Geluid in Oor bij Slikken: 3 Oorzaken

Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding. Zo heeft slikken invloed op je oren en kun je een ratelend geluid horen. Dus waarom hoor ik geluid in mijn oor bij het slikken?

KORT ANTWOORD

Als je slikt gaat de buis van eustachius open waarbij er lucht van je keel in het middenoor terecht komt. Hierdoor kan je wat gekraak horen bij het slikken. Dit is heel normaal. Dankzij dit mechanisme blijft de druk in je middenoor gelijk en kunnen bacteriën afgevoerd worden. Er kan echter ook een dysfunctie zijn van de buis van de eustachius.

Dit artikel vertelt je waarom je precies geluiden hoort bij het slikken inclusief wanneer de buis niet goed functioneert en je afwijkende geluiden kunt horen.

man last oren

Waar het geluid vandaan komt

In de achterkant van je neus kan een kleine luchtbel in het middenoor komen. Wanneer je slikt hoor je dan een plop of klikgeluid.

Normaal gesproken is de buis van eustachius gesloten. Daarom wordt je stemgeluid, hartslag en ademhalingsgeluiden geblokkeerd.

Veerklem. Aan de keelopening van deze buis zit elastisch kraakbeen dat als een veerklem dient. Bij het slikken, kauwen, niezen en geeuwen opent dit kraakbeen zich. Bij het opengaan en terugstuiteren van het kraakbeen kan je een ratelend geluid horen.

Drukvereffening. De buis van eustachius is een complexe buis. Bij het slikken gaat deze buis open en komt er lucht van de keel in je middenoor terecht. Dit kan ook door te gapen of kauwen. Dit mechanisme is er natuurlijk niet zonder reden. Op deze manier blijft de druk in het middenoor gelijk. 

Duikers. Voor duikers is dit een zegen, door simpelweg te slikken kan je de druk in je oren geluid maken. Hierdoor hoeven ze geen vervelende methodes te gebruiken zoals de valsalva manoeuvre waarbij je de neus dichtknijpt en zachtjes blaast. 

Drinken uit je neus. Omdat alles in met elkaar in verbinding staat kan er tijdens het lachen ook drinken uit je neus komen. Er zijn zelfs mensen die rook uit de oren kunnen blazen. Dit komt allemaal door het drukvereffening mechanisme.

Maar het doet nog meer. Functies van buis van eustachius:

  1. voert de afscheiding van de middenoorholte af
  2. houdt de luchtdruk gelijk
  3. voorkomt dat bacteriën het middenoor en buitenoor bereiken 
  4. preventie van retrograde infecties

Door overtollig slijm kan de buis van eustachius verstopt raken waardoor dit mechanisme niet meer functioneert.

Eustachius buis disfunctie

Als je bij het slikken een krakend geluid hoort en mogelijk een drukkend gevoel ervaart is er misschien sprake van Eustachiusbuis Dysfunctie.

Normaal gesproken vormt de buis van eustachius de verbinding tussen het middenoor en je keel en neus om de druk gelijk te houden en vocht af te voeren.

Door een bijvoorbeeld een sinusinfectie of allergie gaat de buis niet meer normaal open en dicht en kan het vocht dus niet meer goed afgevoerd worden.

Als de onderliggende oorzaak is verholpen zou het knisperende geluid ook vanzelf moeten verdwijnen. Zo niet of als er ook pijn bij optreedt moet je langs de dokter.

Overige oorzaken

Er zijn nog een aantal oorzaken waar rekening mee gehouden moet worden. 

Oorsmeer. Zo kan het ook veroorzaakt worden door ophoping van oorsmeer. Als het oorsmeer verschuift kunnen er ook geluiden ontstaan. Bij het bewegen van de kaak kun je knetterende of krakende geluiden horen. 

Kaken. Als je bij het openen van de mond of het kauwen een knallend of klikkend geluid opmerkt, heb je misschien een temporomandibulaire gewrichtsaandoening. Het geluid hoor je dan heel dicht bij je oor. De kaakspieren kunnen stijf of gespannen zijn. Het kan zelfs tot oorsuizen (tinnitus) leiden.

Mogelijk is er iets anders aan de hand. Een arts kan het beste differentiëren tussen de verschillende oorzaken.

Take home message

Het is heel normaal dat je bij het slikken een geluid in je oor hoort. Als je slikt gaat namelijk de buis van eustachius open. Hetzelfde geldt voor gapen en kauwen.

Dit is juist erg fijn omdat de druk in je middenoor hierdoor gelijk blijft en vocht en bacteriën afgevoerd kunnen worden.

Als de buis altijd open stond kon je ook je ademhaling, hartslag en stem beter horen. Echter, door een infectie of allergie kan de buis van eustachius geblokkeerd raken. In dat geval hoor je misschien een krakend of knisperend geluid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bluestone, C. D. (1983). Eustachian tube function: physiology, pathophysiology, and role of allergy in pathogenesis of otitis media. Journal of allergy and clinical immunology, 72(3), 242-251.