Infrarood thermometers zijn momenteel een ‘’hot topic’’. Waar een traditionele thermometer een paar minuten nodig heeft om enigszins betrouwbaar de temperatuur te meten, doet een infrarood thermometer het al binnen een paar seconden.

Daarnaast hoeft een verhoging of koorts tegenwoordig ook niet meer vastgesteld te worden op ongemakkelijke plekken en werkt een infrarood thermometer al vrij nauwkeurig op het voorhoofd. Bovendien is het ook nog eens veiliger omdat je afstand kunt houden.

Conventionele koortsthermometers kunnen vaak maar maximaal 12 metingen opslaan. De top 7 infrarood thermometers die wij hebben samengesteld beginnen vanaf 30 metingen. Met behulp van de opgeslagen metingen kan je eenvoudig de trend van de lichaamstemperatuur van jou en je hele gezin volgen.

Dit zijn onze aanbevelingen voor de beste infrarood thermometers om eenvoudig je temperatuur te meten.

De top 7 infrarood thermometers vliegensvlug

  1. Braun – Meest betrouwbaar
  2. Medisana TM A77 – Beste Prijs-kwaliteit
  3. Medicare Dikang – Beste budget
  4. Bintoi
  5. MostEssential
  6. Always Care
  7. Kruidvat Microlife

braun-beste-thermometer

1. Braun

Meest betrouwbare infrarood thermometer

Geheugenopslag: 999 personen. | Accu: 2x AA Batterij (inbegrepen) | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: nee | Temperatuurafwijking: 0,2 graden

check mark Meest nauwkeurig
check mark Betrouwbaar merk
check mark Oor- of voorhoofdmeting

Braun is een vertrouwd merk dat al jaren betrouwbare en degelijke thermometers produceert. De Braun is de beste optie die geweldige functies, gemak en betaalbaarheid combineert. Voor minder dan 50 euro krijg je een nauwkeurige thermometer met een strak design en de mogelijkheid om op de oren of het voorhoofd te meten. De Braun wordt geleverd met batterijen en 40 verwisselbare opzetstukjes.

Een bol.com reviewer zei: 

“Ideale thermometer om te hebben met een baby. We hadden eerst opgezocht of dit een goede was. Want je hoort vaak dat ze toch altijd wel een graatje verschil hebben met de ouderwetse rectalethermometer. Deze kwam als beste uit de test en wij hebben hem zelf ook een aantal keren alle twee gedaan om te controleren of het wel klopte. En hij zat er geen een keer naast. Dit vond ik erg geruststellend.”

medisana infrarood thermometer

2. Medisana TM A77

Beste prijs-kwaliteit

Geheugenopslag: laatste 50 metingen | Accu: 2x AAA Batterij (inbegrepen). | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: ja | Temperatuurafwijking: 0,25 graden

check mark Optisch en akoestisch koortsalarm
check mark Als beste prijs-kwaliteit beoordeeld
check mark Kan ook lichaamstemperatuur, objecten, vloeistoffen en omgeving meten

De Medisana TM A77 is een gecertificeerd medisch product en kan je lichaamstemperatuur zeer nauwkeurig meten. Na enkele seconden verschijnt de gemeten temperatuur op het display. Een optisch en akoestisch koortsalarm geeft vervolgens aan of er sprake is van koorts.

Rood staat voor koorts, oranje voor een lichte verhoging en groen voor een goede temperatuur. De Medisana TM schakelt zichzelf na 18 seconden automatisch uit. De Medisana TM A77 kan naast het meten van de lichaamstemperatuur nog meer. De Medisana TM A77 een bereik heeft van 0 tot 100 graden celsius, daarom is deze infrarood thermometer in staat om de temperatuur van objecten, vloeistoffen en omgevingstemperatuur te meten.

Een bol.com reviewer zei:

Al een paar dagen in huis. Werkt zeer nauwkeurig en is handig in gebruik. Meet zowel lichaamstemperatuur als omgevingstemperatuur zoals bijvoorbeeld heet water. Bij 37,5 graden en hoger geeft het een rood scherm als geluid.

medicare dikang infrarood thermometer

3. Medicare Dikang

Beste budget

Geheugenopslag: 32 personen. | Accu: 2x AAA Batterij (niet inbegrepen). | Display grootte: ++ | Geluidssignaal bij koorts: nee| Temperatuurafwijking: 0,2 graden

check mark 3 kleuren scherm: groen, rood, geel
check mark Als beste budget beoordeeld
check mark medisch gecertificeerd
check mark “Body” modus en “Surface” modus

Deze snelle en betrouwbare infrarood thermometer is geschikt voor kinderen en volwassen. Binnen 2 seconden verschijnt de meting op het LCD scherm en zie je gelijk of je koorts hebt. Omdat deze infrarood thermometer verschillende certificaten heeft behaald is die zelfs geschikt voor de medische sector.

De infrarood thermometer is zeer accuraat en kan mogelijk maar 0,2 graden afwijken. Wees je er wel van bewust dat dit alleen geldt wanneer de thermometer aan de omgevingstemperatuur is gewend nadat het ongeveer 15 minuten buiten de verpakking is geweest. De infrarood meter schakelt zichzelf uit na 15 seconden.

Een bol.com reviewer zei:

‘’Handig apparaat om via het voorhoofd de temperatuur snel op te meten. In deze corona tijd handig hulpmiddel om te zien of je (geen) koorts hebt. Product is goed verpakt afgeleverd met nog wat gratis mondkapjes erbij, erg vriendelijk. Nadat we er batterijen in hadden gedaan, konden we hem gelijk gebruiken. De temperatuur is duidelijk af te lezen en het apparaat is makkelijk te gebruiken.’’

bintoi-infrarood-thermometer

4. Bintoi

Geheugenopslag: 35 metingen. | Accu: 2x AAA Batterij (inbegrepen). | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: ja| Temperatuurafwijking: 1.0 graden

check mark Voor kinderen en volwassenen
check mark Als beste low budget beoordeeld
check mark Minder nauwkeurig

De Bintoi infrarood thermometer kan vanaf een afstand de lichaamstemperatuur accuraat meten waardoor je je baby of kindje niet wakker hoeft te maken. Daarnaast beschikt de Bintoi infrarood thermometer over een stille modus waardoor je baby niet wakker wordt. Deze infrarood thermometer is al vanaf de leeftijd van 0 maanden geschikt en ook bruikbaar voor volwassenen. 

De bintoi kan naast de lichaamstemperatuur ook voeding, vloeistoffen en kamertemperatuur meten. Zoals vele infrarood thermometers werkt ook de bintoi met groene, oranje en rode lichtjes om aan te geven of je koorts of een verhoging hebt. 

Bol.com reviewer: “Prima apparaat en klopt perfect als je de handleiding volgt. Heb ‘m even gecontroleerd/vergeleken met een zeer goede en degelijke medische oorthermometer en beide geven exact dezelfde temperatuur aan! Ook kun je er de temperatuur mee meten van een kamer, object of vloeistof! Bij de laatste twee wel de juiste afstand aanhouden (enkele centimeters) evenals uiteraard bij voorhoofdmeting. Iemand die net van buiten uit de kou komt even op temperatuur laten komen alvorens te meten, maar dat lijkt me vanzelfsprekend. Echte aanrader deze accurate infraroodthermometer en zeer vriendelijk geprijsd!” 

mostessential-infrarood-thermometer

5. MostEssential

Razendsnel

Geheugenopslag: 40 metingen. | Accu: 2x AA Batterij (inbegrepen). | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: nee| Temperatuurafwijking: 0,2 graden

check mark Meting binnen 1 seconde
check mark HD display met 4 kleuren
check mark Oor- of voorhoofdmeting

De MostEssential infrarood thermometer meet je lichaamstemperatuur binnen slechts 1 seconde. Ook bij deze thermometer veranderen de kleuren bij koorts, verhoging en een normale temperatuur.

Met de 2 gratis meegeleverde batterijen kan je meer dan 3000 metingen uitvoeren.

Als je van nature een hoge of lage temperatuur hebt, kan je zelfs de temperatuur bij koorts aanpassen wat in de meegeleverde en digitale handleiding helder wordt uitgelegd.

De ingebouwde medische smart-chip zorgt voor accurate metingen die maximaal 0,2 ℃ zullen afwijken. Deze infrarood thermometer gaat automatisch uit na 12 seconden. Dit is iets sneller dan de hiervoor besproken infrarood thermometers.

Bovendien kan de MostEssential infrarood thermometer de temperatuur van voorwerpen meten tussen de 0 ℃ en 100 ℃.

Merkwaardige review: ‘’Superhandig in gebruik. Batterijen plaatsen en slechts 1 button om apparaat aan te zetten en temperatuur op te meten. Binnen de seconde zeer accurate meting. Veel betere meting dan met oorthermometer. Volledig contactloos dus veilig maar ook handig om temperatuur op te meten bij slapende kindjes. Super tevreden.’’

always care infrarood thermometer

6. Always Care

Geheugenopslag: 32 personen. | Accu: 2x AA Batterij (inbegrepen). | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: nee| Temperatuurafwijking: 0,1 graden

check mark Meting binnen 1 seconde
check mark Accuraat tot op 0.1 graden
check mark Gecertificeerd apparaat

De Always care is een gecertificeerde infrarood thermometer die al binnen seconde aangeeft of je koorts hebt. Het aflezen is erg gemakkelijk dankzij het 3-kleurige LED-scherm.

De infrarood thermometer geeft een geluidssignaal wanneer de batterijen vervangen moeten worden.

Na ongeveer 7 seconden schakelt het apparaat zichzelf uit. Van alle infrarood thermometers gaat deze het snelste uit, wat mogelijk niet altijd even handig is.

Merkwaardige review: “Erg fijne thermometer, heeft een snelle en betrouwbare meting. Gelukkig heeft deze wel een Nederlandse handleiding op de productpagina. Goed om dit product in huis te hebben’’

kruidvat-infrarood-thermometer

7. Kruidvat Microlife

Geheugenopslag: 30 personen. | Accu: onbekend | Display grootte: + | Geluidssignaal bij koorts: nee | Temperatuurafwijking: onbekend. 

check mark Klinisch getest
check mark Multifunctioneel
check mark Matige prijs-kwaliteit verhouding
check mark Weinig reviews

De kruidvat infrarood thermometer is klinisch getest. Na een druk op de knop krijg je binnen 3 seconden je lichaamstemperatuur te zien.

De kruidvat infrarood thermometer is multifunctioneel omdat je ook de omgevingstemperatuur kan meten.

Er was echter weinig informatie beschikbaar en op de website van Kruidvat kon je geen handleiding downloaden.

Merkwaardige review: “Bijzonder goed en degelijk apparaat. Werkt zeer snel en betrouwbaar. Echter de prijs vind ik hoog.’’

Hoe zo’n infrarood thermometer werkt

Infrarood Thermometers gebruiken infraroodstraling om de oppervlaktetemperatuur van mensen, voeding en voorwerpen van een afstand te bepalen. Maar hoe werkt dit nou precies?

De bewegingssnelheid van atomen staat in direct verband met de temperatuur. Oftewel,  hoe sneller de moleculen bewegen, hoe hoger de temperatuur zal zijn. Deze bewegende atomen zenden infrarode straling uit. 

De infrarode straling kunnen we niet zien omdat de golflengte van deze straling langer is dan die van zichtbaar licht. Er is echter één uitzondering. 

Wanneer voorwerpen te heet worden wordt infrarood wel zichtbaar en gaat het vervolgens rood of zelfs wit opgloeien. 

Daarnaast kunnen we infrarode straling als warmte aanvoelen. De warmte die je voelt van de radiator, vuur of zonlicht zijn allemaal afkomstig van infrarode straling.

Kortom, de infrarood thermometers kunnen het infrarood en dus de warmte waarnemen waarmee de temperatuur uiteindelijk gemeten wordt. 

Thermozuil 

Zowel zichtbaar als infrarood licht kan je absorberen, focussen en weerkaatsen. Infrarood Thermometers richten het infrarode licht op een detector die ook wel een thermozuil wordt genoemd.

Wanneer de infrarode straling op deze detector valt, wordt het infrarode licht geabsorbeerd en in warmte omgezet. 

De spanning die hierbij ontstaat bepaalt de temperatuur wat vervolgens op het scherm wordt afgebeeld. Dit complexe proces duurt slechts 1 tot 3 seconden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.