Hier is Vechtsport Goed Voor

Vechtsport maakt je niet alleen sterk, het brengt een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen met zich mee. 

Dus waar is vechtsport goed voor?

KORT ANTWOORD

Vechtsport is zowel goed voor het lichamelijke als geestelijke welzijn. Vechtsporten zijn namelijk full-body workouts die de gezondheid van je hart bevorderen, je spieren sterker maken, de flexibiliteit, mobiliteit en balans bevorderen, de vetverbranding stimuleren en je metabolisme een boost geven. Vechtsporten kunnen ook angst, stress en agressieve gevoelens verminderen. Het geeft zelfvertrouwen, verhoogt assertiviteit en maakt je emotioneel stabieler.

Dit artikel vertelt je waar vechtsport goed voor is inclusief de minder leuke kanten.

man doet aan vechtsport

Lichamelijke voordelen van vechtsporten

 1. Afvallen. In slechts een half uur kun je 300 calorieën verbranden. Vechtsporten behoren tot de hoge intensiteit trainingen. Ze stimuleren de vetverbranding en verhogen je metabolisme nog uren na je training. Hiermee kun je vetvrije massa opbouwen en je lichaamssamenstelling veranderen. 
 2. Focus. Een onderzoek heeft aangetoond dat vechtsporten je focus verbeteren. En hoe langer je aan een vechtsport doet, hoe intenser je focus. Dit is misschien ook niet zo gek want in de natuur was focus tijdens een gevecht van levensbelang. 
 3. Flexibiliteit. Bij taekwondo, kickboksen en karate zul je flexibel moeten zijn om de hoge trappen vloeiend uit te kunnen voeren. Bovendien kun je met een goede flexibiliteit blessures voorkomen.
 4. Gezond hart. Vechtsporten behoren dus tot de hoge intensiteit trainingen waarbij je spieren veel zuurstofrijk bloed nodig hebben. Je hart moet dus goed pompen met een hoge hartslag om verzuring te voorkomen. Een studie heeft bevestigd dat vechtsporten goed voor het hart zijn, zo kan de kans op hart- en vaataandoeningen in 16 weken aanzienlijk verlaagd worden.
 5. Minder valpartijen. Vechtsporten kunnen goed zijn voor mensen met botontkalking. Dankzij de valoefeningen die bij vechtsporten gegeven worden leren ouderen op een veilige manier te vallen en klappen op te vangen. Maar dat is nog niet alles. Aangezien vechtsporten je evenwicht verbeteren kunnen de valpartijen voorkomen worden.
 6. Techniek en snelheid. Dankzij alle technieken die je leert zal je na een tijdje behendig worden waarbij de bewegingen steeds vloeiender verlopen. Omdat je snelle stoten maakt worden de snelle spiervezels geactiveerd. Vechtsporten zijn ook nog eens goed voor je reflexen omdat je snel moet reageren.

Psychologische voordelen van vechtsporten

De krijgskunst zorgt niet alleen voor lichamelijke voordelen maar ook voor psychologische voordelen die in het dagelijks leven erg van pas kunnen komen. 

Vechtsporten bevorderen de geestelijke gezondheid:

 1. minder angst 
 2. minder stress
 3. zelfvertrouwen
 4. emotionele stabiliteit
 5. assertiviteit
 6. minder agressieve gevoelens
 7. verhoogd gevoel van eigenwaarde
 8. weerbaarheid
 9. karaktervorming

Spanningen loslaten. Vechtsporten kunnen agressie verminderen. Dat zal je waarschijnlijk ook niet echt verbazen. Gedurende de dag bouw je spanningen op die je op de werkvloer niet even snel los kan laten en opkropt. Hiervoor zul je een uitlaatklep nodig hebben. In plaats van je spanningen te onderdrukken kan het goed zijn om vechtsport als uitlaatklep te gebruiken.

Het maakt je weerbaarder. In het leven zul je innerlijke obstakels en obstakels van de buitenwereld moeten trotseren. Het leven is nou eenmaal een gevecht. Als kind moet je al vroeg voor jezelf opkomen en volwassenen krijgen met conflicten op de werkvloer te maken waar je goed in je schoenen moet staan. Het zelfvertrouwen en de weerbaarheid die je opdoet bij de vechtsporten zullen goed van pas komen. Dankzij de vechtsport weet je hoe je met confrontaties om moet gaan en blijf je rustig.

Levenslessen. Naast de normen en waarden die vechtsporten je bijbrengen zoals wederzijds respect naar de tegenstander zijn er ook een aantal levenslessen die de sport kan meegeven:

 1. met discipline en jezelf te verbeteren kunnen je dromen werkelijkheid worden
 2. moed kan iedereen ontwikkelen
 3. we zullen altijd leren en verbeteringen aanbrengen

Vechtsporten nadelen

Er zijn ook risico’s aan vechtsporten verbonden. Zo kun je nek-en hoofdletsel bij risicovolle bewegingen oplopen zoals bij directe klappen op het hoofd en verstikkende bewegingen.

Het hangt er natuurlijk vanaf welke vechtsport je precies beoefend, maar het kan het risico op wervelkolomschade, hersenschudding, slagaderbreuk en verstikking verhogen.

Eventueel kun je voor cardioboksen gaan waarbij je nagenoeg alle gezondheidsvoordelen meepakt zonder dat je herhaaldelijke klappen op het hoofd krijgt.

Take home message

De één doet vechtsport om zichzelf beter te kunnen verdedigen, terwijl de ander er misschien mee wilt afvallen. Maar vechtsporten doen nog zoveel meer.

Kortom, waar is vechtsport goed voor?

Vechtsporten maken je sterker, verhogen de vetverbranding en bevorderen je geestelijke gezondheid op verschillende vlakken.

Als je voorzichtig bent en geen herhaaldelijke klappen op je hoofd wilt incasseren, is cardioboksen misschien een mooie middenweg.

Neem wat proeflessen en kijk welke vechtsport jou het meeste aanspreekt. Door het in je routine te integreren kan je dus van verschillende gezondheidsvoordelen profiteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kotarska, K., Nowak, L., Szark-Eckardt, M., & Nowak, M. A. (2019). Intensity of health behaviors in people who practice combat sports and martial arts. International journal of environmental research and public health, 16(14), 2463.