Gele Tanden Kind: 5 Oorzaken en Remedies

Je bent zeker niet de enige ouder die zich zorgen maakt over de gele tanden van je kind. Elk jaar krijgen namelijk duizenden kinderen gele tanden. 

Maar geen zorgen, in dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van gele tanden bij kinderen en geven we praktische tips om dit op te lossen zodat jouw kind weer een stralende lach krijgt.

In dit artikel vertellen we de oorzaken van gele tanden bij kinderen, de behandelingen en hoe je het in het vervolg kunt helpen voorkomen.

moeder leert kind tanden poetsen

Oorzaken van Gele tanden bij je kind

De tanden kunnen om verschillende redenen geel worden. Laten we eens kijken naar de belangrijkste:

 1. Voeding en dranken. Te veel suiker en zure voeding en dranken kan leiden tot tandbederf en dus gele tanden. Tandbederf ontstaat wanneer bacteriën in de mond suiker omzetten in zuren, wat kan leiden tot gaatjes en gele verkleuringen. Probeer suikerhoudende en zure voeding en dranken zoveel mogelijk te beperken en zorg ervoor dat je kind regelmatig poetst na het eten van deze producten.
 2. Tandplak. Tandplak is een laagje van bacteriën en speeksel dat zich op de tanden en het tandvlees kan vormen als het niet regelmatig verwijderd wordt. Als tandplak niet regelmatig verwijderd wordt, kan het hard worden en uiteindelijk leiden tot tandbederf en gele tanden. Zorg ervoor dat je kind twee keer per dag poetst en regelmatig naar de tandarts gaat voor professioneel tandvleesonderhoud.
 3. Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen bijwerkingen hebben op de tanden en het tandvlees, wat kan leiden tot gele tanden. Als je kind medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met de arts of tandarts over eventuele bijwerkingen en hoe deze kunnen worden voorkomen.
 4. Te veel fluoride. Fluoride is een mineraal dat helpt om tanden sterk en gezond te houden, maar te veel fluoride kan leiden tot gele tanden. Dit komt doordat fluoride de verkleuring van de tanden kan versterken. Als je twijfelt of je kind te veel fluoride binnenkrijgt, overleg dan met de tandarts.
 5. Roken. Roken kan leiden tot gele tanden en tandplak, wat kan leiden tot tandbederf en gaatjes. Het is belangrijk om te helpen voorkomen dat je kind begint met roken door het goede voorbeeld te geven en te praten over de gevaren van roken. Als je zelf rookt en je wilt dat je kind een stralende lach houdt, overweeg dan om te stoppen met roken.

Behandelingen Gele tanden kind

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om gele tanden bij kinderen te behandelen. Hier zijn enkele opties:

 1. Tanden bleken. Tanden bleken is een populaire manier om gele tanden te behandelen. Er zijn verschillende bleekmethoden beschikbaar, zoals tandenbleekstrips, -gels en -kits die thuis kunnen worden gebruikt, of professioneel tandenbleken bij de tandarts. Houd er rekening mee dat sommige bleekmethoden niet geschikt zijn voor kinderen, dus het is belangrijk om advies te vragen aan de tandarts voordat je een bleekmethode kiest.
 2. Tandheelkundige behandeling. Als de gele tanden van je kind het gevolg zijn van tandbederf, kan een tandheelkundige behandeling nodig zijn om de tanden te herstellen. Dit kan variëren van vullingen tot kronen of wortelkanaalbehandelingen, afhankelijk van de ernst van het tandbederf.
 3. Voedingsaanpassingen. Zoals eerder vermeld, kan te veel suiker en zure voeding en dranken leiden tot gele tanden. Door het aanpassen van het dieet van je kind en het beperken van de inname van deze producten, kan de gele verkleuring van de tanden worden verbeterd.
 4. Dagelijkse mondverzorging. Een goede dagelijkse mondverzorging is de sleutel tot het behoud van gezonde tanden en het voorkomen van gele tanden. Zorg ervoor dat je kind twee keer per dag poetst, flosst en regelmatig naar de tandarts gaat voor professioneel tandvleesonderhoud.
 5. Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride kan helpen om tanden sterk en gezond te houden en kan ook helpen om tandbederf te voorkomen. Kies een tandpasta met fluoride voor je kind en begeleid hen bij het twee keer per dag poetsen.
 6. Geef water in plaats van suikerhoudende dranken. Water is de beste keuze voor je kind om te drinken, vooral tussen de maaltijden door. Als je kind honger heeft tussen de maaltijden, kun je ook gezonde snackopties aanbieden in plaats van suikerhoudende snacks.
 7. Maak een afspraak met de tandarts. Regelmatig bezoeken aan de tandarts zijn belangrijk om te helpen voorkomen dat gele tanden ontstaan en om eventuele problemen op te sporen en op te lossen voordat ze erger worden. Houd er rekening mee dat sommige tandheelkundige behandelingen alleen bij de tandarts kunnen worden uitgevoerd.
 8. Leer je kind goede mondverzorgingsgewoonten. Het is belangrijk om je kind te leren hoe ze hun tanden en mond op de juiste manier kunnen verzorgen. Leer hen om twee keer per dag te poetsen en flossen en om niet te veel suikerhoudende en zure voeding en dranken te consumeren.
 9. Beperk het gebruik van tandenbleekproducten. Zoals eerder vermeld, zijn sommige tandenbleekproducten niet geschikt voor kinderen. Bovendien kan het gebruik van ervan de tanden en het tandvlees irriteren. Als je overweegt om tandenbleekproducten te gebruiken, overleg dan eerst met de tandarts.

Take home message

We hebben gekeken naar de belangrijkste oorzaken van gele tanden bij kinderen en enkele behandelingen om dit op te lossen. 

Door de voeding en dranken van je kind aan te passen, een goede dagelijkse mondverzorging te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je helpen voorkomen dat gele tanden ontstaan. 

Als je kind al gele tanden heeft, is het nog steeds mogelijk om dit op te lossen met behandelingen zoals tanden bleken en tandheelkundige behandelingen. 

Het is belangrijk om advies te vragen aan de tandarts voordat je een behandeling begint.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen