Heb je Waterpokken Gehad? Test en Symptomen

Meer dan 95% van de bevolking heeft de waterpokken gehad. Maar niet iedereen heeft dat bewust meegemaakt en heeft er geen actieve herinnering aan. 

Dit wil je misschien weten in verband met het waterpokkenvaccin. Als je het gehad hebt kan je zowel tijd als geld besparen.

Dus heb ik waterpokken gehad?

KORT ANTWOORD

Met een bloedtest kun je erachter komen of je de waterpokken hebt gehad. Hiervoor wordt de ELISA-test gebruikt om te kijken of je antilichamen tegen het varicella zoster virus hebt. Mogelijk herinneren je ouders nog de symptomen uit je kindertijd. Bij waterpokken krijg je een rode uitslag die blaasjes geven en vervolgens in korstjes veranderen. Aan de hand van de symptomen en door naar de huid te kijken kan je zien of iemand waterpokken heeft. Bij twijfel kan met laboratoriumonderzoek (bloedonderzoek, weefselmonster) de diagnose waterpokken bevestigd worden.

Dit artikel vertelt je voor wie het waterpokkenvaccin wordt aangeraden, de typische symptomen van waterpokken, de diagnose en de complicaties die kunnen optreden als je het gehad hebt.

jonge-met-waterpokken-op-voeten

Waterpokkenvaccin

Om het waterpokken te voorkomen kun je het waterpokkenvaccin nemen. Dit wordt voor een aantal groepen aangeraden waaronder volwassenen die in het verleden geen waterpokken hebben gehad en een grote kans op blootstelling lopen:

  1. gezondheidsmedewerkers
  2. kinderopvang medewerkers
  3. internationale reizigers
  4. leerkrachten
  5. militair personeel
  6. vrouwen (vruchtbare leeftijd)
  7. volwassenen met jonge kinderen

Als volwassene krijg je meestal twee doses waar 4-8 weken tussen zit. 

En zoals hiervoor besproken, als je je het niet herinneren kan de immuniteit aan de hand van een bloedonderzoek vastgesteld worden.

De volgende groepen mogen geen waterpokkenvaccin:

  1. bij een verzwakt immuunsysteem
  2. zwangeren
  3. allergisch zijn voor of het antibioticum neomycine
  4. gelatineallergie 

Waterpokken symptomen

Aan de hand de symptomen weet je misschien al of je waterpokken hebt gehad. Waterpokken kun je aan de typische verschijnselen gemakkelijk herkennen. In de volgende volgende komen deze verschijnselen meestal voor:

  1. koorts
  2. vermoeidheid
  3. hoofdpijn
  4. buikpijn (1-2 dagen)
  5. jeukende huiduitslag (vele kleine blaasjes)
  6. gevulde bultjes met melkachtig water
  7. gebroken blaasjes
  8. korstjes
  9. vlekkerige huid
  10. vervagen van de vlekjes
Weetje

Wist je dat er zich meestal tussen de 200 en 500 jeukende blaasjes vormen? Gelukkig herinner je je niet alles als kind.

10-21 dagen nadat je aan het virus bent blootgesteld zal de jeukende blaasjesuitslag verschijnen. Dit zal ongeveer 5-10 dagen aanhouden. 1-2 dagen voor de uitslag kan er verlies van eetlust en koorts optreden.

De uitslag begint meestal op je hoofdhuid en lichaam waarna het zich naar je armen, gezicht en benen uitbreidt.

De waterpokken (varicella-zoster) zijn erg besmettelijk. Het is dus belangrijk dat er een diagnose gesteld wordt.

Diagnose waterpokken

De diagnose kan aan de hand van de tekenen van de waterpokken gesteld worden. Door simpelweg naar de huid van een kind te kijken weet een zorgverlener het vaak al. Bij twijfel kan waterpokken met bloedonderzoek of een kweek van weefsel bevestigd worden.

Complicaties waterpokken

Hoewel complicaties onwaarschijnlijk zijn, kunnen ze soms nog wel optreden. Complicaties van waterpokken:

  1. bacteriële infecties (huid, zachte weefsels en bloed)
  2. uitdroging
  3. longontsteking
  4. problemen met de genezing
  5. bloedstollingsproblemen
  6. hersenontsteking
  7. leverproblemen

De latere complicatie van de waterpokken is gordelroos.

Take home message 

Mogelijk wil je het waterpokkenvaccin halen, maar dan moet je natuurlijk eerst weten of je het gehad hebt. Of misschien ben je gewoon benieuwd. Dus heb ik waterpokken gehad?

Met de ELISA-bloedtest kun je er achterkomen of je waterpokken hebt gehad. In het bloedmonster wordt namelijk gekeken of er antilichamen tegen het varicella zoster virus zijn.

Je kunt het uiteraard altijd nog aan je ouders vragen. Misschien herinneren zijn nog eventuele symptomen uit je kindertijd. 

De meest voorkomende symptomen van waterpokken zijn huiduitslag, hoofdpijn, hoesten, koorts, verlies van eetlust en kribbigheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Seo, P. S., Yoon, N. H., & Park, S. D. (2005). A clinical study of chicken pox in adolescents and adults. Korean Journal of Dermatology, 933-938.