Haar Verven tijdens de Zwangerschap: 2 Belangrijke Aandachtspunten

Er zijn veel verhalen en mythes over haarverf en zwangerschap. Sommigen zeggen dat het gebruik ervan schadelijk is voor de gezondheid van het ongeboren kind, terwijl anderen het juist als veilig beschouwen.

Dus mag je je haar verven als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het verven van je haar tijdens de zwangerschap direct schadelijk is voor jou of je ongeboren kind. De chemicaliën kunnen door de hoofdhuid opgenomen worden en in sommige gevallen in het bloed terechtkomen. Echter, de hoeveelheden die worden opgenomen, zijn in de meeste gevallen te laag om schadelijk te zijn.

Het is wel belangrijk om te weten dat bepaalde haarverfproducten ammoniak bevatten, wat kan leiden tot problemen met de luchtwegen tijdens de verfbehandeling. Daarom is het raadzaam om producten te kiezen die ammoniakvrij zijn.

In het algemeen is het veiliger om het verven van je haar uit te stellen tot na de zwangerschap, omdat het verminderen van blootstelling aan chemicaliën altijd de voorkeur heeft tijdens deze belangrijke periode.

In dit artikel zullen we meer vertellen over haarverf en zwangerschap inclusief tips als je besluit je haar te verven.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

Waar de angst vandaan komt

Er zijn enkele redenen waarom mensen denken dat haren verven schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap.

Schadelijke stoffen. Veel haarverfproducten bevatten schadelijke stoffen, zoals ammoniak en parabenen, die de huid en de bloedbaan kunnen binnendringen en de gezondheid van de moeder en de foetus kunnen beïnvloeden.

Overdracht naar de foetus. Sommige stoffen in haarverf kunnen via de bloedbaan naar de foetus overdragen worden en de ontwikkeling van de foetus kunnen beïnvloeden.

Risico op allergieën. Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn voor allergieën en reacties op haarverfproducten, wat tot huidirritaties en andere problemen kan leiden.

Verminderde afweer. Tijdens de zwangerschap is het immuunsysteem verzwakt, waardoor vrouwen gevoeliger zijn voor bepaalde schadelijke stoffen.

Let hier op als je je haar verft tijdens de zwangerschap

Als je besluit om je haar te verven tijdens de zwangerschap, moet je op de volgende zaken letten.

Kies voor een zachte verfbehandeling. Tijdens de zwangerschap is het beter om te kiezen voor een zachte verfbehandeling, zoals een permanent of een semi-permanente verf, in plaats van een sterk chemicaliënbevattende verf.

Kies producten zonder ammoniak. Ammoniak is een stof die in sommige haarverfproducten wordt gebruikt en die tot problemen met de luchtwegen kan leiden. Kies daarom producten die ammoniakvrij zijn.

Vermijd contact met de huid. Probeer te voorkomen dat het haarverf in contact komt met de huid, vooral met de huid rond de lippen en de ogen.

Ventileer goed. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het verven van je haar. Open het raam of zet de ventilator aan.

Overleg met je arts. Als je twijfels hebt over het verven van je haar tijdens de zwangerschap, overleg dan altijd met je arts voor advies.

Door deze vijf dingen in acht te nemen, kan het verven van je haar tijdens de zwangerschap veilig en zonder problemen verlopen. 

Het is echter altijd belangrijk om het uit te stellen tot na de zwangerschap en de voorkeur te geven aan producten zonder ammoniak en een zachte verfbehandeling.

Aandachtspunten 

Vermijd het eerste trimester. Het wordt aangeraden om het haar te verven na het eerste trimester, omdat het eerste trimester een kritiek moment is voor de ontwikkeling van de foetus.

Kies voor natuurlijke producten. Probeer altijd producten te kiezen die vrij zijn van schadelijke stoffen, zoals ammoniak en parabenen.

Vermijd bepaalde delen van het haar. Probeer tijdens de zwangerschap bepaalde delen van het haar te vermijden, zoals de hoofdhuid en de slaap, omdat deze gevoeliger zijn voor schadelijke stoffen.

Draag beschermende kleding. Draag beschermende kleding, zoals een handschoen en een cape, om ervoor te zorgen dat je geen contact maakt met de verf.

Ventileer de ruimte. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het verven, om ervoor te zorgen dat je niet te veel blootgesteld wordt aan schadelijke stoffen.

Wat gebeurt er met je haar als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er het volgende met je haar.

Dikker haar. Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap een toename van haargroei en -volume, doordat hormonale veranderingen de groei bevorderen.

Minder haaruitval. Door de toegenomen hormonen wordt de groeifase van het haar verlengd en daalt het aantal haren dat uitvalt.

Verandering in haarkleur. Bepaalde hormonen kunnen ook invloed hebben op de kleur van je haar. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld zien dat hun haar donkerder wordt, terwijl anderen zien dat het lichter wordt.

Andere haarproblemen. Tijdens de zwangerschap kunnen ook andere haarproblemen optreden, zoals roos, droog haar of vet haar.

Take home message

Dus kun je als je zwanger bent je haar verven?

Het verven van je haar tijdens de zwangerschap is over het algemeen veilig, maar het is altijd beter om het uit te stellen en producten te kiezen die ammoniakvrij zijn. Overleg altijd met je arts als je twijfels hebt.

Als je zwanger bent en je wilt je haar verven, is het dus belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste maatregelen te nemen om jezelf en je baby te beschermen. Als je vragen hebt, overleg dan altijd met je arts of verloskundige.

Tijdens de zwangerschap kun je merken dat je haar verandert. Of het nu gaat om de dikte, de kleur, of andere haarproblemen, het is belangrijk om het haar goed te verzorgen en eventuele problemen op te lossen met behulp van natuurlijke producten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen