Helpt Koud Water tegen Keelpijn?

Koude temperaturen kunnen ontstekingen en zwellingen verlichten. Kun je in plaats van pijnstillers ook gewoon koude temperaturen gebruiken? Dus helpt koud water tegen keelpijn?

KORT ANTWOORD

Koud water kan keelpijn verminderen. De kou zorgt namelijk voor een tijdelijke verdoving waardoor het ongemak verlicht wordt. Je kunt ook ijsblokjes en ijslolly’s gebruiken, wat bij jonge kinderen erg nuttig kan zijn.

Dit artikel vertelt je of koud water tegen keelpijn helpt, en andere dingen die de keelpijn kunnen verzachten.

vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keel

Hoe koud water keelpijn kan verlichten

Koud water verkoelt de ontstoken weefsels en kan daarmee de keelpijn verminderen. Hier zijn meerdere redenen voor.

Koude temperaturen vernauwen de bloedvaten en verminderen daarmee ontstekingen, zwellingen en pijn.

Daarnaast kunnen ze de pijn gevoelige zenuwen in je keel remmen waardoor pijnsignalen afnemen en je dus minder pijn hebt.

De kou activeert zelfs de zogeheten transient potential melastin receptor waardoor je minder pijn hebt.

Koud of warm water tegen keelpijn?

Zowel warm water als koud water kan tegen keelpijn helpen. We konden geen duidelijke winnaar vinden. Hier was te weinig informatie over te vinden. 

Kortom, warme vloeistoffen en koude vloeistoffen kunnen je keelpijn verminderen. Het is wel goed om het potentiële nadeel van warme temperaturen te weten.

Bij een infectie kan warmte de zwelling alleen maar erger maken. Vandaar dat mensen voor bijvoorbeeld kiespijn geen warmte op het gezicht aanbrengen. 

Daarentegen kunnen koude temperaturen de ontstekingen en zwellingen juist verlichten. Naast temperaturen kun je ook gebruikmaken van zout.

Daarnaast kan zout water gorgelen ook helpen. Er zijn dus verschillende vloeistoffen die je keelpijn kunnen verzachten.

Keelpijn verlichten

Naast koud water zijn er verschillende huismiddelen waarmee je de keelpijn kan verlichten zoals met vochtigheid, stoom, antihistaminica en eventueel pijnstillers.

Rust mag natuurlijk ook niet ontbreken. Tot slot is het belangrijk dat je de kans op overdracht van een verkoudheidsvirus zo klein mogelijk houdt.

Verkoudheidsvirussen worden onderling gemakkelijk overgedragen en meestal ben je zo’n 1-2 weken besmettelijk.

Antibiotica tegen keelpijn?

Antibiotica helpen niet tegen een virale infectie, je lichaam zal het virus zelf gaan bestrijden. 

In het geval van een streptokokkeninfectie (strep throat) zal een antibiotica behandeling nodig zijn om eventuele complicaties te voorkomen.

Daarnaast kunnen bijkomende symptomen zoals een snotneus je dagelijkse activiteiten flink belemmeren. 

Oorzaken van keelpijn

In de winter vatten we snel kou en lopen we vaak een verkoudheids- of griepvirus. Een virale infectie zoals een verkoudheid of griep is de meest voorkomende oorzaak van keelpijn. 

Symptomen van een verkoudheid zijn onder andere loopneus, neusverstopping, niezen, hoesten, een zere keel, hoofdpijn, reukverlies, smaakverlies, verhoging, spierpijn en druk in het gezicht en de oren.

Keelpijn wordt ook wel faryngitis genoemd. 

Last van keelpijn maar heb je geen kou gevat? Dit kan ook veroorzaakt worden door streptokokken bacteriën (streptokokken faryngitis), sigarettenrook, zure reflux, of allergieën. 

Ga langs je dokter als de keelpijn en koorts langer dan 1-2 duurt, je rode uitslag hebt of als je moeilijk door gezwollen amandelen kunt slapen.

Vrouwen tussen de 20-30 jaar lopen vaker een verkoudheidsvirus op. Dit kan te wijten zijn aan het nauwe contact met de kinderen.

Take home message

Griep en verkoudheidsvirussen zijn de meest voorkomende oorzaak van keelpijn. 

Elk jaar lopen volwassenen 2-4 keer het verkoudheidsvirus op waarbij je last kunt krijgen van keelpijn.

Helpt koud water tegen keelpijn?

Koud water zorgt voor een tijdelijke verdoving en kan de keelpijn verminderen. De koude temperatuur vernauwt de bloedvaten en vermindert daarmee ontstekingen, zwellingen en pijn. Naast koud water kan je ook ijsblokjes en ijslolly’s gebruiken.

Naast een zere keel kun je ook last hebben van een neusverstopping, loopneus, hoesten, niezen, druk in het gezicht en de oren, hoofdpijn, reukverlies, smaakverlies, verhoging en spierpijn.

Andere mogelijke oorzaken zijn zure reflux, sigarettenrook (roken of meeroken), groep A streptokokken bacterie (streptokokken faryngitis), en allergieën.

Alleen je dokter kan een correcte diagnose stellen. We hebben een aantal symptomen beschreven waarbij het verstandig is om langs de dokter te gaan.

Tot slot moet je in het geval van een virus de juiste voorzorgsmaatregelen treffen om de verspreiding op anderen tegen te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Jain, N., Lodha, R., & Kabra, S. K. (2001). Upper respiratory tract infections. The Indian Journal of Pediatrics, 68(12), 1135-1138.