Wanneer je denkt dat het hartje van je baby niet meer klopt schiet je al snel in paniek. Je wilt dan natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Dus wat zijn overige symptomen?
KORT ANTWOORD
In tegenstelling tot wat sommige zwangeren denken, kan je de hartslag van de baby niet in je buik voelen. Pas na 6,5-7 weken zwangerschap zal de baby een hartslag ontwikkelen. Er is dus geen sprake van een zwangerschapsverlies als de hartslag voor deze tijd afwezig is. Bovendien kan je de hartslag met een stethoscoop pas tussen de 18e en 20e week horen. Als je de hartslag eerder wilt horen zal er een echo of foetale doppler nodig zijn. Neem bij zorgen altijd contact op met een arts.
Dit artikel vertelt je de symptomen wanneer het hartje niet meer klopt, de mogelijke oorzaken en verschillen per week.
Hartje klopt niet meer symptomen
Rondom het horen en voelen van de hartslag van je baby bestaan een aantal misvattingen die we kort door zullen nemen.
Hartslag van baby is nauwelijks te voelen
Zwangeren denken soms dat ze de hartslag van de baby in hun buik kunnen voelen. DIt is echter niet het geval.
Je voelt waarschijnlijk je abdominale aorta. Je aorta is de grootste slagader die ook door je buik heen loopt.
Baby hartslag alleen te horen met stethoscoop
Dankzij de stethoscoop kunnen we kleine geluiden versterken. Dit komt goed van pas bij hartslagen. Er zitten echter wat haken en ogen aan.
Met een stethoscoop zou je thuis de hartslag kunnen horen. Echter, met een stethoscoop kan de hartslag niet zo vroeg horen. Hiervoor zal je een echo of foetale doppler nodig hebben.
Hoewel de hartslag van een baby zich in een eerder stadium ontwikkelt kan je de hartslag met een stethoscoop meestal pas tussen de 18e en 20e week horen.
Hartje klopt niet meer oorzaken
Als het hartje niet meer klopt moet er met meerdere oorzaken rekening gehouden worden. Elke oorzaak presenteert zich ook met andere symptomen.
Hartslagontwikkeling baby
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de hartslag zich pas na 6,5-7 weken zwangerschap ontwikkelt. De foetale hartslag kan met een vaginale echografie waargenomen worden.
Als de hartslag voor deze tijd afwezig is, zal het dus niet op een verlies duiden.
Echter, de hartslag begint zich net te ontwikkelen. Na 7 weken zwangerschap kan deze hartslag beter beoordeeld worden.
In week 13 tot 28 van de zwangerschap kan er een foetale Doppler-test plaatsvinden.
De vroege embryonale hartslag bedraagt vaak maar liefst 160-180 slagen per minuut. Dit is twee keer hoger dan volwassenen.
Zwangerschapsverlies
Echografie. Met behulp van een echo kan de arts kijken of er een hartslag is. Eventueel kan de arts de definitieve diagnose van een verlies vaststellen.
Scans. Een verlies wordt niet zomaar gesteld. Voor het bevestigen van een zwangerschapsverlies gaat de arts mogelijk op meerdere dagen scans uitvoeren.
Miskraam
Een miskraam wordt voorspelt aan de hand van een afwezige foetale hartslag en een kleine zwangerschapszak.
Een vastgestelde miskraam kan helaas niet gestopt worden. In deze fase ligt de focus op de preventie van infecties en hevige bloedingen.
Als er een deel van het zwangerschapsweefsel is doorgekomen wordt er gesproken van een incomplete miskraam. Hierbij kan het zwangerschapsweefsel binnen enkele dagen naar buiten komen.
In het geval van een gemiste miskraam kan het drie tot vier weken duren voordat het weefsel doorkomt.
In de tussentijd kun je menstruatie-achtige symptomen hebben zoals bloeden of spotting,
Wanneer het zwangerschapsweefsel is doorgekomen, zal het bloedverlies waarschijnlijk toenemen met menstruatieachtige krampende pijnen.
pijnstillende tabletten kunnen hierbij helpen. Bij een onvolledige miskraam moet je bij tekenen van infectie of fors bloedverlies behandeld worden.
Gemiste miskraam
Er kan een miskraam optreden zonder dat er symptomen zijn zoals bloedingen krampen of andere symptomen van zwangerschapsverlies.
BIj een gemiste miskraam was de zwangerschap aanvankelijk goed begonnen en nestelde de eicel zich in de baarmoeder in. Jammer genoeg kan de ontwikkeling van de hartslag rond de 6 tot 10 weken stoppen.
Er kan niet altijd een oorzaak voor gevonden worden. In veel gevallen is er sprake van een chromosoomafwijking waardoor de foetus niet levensvatbaar is.
Er kan ook sprake zijn van een anembryonale zwangerschap. Dit vindt plaats wanneer het embryo een leeg zwangerschapszakje achterlaat en zich niet ontwikkelt. Het embryo is gaan groeien maar heeft zich niet verder ontwikkelt.
Bij een gemiste miskraam (stille miskraam) zal je waarschijnlijk geen last hebben van symptomen of bijwerkingen.
Soms wordt er bruine afscheiding gezien. Daarnaast kunnen de zwangerschapssymptomen zoals gevoelige borsten, misselijkheid en braken minder worden.
Take home message
Het horen van een embryonale hartslag zal een geruststellend gevoel geven. Maar wat als het hartje niet klopt?
Op meerdere momenten in de zwangerschap kan het hartje stoppen met kloppen. Er kan zelfs een hartstilstand bij de geboorte optreden.
Echter, voor de 6,5 tot 7e week van de zwangerschap kan je de hartslag niet vaststellen omdat de ontwikkeling van de hartslag nog moet beginnen.
Daarnaast kan je de hartslag pas tussen de 18e en 20e week van de zwangerschap met een stethoscoop horen.
Met een foetale doppler kan de hartslag vanaf de 13e week vastgesteld worden. Afwezigheid van een foetale hartslag kan op een miskraam duiden. Neem contact op met een arts als je bezorgd bent.
Over Diederik
Bronnen
Maraci, M. A., Bridge, C. P., Napolitano, R., Papageorghiou, A., & Noble, J. A. (2017). A framework for analysis of linear ultrasound videos to detect fetal presentation and heartbeat. Medical image analysis, 37, 22-36.
Gao, Y., & Noble, J. A. (2017, September). Detection and characterization of the fetal heartbeat in free-hand ultrasound sweeps with weakly-supervised two-streams convolutional networks. In International Conference on Medical Image Computing and Computer-Assisted Intervention (pp. 305-313). Springer, Cham.
Li, T. C., Iqbal, T., Anstie, B., Gillham, J., Amer, S., Wood, K., & Laird, S. (2002). An analysis of the pattern of pregnancy loss in women with recurrent miscarriage. Fertility and sterility, 78(5), 1100-1106.