Hoe Betrouwbaar is de Infraroodthermometer?

De infraroodthermometer is bijna te gemakkelijk om waar te zijn, maar komt dat niet met een prijskaartje? Kortom, is de infraroodthermometer betrouwbaar?

KORT ANTWOORD

Mits de infrarood thermometer correct gebruikt wordt, is die net zo nauwkeurig als rectale en orale thermometers, dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Echter, de inwendige thermometer zoals de rectale meting blijft in de gezondheidszorg de gouden standaard. Inwendige metingen worden namelijk minder beïnvloed door externe factoren wat de nauwkeurigheid verhoogt.

Dit artikel vertelt je een aantal belangrijke stappen voor een accurate meting, inclusief van welke situatie het afhangt.

infrarood thermometer op vrouw

Hoe je een betrouwbare meting uitvoert

Voor een betrouwbare meting moet je met een aantal dingen rekening houden. Het is belangrijk dat je de volgende stappen goed doorloopt.

  1. Voorbereiding. Voordat je het apparatuur überhaupt kan gebruiken moet je het eerst voor ten minste 15 minuten laten opwarmen. Zorg er ook voor dat het zweet van de persoon afgeveegd is omdat dit de meting kan beïnvloeden. 

Voor een accurate meting moet je het apparaat dicht bij het te meten gebied houden. Dit kan bijvoorbeeld op het voorhoofd of op de polsen gedaan worden. Maar hoe dichtbij precies? 

  1. Afstand. De thermometer mag de huid niet raken. Voor een nauwkeurige meting met de infrarood thermometer moet je het apparaat ongeveer 5 centimeter van het voorhoofd houden (3-5 cm). Dit is een lengte van ongeveer 3 vingers bij elkaar.
  2. Goed richten. Richt op het uiteinde van de rechter wenkbrauw. Druk vervolgens zachtjes op de knop en lees de meting van het LCD-scherm af. 
  3. Wachttijd. Tussen elke patiënt moet 15 seconden gewacht worden.

Deze tips helpen je een nauwkeurige meting te verkrijgen. Er komt dus meer bij kijken dan de meeste mensen zouden verwachten.

Voor een nauwkeurige meting wil je er natuurlijk ook zeker van zijn dat je de meest accurate infrarood thermometer hebt.

Maar er is nog iets waar je rekening mee moet houden.

Niet voor elke situatie geschikt

De infrarood thermometer komt niet alleen van pas bij kinderartsen, maar ook bij massale temperatuurscreenings waarin een korte tijd de temperatuur van veel mensen gemeten moet worden. 

Steeds meer mensen vervangen daarom de gewone thermometers voor de infraroodthermometer. Maar dit is niet altijd even handig.

De situatie speelt namelijk ook een grote rol. Als je mensen massaal wilt screenen voor bijvoorbeeld COVID-19 zal de infraroodthermometer volstaan.

Stel je eens voor dat bij grote sportevenementen iedereen een rectale meting moet ondergaan. Dit gaat natuurlijk niet gebeuren.

Bovendien kan de infraroodthermometer, mits het correct gebruikt wordt, even nauwkeurig zijn als een orale of rectale meting.

In de gezondheidszorg blijft de inwendige meting de gouden standaard. Voor de meest accurate meting wil je dat zo min mogelijk externe factoren de temperatuur beïnvloeden.

Het is een bepaalde afweging tussen de nauwkeurigheid en belasting van de meting. Het is niet in het belang van iemand die geen symptomen heeft om een rectale meting uit te voeren.

Kortom, bij massaal snel testen kan de infraroodthermometer gebruikt worden terwijl in bijvoorbeeld een ziekenhuissetting de inwendige thermometer de gouden standaard blijft.

Take home message

Bij kinderen kan je de temperatuur niet altijd even gemakkelijk opmeten. Hier weten kinderartsen alles vanaf. De infraroodthermometer lijkt de oplossing te zijn. Het is zowel snel als nauwkeurig.

Dankzij de infraroodthermometer kan koorts in grote groepen snel opgespoord worden. Maar gaat dat niet ten koste van de betrouwbaarheid? Kortom, is de infraroodthermometer wel betrouwbaar?

De infraroodthermometer is net zo betrouwbaar als orale en rectale thermometers. Uiteraard mits het correct gebruikt wordt.

Voor een betrouwbare meting moet je de infraroodthermometer 15 minuten laten opwarmen, houd je 3-5 centimeter afstand en richt je op het uiteinde van de rechter wenkbrauw. Tussen elke patiënt moet 15 seconden gewacht worden.

De infrarood thermometer is niet alleen nauwkeurig het is ook nog eens heel erg efficiënt. Bovendien is het ook veiliger omdat je afstand kan houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health. Non‐Contact Thermometers for Detecting Fever: A Review of Clinical Effectiveness. 2014:[cited 2020 Aug 20].