Heb ik hiv? 9 Symptomen

Door onbeschermde seks en het delen van naalden kun je hiv oplopen.

Met alleen symptomen weet je niet zeker of je hiv hebt. Dit kan alleen met een hiv-test vastgesteld worden.

Het is belangrijk dat je je hiv-status weet. Bij een positieve test kunnen hiv-medicijnen ervoor zorgen dat het hiv zo laag wordt dat een test het niet meer kan aantonen.

Met een ondetecteerbare virusbelasting kun je gezond blijven en is het risico op het overdragen van hiv klein. 

Dit artikel vertelt je de symptomen van hiv, belangrijke risicofactoren, verschillende soorten hiv-tests en hoe een test in zijn werk gaat.

onderzoeker controleert op hiv

Hiv-symptomen

2 tot 4 weken na een hiv-infectie zal ongeveer tweederde van de mensen griepachtige verschijnselen ervaren. 

Dit is de natuurlijke reactie van je lichaam op de hiv-infectie. Sommige mensen zullen in dit vroege stadium helemaal geen symptomen ervaren.

Griepachtige symptomen:

  1. koorts
  2. rillingen
  3. keelpijn
  4. gezwollen lymfeklieren
  5. nachtelijk zweten
  6. vermoeidheid
  7. uitslag
  8. spierpijn
  9. zweren in de mond

Het eerste teken van een hiv-infectie is meestal koorts. Deze acute fase van hiv kan enkele weken duren. Deze symptomen houden soms maar een paar dagen aan.

Kortom, in de eerste weken na hiv-infectie kun je je koortsig, ziek en pijnlijk voelen. In de deze fase zit er ook veel virus in je systeem waardoor je het erg gemakkelijk kunt overdragen.

Risicofactoren hiv

De kans op het krijgen van hiv kan door verschillende dingen verhoogd worden. Voer daarom een hiv-test uit als het antwoord op een van de volgende vragen “ja” is:

  1. Heb je anale of vaginale seks gehad met iemand met hiv?
  2. Ben je een man die met een andere man seks heeft gehad?
  3. Heb je bij jezelf drugs geïnjecteerd? Heb je spuiten, naalden of of werk gedeeld met anderen?
  4. Heb je sinds je laatste hiv-test meer dan één sekspartner gehad?
  5. heb je een SOA, hepatitis of tuberculose?
  6. Heb je geld of drugs voor seks geruild?
  7. Heb je met iemand seks gehad die op bovenstaande vragen misschien bevestigend antwoord?
  8. Heb je seks gehad met iemand waarvan je niet op de hoogte bent van de seksuele voorgeschiedenis?

Laat je jaarlijks minstens één keer testen als je antwoord op één van deze vragen “ja” is geweest.

Daarnaast is het verstandig dat homoseksuele mannen en biseksuele mannen, afhankelijk van het risico,  zich elke 3-6 maanden laten testen.

Soorten hiv-tests

Er bestaan verschillende hiv-tests die het bloed, urine of orale vloeistof kunnen onderzoeken. Er zijn drie soorten hiv-tests namelijk de antilichaamtests, de antigeen-antilichaamtests en de nucleïnezuurtests (NAT). Een hiv-test spoort niet het hiv zelf op maar juist de antilichamen die je lichaam tegen hiv aanmaakt.

We zullen een paar testen in zijn algemeenheid doornemen.

  1. Reguliere hiv-test. Binnen een week zal de uitslag meestal bekend zijn. Zo lang wil je natuurlijk niet op je uitslag wachten.
  2. hiv sneltest. Hierbij wordt via een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Al binnen 30 minuten tot een uur zullen de resultaten bekend zijn. Net zoals bij een zwangerschapstest zul je bij een positieve snelle bloedtest, twee lijnen zijn. Bij een negatieve test is één lijn te zien. Deze test staat ook wel bekend als de point of care test (POC).
  3. hiv-zelftest. Online of bij een apotheek kun je een een hiv zelftestkit kopen. Hiermee kun je zelf bepalen waar je de test uitvoert en waar je het resultaat wilt horen. Soms worden er gratis zelftestpakketten verstrekt. 
  4. NAT-test. Hierbij wordt vanuit een ader bloed afgenomen en gekeken of iemand hiv heeft en hoeveel virale virusdeeltjes er in het bloed zijn (hiv viral load).

Overleg met je hulpverlener welke test voor jou het meest geschikt is en wanneer en hoe je het precies moet afnemen. Bij een zelftest zal deze informatie ook bijgeleverd zijn.

Betrouwbaarheid hiv-test

Een hiv-test is voor ongeveer 99% en 100% betrouwbaar. Dit hangt ook van het type test af. De thuistests of sneltests hebben een betrouwbaarheid van ongeveer 99% terwijl de nieuwste labtests een nauwkeurigheid hebben van bijna 100%.

Hoe je een hiv-test doet

Een hiv test doe je als volgt:

  1. zoek een hiv-testlocatie: Google zoek of via de huisarts
  2. vraag een test aan die een recente infectie kan aantonen
  3. bij een seropositievetest moet je naar een arts gaan om zo snel mogelijk met de hiv-medicijnen te beginnen

Ook bij een negatieve test zijn preventiemiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je ook negatief blijft zoals de pre-exposure prophylaxis (PrEP).

Als je bepaalde risicofactoren hebt moet je je elk jaar minstens 1 keer laten testen. Ook voor de mensen tussen de 13-64 jaar wordt het aangeraden om je minstens één keer te laten testen tijdens routineonderzoek. 

Ook bij seksuele aanranding moet er een hiv-test gedaan worden.

Bespreek naast het seksuele verleden ook het drugsgebruik van het verleden voordat je met een nieuwe partner seks hebt en laat je testen op SOA’s.

Hiv oorzaken

Het hiv-virus verspreidt zich via het bloed, vaginale vloeistoffen en sperma. Je kunt hiv dus oplopen via seksueel contact, bloedcontact of via de moeder tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Het hiv wordt overgedragen via:

  1. delen van naalden
  2. seksueel contact
  3. zwangerschap, bevalling of borstvoeding
  4. bloedtransfusies

Door te zoenen zul je geen hiv oplopen omdat hiv zich niet door speeksel verspreidt.

Take home message

Niet wetende of je wel of geen hiv hebt is een echte hel. Zonder uitsluiting en gerustelling zul je je geen moment kunnen concentreren. Dus heb ik hiv?

2 tot 4 weken na de eerste blootstelling aan het hiv-virus kunnen de eerste symptomen optreden die enkele weken kunnen aanhouden. Het eerste teken is meestal koorts. Alleen met een hiv-test weet je zeker of je hiv hebt.

Bij de hierboven beschreven risicofactoren moet je je laten testen en als je in een van de risicogroepen valt is het verstandig om je elk jaar of meerdere keren per jaar te laten testen.

Gelukkig kunnen er dankzij de huidige gezondheidszorg hiv-infecties voorkomen worden. Zo kunnen zwangere vrouwen met hiv behandeld worden zodat de kans op overdracht naar de baby zeer laag is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hoenigl, M., Green, N., Camacho, M., Gianella, S., Mehta, S. R., Smith, D. M., & Little, S. J. (2016). Signs or symptoms of acute hiv infection in a cohort undergoing community-based screening. Emerging infectious diseases, 22(3), 532.

Daar, E. S., Little, S., Pitt, J., Santangelo, J., Ho, P., Harawa, N., … & Los Angeles County Primary hiv Infection Recruitment Network*. (2001). Diagnosis of primary hiv-1 infection. Annals of internal medicine, 134(1), 25-29.