouder)

Als je je schouder door een blessure moeilijker kunt bewegen is het dus verstandig om met je dokter te overleggen. Zo kun je met behulp van oefeningen het bewegingsbereik helpen behouden.

2. Suikerziekte

geen suikerDiabetes kan een frozen shoulder veroorzaken. Hoe dit precies komt is nog niet helemaal duidelijk, maar het collageen kan door een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel aangetast worden. Collageen vormt namelijk je bindweefsel. 

Het is dus belangrijk dat je je bloedsuiker regelmatig laat controleren. Zo kun je problemen vroegtijdig opsporen.

3. Schildklierproblemen 

Een schildklierafwijking is een risicofactor van een frozen shoulder. Het kan namelijk de kans op een frozen shoulder tot een factor van 2.69 verhogen.

Zo toonde een studie aan dat met name een traagwerkende schildklier en de aanwezigheid van goedaardige schildklierknobbels, verband kunnen houden met een frozen shoulder. 

Naast een traagwerkende schildklier is ook een overactieve schildklier in verband gebracht met een frozen shoulder.

4. Stress of angst

stressSpanning. In je schouders kan spanning zich gaan ophopen en tot een gespannen gevoel leiden. Op deze manier kan aanhoudende stress of angst een frozen shoulder veroorzaken. Maar er is nog een verband. 

Ontstekingen. Langdurige of verhoogde stresslevels of angst kunnen ook op een andere manier een frozen shoulder veroorzaken. Zo zijn stress en angst een bron van ontstekingen.

Risicofactoren frozen shoulder

Er zijn nog een aantal risicofactoren die de kans op een frozen shoulder verhogen:

  1. leeftijd: 40 jaar en ouder
  2. vrouwelijk geslacht
  3. tuberculose

Een frozen shoulder is met nog een aantal andere gezondheidsproblemen in verband gebracht waaronder de ziekte van Parkinson en hartaandoeningen.

Behandelingsmogelijkheden frozen shoulder

De diagnose kan meestal op basis van de de tekenen en symptomen gesteld worden. De meeste frozen shoulders zullen vanzelf overgaan binnen 12-18 maanden. 

Echter, als de klachten aanhouden zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden:

  1. schouder voorzichtig bewegen
  2. het vermijden van pijnlijke bewegingen
  3. pijnstillers
  4. steroïdeninjecties: om de zwelling te verminderen
  5. schouderoefeningen om zo je beweging weer terug te krijgen (als je eenmaal minder last hebt van pijn)

Rust kan de genezing van de schouder niet ten goede zal komen en het zelfs kan verergeren. Wees je hier bewust van. Door rust kunnen er namelijk meer verklevingen rond het schouderkapsel ontstaan.

Vooruitgang kun je aan een aantal tekenen opmerken zoals minder stijfheid, terugkrijgen van verloren beweging en een toegenomen bewegingsbereik.

Take home message

Een frozen shoulder veroorzaakt (hevige) pijn en stijfheid in je schouder. 

Frozen shoulder (capsulitis adhesiva) veroorzaakt tot (hevige) pijn en stijfheid. Dit kan het bewegingsbereik natuurlijk flink belemmeren of zelfs onmogelijk maken.

Maar hoe ontstaat zoiets? Wat is de frozen shoulder oorzaak?

Oorzaken van een frozen shoulder zijn immobiliteit (schouderblessure, herstel na operatie), suikerziekte, schildklierproblemen (traagwerkende of overactieve schildklier) en stress of angst.

Er zijn nog een aantal risicofactoren zoals een leeftijd van 40 jaar en ouder, tuberculose, vrouwelijk geslacht, de ziekte van Parkinson en hartaandoeningen.

De precieze oorzaak is vaak echter onduidelijk.

Er zijn behandelingsmogelijkheden waarbij een fysiotherapeut je het beste kan helpen waaronder het vermijden van pijnlijke bewegingen, pijnstillers en schouderoefeningen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cohen, C., Tortato, S., Silva, O. B. S., Leal, M. F., Ejnisman, B., & Faloppa, F. (2020). Association between frozen shoulder and thyroid diseases: strengthening the evidences. Revista Brasileira de Ortopedia, 55, 483-489.

Sun, Y., Zhang, P., Liu, S., Li, H., Jiang, J., Chen, S., & Chen, J. (2017). Intra-articular steroid injection for frozen shoulder: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials with trial sequential analysis. The American journal of sports medicine, 45(9), 2171-2179.