Beugel Schoonmaken: 4 Stappen

Je moet je beugel regelmatig schoonmaken om tandplak en bacteriën te verwijderen.

Tandplak kan namelijk leiden tot tandbederf en tandvleesontstekingen. Maar hoe moet je je beugel schoonmaken?

Dit artikel vertelt je de een paar stappen om je beugel grondig schoon te maken, extra tips inclusief veelgemaakte fouten.

volwassen vrouw wijst naar beugel

Hoe beugel schoonmaken

 1. Poets je tanden en tong. Maak eerst je mond schoon door je tanden te poetsen en je tong te reinigen met een tongreiniger of een gewone tandenborstel. Dit helpt om voedselresten en bacteriën te verwijderen die zich kunnen hebben verzameld in je mond.
 2. Doe je beugel uit. Haal vervolgens je beugel uit je mond en spoel deze af onder stromend water. Dit helpt om grove vuildeeltjes te verwijderen die zich mogelijk hebben verzameld tijdens het eten of drinken.
 3. Poets je beugel. Maak de beugel schoon met een tandenborstel en tandpasta. Gebruik een tandenborstel met zachte haren om de beugel en de tanden te poetsen. Borstel de beugel grondig, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Vergeet niet om ook de gaatjes en nissen te reinigen.
 4. Afspoelen. Spoel de beugel daarna grondig af onder stromend water. Dit helpt om tandpastaresten en bacteriën weg te spoelen.
 5. Beugelreiniger. Gebruik eventueel een speciale beugelreiniger voor extra hygiëne. Er zijn speciale beugelreinigers verkrijgbaar in de vorm van tablets, poeders of oplossingen die speciaal zijn ontworpen om de beugel grondig te reinigen en te desinfecteren. Volg altijd de aanwijzingen op het product voor het gebruik.
 6. Doe de beugel weer in. Plaats de beugel terug in je mond en spoel je mond grondig met water. Dit helpt om eventuele resten van tandpasta of reiniger weg te spoelen en om je mond te verfrissen.

Het is verstandig beugel minstens twee keer per dag schoon te maken, bijvoorbeeld na het eten van je ontbijt en voor het slapen gaan. 

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om je beugel na het eten van zware maaltijden of suikerrijke dranken schoon te maken.

Extra tips

 1. Gebruik een speciale beugeltandenborstel. Deze tandenborstels hebben vaak kleinere borstelkop en flexibele haren die gemakkelijker in de gaatjes en nissen van de beugel komen.
 2. Gebruik een waterpik. Een waterpik kan helpen om voedselresten en bacteriën die zich verzameld hebben in de gaatjes en nissen van de beugel te verwijderen.
 3. Gebruik een interdentale borstel. Een interdentale borstel is een kleine borstel met een smalle kop die speciaal is ontworpen om in de gaatjes en nissen van de beugel te komen.
 4. Gebruik orthodontische wax. Orthodontische wax kan helpen om irritatie te verminderen die kan ontstaan door de beugel. Als je deze wax op de beugel aanbrengt, kun je deze eenvoudig verwijderen tijdens het schoonmaken.
 5. Reinig de beugel regelmatig tijdens het poetsen. Als je je tanden poetst, kun je ook je beugel poetsen. Dit helpt om tandplak en bacteriën te verwijderen die zich kunnen hebben verzameld tijdens de dag.
 6. Maak je beugel schoon voor en na het eten. Als je gaat eten, is het belangrijk om je beugel schoon te maken, zodat er geen voedselresten achterblijven in de beugel. Na het eten, is het ook belangrijk om je beugel schoon te maken om tandplak en bacteriën te verwijderen die zich kunnen hebben verzameld tijdens het eten.
 7. Zorg dat je een reservebeugel bij je hebt. Als je beugel beschadigt raakt of verloren gaat, is het goed om een reservebeugel bij je te hebben. Zo kan je deze snel vervangen en hoef je niet lang zonder beugel te zitten.

Veelgemaakte fouten

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die mensen maken bij het schoonmaken van hun beugel. Hier zijn een aantal van deze veelgemaakte fouten:

 • Te weinig poetsen: Sommige mensen poetsen hun beugel niet vaak genoeg, waardoor tandplak en bacteriën zich kunnen verzamelen. Het is aanbevolen om je beugel minstens twee keer per dag schoon te maken.
 • Te hard poetsen: Andere mensen poetsen hun beugel te hard, waardoor ze de beugel of hun tanden kunnen beschadigen. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en poets de beugel voorzichtig.
 • De gaatjes en nissen niet reinigen: Sommige mensen vergeten de gaatjes en nissen van de beugel te reinigen, waardoor tandplak en bacteriën zich daar kunnen verzamelen. Gebruik een tandenborstel, interdentale borstel of waterpik om de gaatjes en nissen te reinigen.
 • De beugel niet desinfecteren: Sommige mensen vergeten de beugel te desinfecteren, waardoor bacteriën zich kunnen vermeerderen. Gebruik een speciale beugelreiniger of een oplossing van water en zout om de beugel te desinfecteren.

Take home message

Het is belangrijk om je beugel regelmatig schoon te maken om tandplak en andere bacteriën te verwijderen. 

Maar hoe moet je je beugel schoonmaken?

Hier zijn een paar stappen om je beugel schoon te maken:

 1. Maak eerst je mond schoon door je tanden te poetsen en je tong te reinigen.
 2. Haal vervolgens je beugel uit je mond en spoel deze af onder stromend water.
 3. Maak de beugel schoon met een tandenborstel en tandpasta.
 4. Spoel de beugel daarna grondig af onder stromend water.
 5. Gebruik eventueel een speciale beugelreiniger voor extra hygiëne.
 6. Plaats de beugel terug in je mond en spoel je mond grondig met water. Het is goed om je beugel minstens twee keer per dag schoon te maken, bijvoorbeeld na het eten van je ontbijt en voor het slapen gaan. Op die manier, kun je ervoor zorgen dat je beugel hygiënisch blijft en je tanden en tandvlees gezond blijven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen