Hoe Krijg je Bindweefsel Soepel?

Vastzittend bindweefsel zorgt voor verschillende problemen zoals pijnklachten en een kleiner bewegingsbereik. Dus hoe krijg je bindweefsel soepel?

KORT ANTWOORD

Met behulp van lichaamsoefeningen houd je de weken delen (fascia) van het bindweefsel soepel gezond. Voor stevig bindweefsel zou je elke dag 30 minuten moeten bewegen. Zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C bevordert de collageenproductie, maakt het bindweefsel steviger en voorkomt dat de elasticiteit afneemt. Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C.

Dit artikel vertelt je hoe je je bindweefsel soepel kan houden, inclusief voedingsmiddelen die daarbij kunnen helpen.

vrouw met zachte benen

Hoe krijg je bindweefsel soepel?

De weke delen van het bindweefsel zijn de fascia. Ze voorkomen deukjes en de vorming van een sinaasappelhuid.

Je bindweefsel en de fascia houdt alle weefsels van het lichaam bij elkaar, het is als het ware een webmatrix. 

Dus als je bindweefsel niet soepel is zal je in je bewegingen beperkt worden wat een aantal ongemakken met zich mee brengt.

Lichaamsbeweging. Het is belangrijk dat je in beweging blijft om het bindweefsel in optimale vorm te houden. Regelmatig rekken kan hierbij helpen. Gebruik hiervoor dynamische en statische stretches. Consistentie is de sleutel dus probeer het in je dagelijkse routine te integreren. 

vrouw geniet van massageMassage. Dagelijkse massages versterken het bindweefsel. Studies hebben zelfs aangetoond dat massages spataders of striae kunnen voorkomen. Met cirkelvormige bewegingen kan je de specifieke lichaamszones masseren. Dit is mogelijk met een handschoen of borstel. Er bestaan ook douchegels die een geïntegreerd massagehulpstuk meeleveren. Een foamroller kan je hierbij ook helpen, het verhoogt de spierflexibiliteit en vermindert spierpijn.

Water drinken. De buigzaamheid wordt beïnvloed door de vloeistoffen tussen de verschillende lagen. Om uitdroging te voorkomen moet je genoeg water drinken. 

Myofasciaal release. Je krijgt je bindweefsel soepel door de vastzittende weefsels los te maken en de fascie weg te tillen.

Trilapparaat. Door alle trillingen kan je de knopen wegwerken. Een studie heeft aangetoond dat virbratietheraptie het bewegingsbereik en pijnperceptie gunstig kan beïnvloeden.

Ademhaling. Bij de uitademing kan je gemakkelijker in het weefsel zakken, dit wordt ook wel inwikkelen genoemd. Ga niet sneller dan je lichaam toelaat, beweeg mee met het loslaten van het weefsel.

Crèmes. Crèmes kunnen in combinatie met intensieve massage de huid licht verstevigen. Hiermee kunnen ook striae voorkomen worden. Gebruik hiervoor een cafeïnehoudend anticellulitecrème met gember, berkenbladextract, citrusvruchten en groene thee.

rood vleesVoedingsmiddelen. Je kan de gezondheid van je bindweefsel bevorderen met een aantal voedingsmiddelen. Het gaat om de voedingsmiddelen die collageen bevatten zoals bottenbouillon die je bijvoorbeeld in stoofschotels of soepen kan gebruiken. Daarnaast is eiwitrijke voeding erg belangrijk. Het bindweefsel moet de optimale hoeveelheden aminozuren binnenkrijgen. Dit zijn de bouwstenen van de eiwitten.

Vitamine C. Vitamine C ondersteunt gezond bindweefsel en houdt het in stand. Vitamine C versnelt daarnaast het botherstel. Je kan je bindweefsel dus ondersteunen met een volwaardig voedingssupplement.

Peeling. Door zwak bindweefsel kunnen kleine verslappingen erg opvallen. Door de huid te peelen zal je niet alleen de dode huidcellen verwijderen, het kan ook op een lichte manier de doorbloeding stimuleren. Dit kan het bindweefsel bevorderen.

Voeding. Vitamine C en vitamine B4 stimuleren de aanmaak van collageen en ondersteunt zo stevig bindweefsel. Vermijd witmeelproducten en suikers en integreer de volgende voedingsmiddelen in je dieet: 

 1. granen: haver en gierst
 2. uien
 3. tomaten
 4. broccoli
 5. wortelen
 6. bloemkool
 7. noten
 8. groene groenten
 9. knoflook

Overige tips:

 1. afwisselend douchen: beginnend bij de voeten moet de straal van onder naar boven lopen

Bindweefsel de zwakste schakel 

Bindweefsel bouwt zich langzaam op en het geneest ook langzaam. Om deze reden kan het maanden duren voordat een gedeeltelijk scheur geneest. 

Bindweefsel is in de meeste gevallen dus je zwakste schakel. Zo kan je genoeg spierkracht hebben, maar als het bindweefsel of pees de krachten niet kan verwerken heb je er niet zo veel aan.

Hoe gaat bindweefsel vastzitten

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is daarom handig om te weten hoe bindweefsel precies vast gaat zitten. 

 1. emotionele stress
 2. sedentaire levensstijl 
 3. auto immuunziekte waardoor het lichaam te veel collageen aanmaakt 

Take home message 

De gezondheid van bindweefsel wordt door veel mensen onderschat. Als je je bindweefsel negeert, kan het vast gaan zitten wat tot meerdere problemen kan leiden. Dus hoe krijg je bindweefsel soepel?

Het is belangrijk dat je in beweging blijft, bij voorkeur elke dag. Daarnaast kunnen massage, foamrollers, trilapparaten en mobiliteitsoefeningen helpen.

Drink daarnaast voldoende water, eet gezond en zorg dat je dagelijkse behoefte aan vitamine C binnenkrijgt. 

Kortom, je krijgt je bindweefsel soepel door een aantal voedings- en leefstijladviezen te volgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Goats, G. C., & Keir, K. A. (1991). Connective tissue massage. British journal of sports medicine, 25(3), 131-133.

Fessler, J. H. (1957). Water and mucopolysaccharide as structural components of connective tissue. Nature, 179(4556), 426-427.

Comper, W. D., & Laurent, T. C. (1978). Physiological function of connective tissue polysaccharides. Physiological reviews, 58(1), 255-315.