Hoe een Soa Test bij Mannen Werkt

In Amerika hebben maar liefst 50 miljoen mannen een SOA waarvan ze zich niet eens bewust zijn, er zijn namelijk niet altijd symptomen aanwezig. Regelmatig testen is daarom geen overbodigheid.

Aangezien mannen en vrouwen onderling verschillen, zou je verwachten dat een SOA-test ook anders verloopt, maar is dat zo? Hoe werkt een SOA-test bij mannen?

KORT ANTWOORD

De SOA-test is identiek voor mannen en vrouwen en is alleen afhankelijk van de infectie waar op getest wordt. De 3 belangrijkste SOA-testen zijn: urinemonster, bloedmonster, en of lichaamsvochtmonster. Chlamydia en gonorroe worden met een urinetest of lichaamsvloeistoftest opgespoord. Bij herpes wordt met een wattenstaafje op het zweertje gewreven om cellen te verzamelen en bij syfilis wordt alleen met lichaamsvloeistof getest. Het is verstandig om je op alle meest voorkomende SOA’s te testen. SOA’s kunnen namelijk sluimerend zijn en zich verder onopgemerkt ontwikkelen en omkeerbare schade aanrichten. 

Dit artikel vertelt je hoe het SOA-testproces in zijn werk gaat inclusief hoe chlamydia, gonorroe, syfilis en herpes worden getest.

soa test dokter

SOA verschil tussen mannen en vrouwen

SOA’s maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Iedereen die onbeschermde seks heeft kan een SOA oplopen. 

Hoewel mannen en vrouwen zowel dezelfde SOA’s oplopen en met dezelfde symptomen te maken krijgen, zijn er wel degelijk wat verschillen.  

De vrouwelijke anatomie verhoogt namelijk het risico op het krijgen van SOA’s. In vergelijking met de penis kunnen de bacteriën kunnen zich namelijk gemakkelijker ontwikkelen in de vagina. 

Bovendien zijn symptomen zoals afscheiding bij de man sneller op te merken. Zo hebben vrouwen vaker last van afscheiding terwijl het bij een man een duidelijk aanwijzing kan zijn dat er iets niet aan de haak is.

Kortom, wat betreft SOA’s zijn er zeker verschillen tussen de man en vrouw. We zullen daarom meer vertellen over hoe een SOA-test werkt bij mannen.

Langs de arts of een testpanel?

Seksueel actieve mannen met meerdere seksuele partners wordt aangeraden om elke 3-6 maanden een routine SOA-onderzoek te laten verrichten. 

Het kan natuurlijk ook als je over je seksuele gezondheid onzeker bent. Luister ook goed naar je lichaam, bij klachten ga je niet 3 maanden wachten.

Het SOA-testproces is onder mannen soms wat gecompliceerder omdat ze vaak niet eens weten dat ze met een SOA rondlopen en dus een behandeling nodig hebben.

Zo geven een aantal ernstige SOA’s geen symptomen terwijl je wel gevaar loopt en andere kan besmetten. 

Een SOA-test wordt verricht middels urine, bloed of lichaamsvocht. Per test verschilt het hoe lang het duurt voordat de resultaten binnen zijn, dit wordt ook wel de doorlooptijd genoemd.

SOA-testproces

Alleen een lichamelijk onderzoek is onvoldoende omdat artsen niet automatisch op SOA’s testen. Dit gebeurt vaak pas als je het zelf aangeeft. 

Communiceer je zorgen en vraag om een test. Met een reeks routinevragen wordt gekeken welke SOA-test het meest geschikt is. Houd niets achter. Het is belangrijk dat je deze vragen eerlijk beantwoord. 

Je wilt natuurlijk de juiste test. Wees open en eerlijk over je symptomen. Vertel wat je symptomen precies zijn en hoe je symptomen aanvoelen.

Het kan ook op een andere manier.

SOA-testpanel

Je kan hier met de arts vrijuit over praten, maar wanneer je dit liever niet doet kan je eventueel een online SOA-testpanel bestellen.

Een panel bestaat uit urine of bloedmonsters. Het bevat geen wattenstaafjes voor de penis.

Bij een plaatselijk SOA-testcentrum kan je je resultaten al binnen een paar dagen ontvangen. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. Je bent dus snel binnen en snel buiten.

Het wordt aangeraden om je op de 10 meest voorkomende SOA’s te laten testen. We zullen er een aantal uitlichten.

Chlamydia, gonorroe, syfilis en herpes

We zullen het testproces per SOA doornemen zodat je weet wat je kan verwachten en waar je op moet letten.

Chlamydia en Gonorroe 

Chlamydia en gonorroe kunnen asymptomatisch verlopen, oftewel je merkt dus niet altijd tekenen van een infectie.

Met een urine- of lichaamsvochtmonster kan de infectie opgespoord worden. Met deze test wordt gekeken of het DNA van chlamydia en gonorroe aanwezig zijn.

Urinetest. 2 uur voor de urinetest mag je niet plassen.

Lichaamsvocht. Afhankelijk van het overdrachtsgebied wordt het lichaamsvocht met een wattenstaafje uit de plasbuis, oog of rectum gehaald.

Vervolgens wordt het lichaamsvocht naar een laboratorium opgestuurd. 

De test is niet nauwkeurig als je binnen de window periode wordt getest. De window periode is de periode waarin het virus nog niet in het bloed aangetoond kan worden.

Je wilt natuurlijk niet een negatieve test terugkrijgen terwijl je het wel hebt. Dit kan met twee testen voorkomen worden.

Een tot twee weken na blootstelling voer je de eerste test uit en na 90 dagen na de blootstelling wordt de tweede test afgenomen.

Herpesvirus

Er bestaan twee herpesvirussen, genitale herpes en orale herpes. Hierbij worden cellen uit het zweertje verzameld. 

Met een wattenstaafje wordt tegen een zweertje aangewreven. Dit kan een beetje ongemakkelijk of pijnlijk zijn.

Wanneer er geen zweertjes zijn kan herpes ook met een bloedmonster aangetoond worden. Echter, een negatief testresultaat sluit herpes niet uit. 

Zo heb je ook te maken met de window periode waarin het virus nog niet aangetoond kan worden. Ook is de test minder nauwkeurig op een bijna genezen zweer. 

Bovendien kunnen antivirale middelen de test tegenwerken. Kortom, meerdere factoren kunnen de nauwkeurigheid van de test verminderen.

Om de nauwkeurigheid te verhogen dient de test twee keer uitgevoerd te worden. Ook hier wordt één tot twee weken na blootstelling de eerste test uitgevoerd en na 90 dagen de tweede test. 

Jammer genoeg blijft het virus levenslang in je lichaam, het kan dus niet genezen worden. De ernst van herpes verschilt onderling.

Zo ervaart de een geen symptomen terwijl de ander last heeft van ernstige frequente uitbraken. 

Syfilis

Syfilis wordt niet met een urinetest opgespoord. Hiervoor is een lichaamsvloeistofmonster nodig dat uit een open zweer of afscheiding uit de penis wordt gehaald.

In het laboratorium wordt op de syfilisbacterie getest. 

Jammer genoeg kan syfilis in het begin onder de radar blijven. In het beginstadium zijn er niet altijd symptomen aanwezig. In een later stadium kan een bloedmonster afgenomen worden. 

Bij een positieve test kan een antibioticum voorgeschreven worden.

Vergevorderde syfilis in het tertiaire stadium kan het via de bloedbaan andere lichaamsdelen infecteren wat tot hartproblemen, zenuwproblemen, verlamming, blindheid en de dood kan leiden.

Take home message

Je seksuele gezondheid is erg belangrijk. Na risicovol seksueel gedrag is het goed om een SOA-test te doen. Maar hoe werkt een SOA-test bij mannen?

SOA’s worden opgespoord door middel van urineonderzoek, bloedvloeistoftest of bloedonderzoek. Welke methode wordt gekozen is afhankelijk van de vermoedelijke infectie.

Om de nauwkeurigheid van een test te verhogen worden er vaak twee testen uitgevoerd. De eerste na 1-2 weken en de twee na 90 dagen.

Als je denkt dat je een SOA hebt moet je alle seksuele activiteiten staken totdat je volgens de arts vrij bent van SOA’s.

Kortom, in tegenstelling tot chlamydia en gonorroe wordt syfilis met lichaamsvloeistof opgespoord.

Neem het zekere voor het onzekere en laat je testen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Manavi, K. (2006). A review on infection with Chlamydia trachomatis. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 20(6), 941-951.

Workowski, K. A., & Bolan, G. A. (2015). Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2015. MMWR. Recommendations and reports: Morbidity and mortality weekly report. Recommendations and reports, 64(RR-03), 1.