Het Flossen Stinkt: 5 Oorzaken

Met een flosdraad kom je op plekken waar de tandenborstel niet bij kan komen. Tijdens het flossen kun je echter een vieze geur ruiken, maar waarom stinkt flossen?

KORT ANTWOORD

Het is normaal om een vieze geur te ruiken na het flossen. Dit komt vaak door het verwijderen van tandplak en voedselresten tussen de tanden. Soms kan echter een vieze geur na het flossen wijzen op een onderliggend tandgezondheidsprobleem, zoals tandbederf of tandvleesproblemen. Het is daarom belangrijk om een tandarts te raadplegen als je regelmatig een vieze geur ruikt na het flossen, vooral als de geur niet weggaat na het poetsen en het gebruik van mondwater.

Dit artikel vertelt je waarom flossen stinkt, de mogelijke oorzaken en wat je er allemaal tegen kunt doen.

lachende vrouw wijst naar tanden

5 Oorzaken

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waarom je een vieze geur kunt ruiken na het flossen:

 1. Tandplak. Tandplak is een dunne, witte of gele laag van bacteriën die zich op de tanden en tandvlees kan ophopen. Als je niet regelmatig poetst en flost, kan tandplak zich ophopen en leiden tot een vieze geur.
 2. Voedselresten. Als er voedselresten tussen de tanden en langs het tandvlees achterblijven, kan dit leiden tot een vieze geur. Flossen kan helpen om deze resten te verwijderen, maar als ze niet volledig worden verwijderd, kan dit leiden tot een vieze geur.
 3. Tandbederf. Tandbederf kan leiden tot een vieze geur omdat het gepaard gaat met de afbraak van tandweefsel door bacteriën. Tandbederf kan ook leiden tot een vieze geur als gevolg van de afscheiding van afvalstoffen door de bacteriën.
 4. Tandvleesproblemen. Problemen met het tandvlees, zoals tandvleesontsteking of parodontitis, kunnen leiden tot een vieze geur. Tandvleesontsteking kan leiden tot een vieze geur doordat het gepaard gaat met pusafscheiding, terwijl parodontitis kan leiden tot een vieze geur doordat het gepaard gaat met de afbraak van het tandvlees en het bot rondom de tanden.
 5. Andere oorzaken. Sommige mensen kunnen een vieze geur ruiken na het flossen als gevolg van sinusproblemen of reflux van de maag, terwijl anderen een vieze geur kunnen ruiken als gevolg van het gebruik van bepaalde medicijnen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Wat kun je er allemaal tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

 1. Tandplak verwijderen: Om tandplak te verwijderen, is het belangrijk om regelmatig te poetsen met fluoride tandpasta en te flossen om de tanden en het tandvlees schoon te houden.
 2. Voedselresten verwijderen: Om voedselresten te verwijderen, is het belangrijk om regelmatig te flossen en om eventuele tanden te laten trekken die moeilijk te reinigen zijn.
 3. Tandbederf behandelen: Om tandbederf te behandelen, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen. De tandarts kan het bederf behandelen door middel van vullingen, kronen of wortelkanaalbehandeling.
 4. Tandvleesproblemen behandelen: om tandvleesproblemen te behandelen moet je een tandarts raadplegen. De tandarts kan het tandvlees behandelen met medicijnen, chirurgie of een aangepaste mondhygiënebehandeling.
 5. Andere oorzaken aanpakken: Als sinusproblemen of reflux de oorzaak zijn van de vieze geur, moet je een arts raadplegen voor een behandeling. Als het gebruik van bepaalde medicijnen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen de oorzaak is, is het belangrijk om met een arts te overleggen om te bepalen of het nodig is om de medicijnen of de voedingspatronen aan te passen.

Flosdraden die de stank van flossen kunnen verminderen

Er zijn een aantal flosdraden die kunnen helpen om de stank van flossen te verminderen:

 1. Flosdraden met een mintsmaak: Flosdraden met een mintsmaak kunnen helpen om de mond te verfrissen en de stank van flossen te verminderen.
 2. Flosdraden met een fluoridemiddel: Flosdraden met een fluoridemiddel kunnen helpen om de tanden te beschermen tegen tandbederf en tegelijkertijd de stank van flossen verminderen.
 3. Flosdraden met een antiseptisch middel: Flosdraden met een antiseptisch middel kunnen helpen om bacteriën in de mond te doden en om de stank te verminderen.
 4. Flosdraden met een hydraterende formule: Flosdraden met een hydraterende formule kunnen helpen om het tandvlees te hydrateren en om de stank van flossen te verminderen.
 5. Flosdraden met een zachte textuur: Flosdraden met een zachte textuur kunnen helpen om het tandvlees te beschermen tegen irritatie en om de stank van flossen te verminderen.

Hoe je kan voorkomen dat flossen stinkt

Door regelmatig te poetsen met fluoride tandpasta en te flossen, kun je helpen om tandplak en voedselresten te verwijderen, wat kan helpen om een vieze geur te voorkomen.

Gebruik mondwater na het poetsen en flossen om de mond te spoelen en om de mond gezond te houden.

Door regelmatig een afspraak bij de tandarts te maken, kun je ervoor zorgen dat eventuele tandgezondheidsproblemen op tijd worden opgemerkt en behandeld.

Eet voedsel dat rijk is aan vitamines en mineralen om je mond gezond te houden en om een vieze geur te voorkomen.

Drink voldoende water om de mond te hydrateren en om de mond schoon te houden.

Als je het gebruik van mondwater niet lekker vindt, kun je een mondspoelmiddel met een goede smaak proberen om de mond te spoelen na het flossen.

Take home message

Flossen kan stinken door onder andere tandplak, voedselresten, tandbederf, tandvleesproblemen en andere oorzaken. 

Het is belangrijk om goede mondhygiëne te behouden door regelmatig te poetsen en te flossen om de tanden en het tandvlees schoon te houden en om een vieze geur te voorkomen. 

Als je regelmatig een vieze geur ruikt na het flossen, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een behandeling voor te stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen