Gejaagdheid Tijdens de Overgang?

Tijdens de overgang veranderen je hormoonspiegels waardoor je last kunt krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen en slaapstoornissen. Dus kan de overgang gejaagdheid veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Tijdens de overgang kunnen vrouwen gejaagdheid ervaren. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen die gevoelens van prikkelbaarheid, irriteerbaarheid, woede, angst of paniek met zich mee kunnen brengen. Zo kan woede ontstaan door de factoren die met de menopauze verband houden. Maar liefst 70% van de vrouwen heeft last van prikkelbaarheid. In deze fase zijn emotionele veranderingen normaal.

Dit artikel vertelt je hoe de overgang gejaagdheid en andere emotionele kan veroorzaken inclusief een aantal andere oorzaken waar je rekening mee moet houden.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Rollercoaster van emoties

In de menopauze vinden er hormonale verandering plaats die verschillende bijwerkingen kunnen hebben. Het is niet verwonderlijk dat dit je stemming aanzienlijk kan beïnvloeden.

Dalende oestrogeenspiegels kunnen opvliegers veroorzaken wat je slaap verstoort. Dit kan vervolgens tot stemmingswisselingen en angst leiden. 

Veel vrouwen ervaren daarom stemmingswisselingen, woede en droefheid. Prikkelbaarheid is met 70% het meest voorkomende symptoom. Je kunt ook het gevoel hebben alsof je voortdurend het premenstrueel syndroom ervaart. 

Emotionele veranderingen:

  1. irriteerbaarheid
  2. stemmingswisselingen
  3. woede
  4. minder motivatie
  5. droevige gevoelens
  6. gejaagdheid
  7. angst
  8. agressiviteit
  9. vermoeidheid
  10. spanning
  11. concentratieproblemen

20% van de vrouwen ervaart in de menopauze symptomen van depressie. 

Serotonine en progesteron. De oestrogeenniveaus fluctueren, een soort van eb en vloed. Bovendien neemt ook het serotonine af waardoor de oestrogeen-serotonine balans verstoord raakt. Oestrogenen houden normaal gesproken namelijk je serotonine in stand. Als het oestrogeen afneemt kan er onrust, prikkelbaarheid en angst optreden. In de perimenopauze neemt het progesterongehalte ook af waardoor oestrogeen dominant wordt wat tot depressie en prikkelbaarheid kan leiden. 

Elke hormoonverandering. In de menopauze hebben veel vrouwen last van irriteerbaarheid, agitatie en angst. Het kan tijdens de menopauze ook erger zijn geworden. Zoals hiervoor besproken kan dat dus door een hormonale disbalans veroorzaakt worden. Naast een laag oestrogeengehalte kan het ook het gevolg zijn van een laag testosterongehalte, laag progesterongehalte of te hoge testosteronspiegels.

Kortom, tijdens de overgang maak je een heuse rollercoaster van hormonen en emoties door.

Andere oorzaken

Gejaagdheid kan dus verband houden met de menopauze. Er zijn echter nog meer dingen waardoor je je gejaagd kunt voelen.

Mogelijke oorzaken gejaagdheid:

  1. school of werkgerelateerde stress
  2. overactieve schildklier
  3. burn-out
  4. ziekig gevoel
  5. groepsdruk
  6. bipolaire stoornis
  7. verdrietige gevoelens
  8. alcoholontwenning
  9. schizofrenie
  10. dementie
  11. drugs
  12. hersentumor

Het is belangrijk dat je arts weet hoe je je voelt zodat eventueel andere aandoeningen uitgesloten kunnen worden.

Klachten verminderen

De meest voorkomende emotionele symptomen zijn irriteerbaarheid en verdrietige gevoelens. Gelukkig je ze ze vaak met een aantal leefstijlveranderingen onder controle vrouw doet aan yogahouden. 

  1. stressmanagement
  2. ontspanning
  3. gezonde voeding
  4. lichaamsbeweging
  5. yoga
  6. ritmisch ademhalen
  7. meditatie
  8. vermijd alcohol
  9. contact met vrienden en familie
  10. creatieve uitlaatklep

Eventueel kun je met cognitieve gedragstherapie beter met de slechte gevoelen om leren gaan en ze met positiviteit vervangen.

Take home message

In de menopauze nemen de oestrogeen niveaus af dat naast vervelende opvliegers ook stemmingswisselingen kan veroorzaken. 

Dus kan je tijdens de overgang gejaagdheid hebben?

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last hebben van gejaagdheid en andere stemmingswisselingen zoals irriteerbaarheid, woede, droevige gevoelens, angst, agressiviteit en spanning.

Het verouderingsproces en het verlies van de vruchtbare jaren kan erg confronterend zijn en emotionele problemen met zich meebrengen. Weet wel dat dit een natuurlijk onderdeel van het menselijk leven is.

Met behulp van dieet en leefstijlveranderingen kan je de emotionele veranderingen beter onder controle houden. Overleg je klachten altijd met een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bremer, E., Jallo, N., Rodgers, B., Kinser, P., & Dautovich, N. (2019). Anxiety in menopause: a distinctly different syndrome?. The Journal for Nurse Practitioners, 15(5), 374-378.