Gevoelige Eikel: 3 Oorzaken

In principe heeft iedereen een gevoelige eikel. De eikel bevat namelijk maar liefst 4000 zenuwuiteinden. 

De eikel is van zichzelf dus al gevoelig zodat je tijdens de geslachtsgemeenschap opgewonden kunt worden.

Echter, door een gezondheidsaandoening kan de penis nog gevoeliger worden. Van urineweginfecties tot een te strakke voorhuid, er kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Gelukkig is een gevoeligheid van de penis in veel gevallen behandelbaar. Je zult dan wel eerst moeten weten wat er aan de hand is.

Aan de hand van een aantal symptomen en tekenen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een gevoelige eikel en een gevoelige penis.

man pijn kruis geslachtsdelen

1. Urineweginfecties

Een pijnlijke of gevoelige penis kan veroorzaakt worden door een urineweginfectie. Hierbij kan de urinebuis ontstoken raken.

man pijn geslachtsdelen plassenBij het urineren of ejaculeren kan deze gevoeligheid of pijn daarom sterker zijn. Bij mannen die besneden zijn, zijn urineweginfecties over het algemeen ongewoon.

Echter, als de eikel pijnlijk en gezwollen is, heb je mogelijk balanitis.

2. Balanitis

Er is sprake van balanitis wanneer je eikel pijn doet en gezwollen is.

Gelukkig is het meestal niet ernstig, maar je zult langs de dokter moeten gaan om de oorzaak te achterhalen. 

Een slechte hygiëne is bij onbesneden mannen de meest voorkomende oorzaak. Het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld candidiasis (genitale schimmelinfectie) of een seksueel overdraagbare aandoening.

Balanitis kan met fimosis gepaard gaan. Dit is het onvermogen van de voorhuid om zich over de eikel terug te trekken.

3. Fimosis

Wanneer je voorhuid te strak zit kan het over de eikel vast komen te zitten. Er wordt dan gesproken van fimosis.

Alleen als je besneden bent en geen voorhuid hebt kun je dus last hebben van fimosis. Bij zowel baby’s als jongen kinderen (tot 7 jaar) is het een veelvoorkomende aandoening.

Is er een trauma aan vooraf gegaan?

4. Verwonding

Door bijvoorbeeld ruige masturbatie, ruige seks en andere trauma’s zoals sportverwondingen, kan de penis gevoeliger worden.

Daarnaast kun je last krijgen van onder andere:

  1. zwelling
  2. ontsteking
  3. roodheid
  4. moeite met plassen
  5. blauwe plekken (door direct trauma)
  6. moeite om een erectie te krijgen

Een gevoelige penis kan tot andere problemen leiden.

Voortijdige zaadlozing

Een veelvoorkomende oorzaak van vroegtijdige ejaculatie is een gevoelige penis. Ongeveer 30% van de mannen zal te maken krijgen met vroegtijdige zaadlozing.

Deze diagnose kan gesteld worden als je regelmatig tijdens het vrijen in minder dan een minuut ejaculeert.

Als dit het geval is kan de gevoeligheid van de penis eventueel met een plaatselijk verdovend middel verminderd worden waarmee de zaadlozing verlengd kan worden. 

De sensatie kan ook met een condoom verminderd worden wat je langer helpt te presteren. Als de ejaculatie bijna plaatsvindt trek je de penis terug en oefen je druk op de eikel uit waarmee de zaadlozing onderdrukt wordt.

Overleg eerst met een arts voordat je iets gaat ondernemen. Alleen een arts kan het probleem vaststellen en de juiste behandeling voorstellen.

Take home message

Om opgewonden te raken zal de eikel natuurlijk tot een bepaalde hoogte gevoelig moeten zijn. Echter, overgevoeligheid kan juist ongemak veroorzaken.

De eikel is door de vele zenuwuiteinden (4000) al zeer gevoelig, maar door een aantal problemen kan de penis te gevoelig worden wat zowel je dagelijkse als seksuele activiteiten negatief kan beïnvloeden.

Maar waarom heb ik een gevoelige eikel?

Mogelijke oorzaken zijn urineweginfecties, balanitis, fimosis of een verwonding.

Hopelijk heb je een idee gekregen van de onderliggende oorzaken. Het lijstje is echter niet compleet.

Alleen een arts kan tussen de verschillende oorzaken differentiëren en een juiste diagnose stellen. Deze aandoening kan gelukkig op verschillende manieren onder controle worden gekregen.

Een gevoelige eikel hebben is ook echt een gevoelig onderwerp waardoor veel mannen er liever zelf mee omgaan. Durf het ter sprake te brengen, er zijn veel manieren om er wat aan te doen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Waugh, M. A. (1998). Balanitis. Dermatologic Clinics, 16(4), 757-762.

McGregor, T. B., Pike, J. G., & Leonard, M. P. (2007). Pathologic and physiologic phimosis: approach to the phimotic foreskin. Canadian Family Physician, 53(3), 445-448.