Ga je Meer Eten door te Stoppen met Roken?

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat roken de eetlust beïnvloedt. Van de mensen die stoppen met roken zal meer dan 70% last krijgen van een toegenomen eetlust 

Er zijn ook mensen die het stoppen met roken uit angst voor gewichtstoename uitstellen. Maar waarom ga je meer eten door te stoppen met roken?

KORT ANTWOORD

Tabak beïnvloedt de stofwisselingssnelheid en daarmee ook je gewicht. Als je stopt met roken is het normaal dat de eetlust toeneemt. Dit is namelijk een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel. Meestal duurt dit ontwenningsverschijnsel ook nog eens langer dan de andere symptomen. Bovendien verbetert roken ook nog eens je smaakzin. Het is dus belangrijk dat je voor verstandige voedselkeuzes gaat om slecht eten, overeten en gewichtstoename te voorkomen. 

Dit artikel vertelt je hoeveel mensen gemiddeld aankomen, hoe het komt en hoe je gewichtstoename kan voorkomen.

ik stop met roken

Aankomen door stoppen met roken

Nadat je stopt met roken kom je in de maanden daarna gemiddeld zo’n 2,3 tot 4,5 kilo aan. Meestal duurt deze gewichtstoename ongeveer drie jaar. 

Zware rokers hebben na het stoppen met roken meer kans op gewichtstoename.

Hoewel het gebruik van tabak je stofwisselingssnelheid verhoogt, zijn de negatieve effecten van het roken die extra kilo’s echt niet waard.

Nicotineontwenning is erg hardnekkig en kan langer dan dan 4 weken duren.

Weetje

Wist je dat als je wiet rookt de hersencellen die normaal gesproken zeggen dat je vol zit juist de honger gaan aanjagen? Je kunt dus ook meer eten als je gaat roken.

Tragere stofwisseling

Als je elke dag een pakje sigaretten rookt zul je ongeveer 250 calorieën verbranden. De stofwisseling zal dus vertragen als je gaat stoppen met roken.

Dit betekent dat je lichaam elke dag meer calorieën moet verwerken waardoor veel mensen in gewicht zullen aankomen.

Gewichtstoename voorkomen

Je kunt gewichtstoename helpen voorkomen door bewust te zijn van de veranderingen die komen gaan en je hierop voor te bereiden:

  1. drink veel water
  2. zorg voor lichamelijke activiteit 
  3. houd gezonde snacks in handbereik
  4. alcohol beperken

Blijf ook goed letten op je totale voedinginname. Mocht je merken dat je plotseling meer eet, schroef het dan direct terug.

Take home message

Naast nicotineverlangens zal de eetlust na het stoppen vaak ook toenemen.

Je gaat meer eten door stoppen met roken. Dit komt omdat de smaakzin anders wordt en je eetlust toeneemt.

Hoewel mensen zich zorgen maken om gewichtstoename is het stoppen met roken een van de beste dingen die je maar kunt doen. 

Hopelijk kunnen de hierboven beschreven tips je helpen om gewichtstoename te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tian, J., Venn, A., Otahal, P., & Gall, S. (2015). The association between quitting smoking and weight gain: a systemic review and meta‐analysis of prospective cohort studies. Obesity reviews, 16(10), 883-901.

Filozof, C., Fernandez Pinilla, M. C., & Fernández‐Cruz, A. (2004). Smoking cessation and weight gain. Obesity reviews, 5(2), 95-103.