Haarpijn: 10 Oorzaken en Remedies

Haren zijn dood, dus bij haarpijn is er misschien wat anders aan de hand. 

De hoofdhuid is rijk aan zenuwuiteinden, bloedvaten en olieklieren. Vandaar dat hoofdhuidpijn vaak voorkomt.

Een gevoelige of pijnlijke hoofdhuid kan erg ongemakkelijk zijn. Maar je zult eerst moeten weten waar het precies vandaan komt. 

Aan de hand van verschillende symptomen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak.

Dit artikel vertelt je mogelijke oorzaken van haarpijn/ hoofdhuid pijn en hoe je het kunt verlichten.

volwassen man met de handen in het haar

Haarpijn Oorzaken (hoofdhuidpijn)

Spanningshoofdpijn. Als je last hebt van een pijnlijke hoofdhuid boven op het hoofd, dan heb je mogelijk spanningshoofdpijn. Ook kan de pijn in de nek, achterkant van het hoofd of achterkant van de slaap gevoeld worden. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. pijn rond het hoofd
 2. gevoel alsof er een strakke band om je hoofd is gelegd
 3. een constante druk rond het hoofd

Maar hoe ontstaan deze klachten? De spieren zijn namelijk met elkaar verbonden en als de spieren rondom je hoofd zoals je nekspieren gespannen zijn kan er hoofdpijn optreden.

Paardenstaart hoofdpijn. Je hoofdhuid zit vol met pijngevoelige zenuwen. Het is dus niet zo verwonderlijk dat je last kunt krijgen van hoofdhuid pijn wanneer er erg hard aan het haar getrokken wordt. Zo kunnen sommige kapsels voor pijnklachten zorgen. De haarschacht is van zichzelf niet pijngevoelig, maar rondom het haarzakje liggen pijngevoelige zenuwen. Als een paardenstaart hard aan je hoofdhuid trekt kunnen er dus pijnklachten optreden.

Huidaandoeningen. De hoofdhuid kan door huidaandoeningen ontstoken raken zoals roos en eczeem. Ook door huiduitslag en wonden kan je last krijgen van gevoeligheid. 

Gist. Wanneer gist overgroeit kan de hoofdhuid pijn gaan doen. Je hoofd produceert oliën rondom de haarschacht, wat de overgroei van gist bevordert. Vandaar dat als je je haar een tijdje niet was je hier last van kunt krijgen. Een pijnlijke hoofdhuid kan vervolgens ontstaan door een combinatie van factoren. 

Auto-immuunziekten. Bij een auto-immuunziekte valt het lichaam het eigen gezonde weefsel aan. Bij bijvoorbeeld psoriasis kun je last krijgen van een geïrriteerde, ontstoken, en pijnlijke hoofdhuid. Er is nog een auto-immuunziekte waarbij je een pijnlijke hoofdhuid kan krijgen. Bij temporale arteritis raken de bloedvaten namelijk ontstoken waardoor de hoofdhuid gevoelig kan worden.

Overgevoelige hoofdhuid. Symptomen van een gevoelige hoofdhuid zijn branderigheid, pijn, een strak gevoel, roodheid en jeuk. In het geval van heftige symptomen is er misschien sprake van een overgevoelige hoofdhuid. Dit wordt ook wel hyperreactieve hoofdhuid genoemd.

Zwangerschap. Als je zwanger bent zullen er aanzienlijke hormonale veranderingen plaatsvinden waardoor de hoofdhuid dermatologisch kan veranderen. Zo kan je huid vet en droog worden en kan de huid gaan jeuken. Vandaar dat huidproblemen zoals eczeem kunnen verergeren.

Er zijn nog een aantal mogelijke oorzaken:

 1. Zonnebrand (verbrande hoofdhuid)
 2. hoofdhuid puistjes 
 3. geïnfecteerde haarzakjes
 4. huidproblemen zoals eczeem
 5. verwondingen
 6. cellulitis: bacteriële infectie 
 7. zenuwaandoening (trigeminusneuralgie)
 8. witte mee-eters: verstopte haarzakjes met olie en dode huidcellen
 9. gevoelige hoofdhuid door insectenbeten 

Remedies haarpijn

Een pijnlijke hoofdhuid is in de meeste gevallen gelukkig onschuldig en ook goed te behandelen. Dingen die verlichting kunnen bieden:

 1. Voorzichtig borstelen
 2. Lossere haarstijlen en strakke haarkapsels vermijden
 3. Speciale shampoos
 4. Niet krabben omdat dat de hoofdhuidpijn op de lange termijn juist zal verergeren
 5. Stressreductie, stressmanagement
 6. Ontstekingen verminderen met vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen
 7. Huidcrèmes of eventueel een voorgeschreven steroïdecrème
 8. Zonnebrandcrème of een een hoed dragen.
 9. anti-epileptica in het geval van zenuwpijn

Gelukkig kun je haarpijn op verschillende manieren aanpakken. Het hangt natuurlijk wel van de onderliggende oorzaak af.

Take home message 

Haarpijn kent verschillende oorzaken.

Echter, haren zijn dood, dus mogelijk heb je een pijnlijke hoofdhuid dat vaak voorkomt. Zo is je hoofdhuid rijk aan zenuwuiteinden, olieklieren en bloedvaten.

Meestal wordt hoofdhuidpijn veroorzaakt door directe spanning of druk op de hoofdhuid. 

Veelvoorkomende oorzaken zijn spierspanningshoofdpijn, huidaandoeningen zoals eczeem, folliculitis (ontstoken haarzakje), overgroei van gist, of ontstoken huid door bijvoorbeeld metalen of zepen. 

Het kan ook veroorzaakt worden door kou, hitte of wind. Wees je ervan bewust dat onderliggende medische aandoeningen de bloedvaten kunnen aantasten.

Bij aanhoudende hoofdhuidpijn moet je naar de dokter gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kobayashi, M., Ito, K., Sugita, T., Murakami, Y., Yamashita, R., Matsunaka, H., & Nakamura, M. (2016). Physiological and microbiological verification of the benefit of hair washing in patients with skin conditions of the scalp. Journal of cosmetic dermatology, 15(4), e1-e8.