Hoe Krijg je Slijm Uit je Longen? 10 Manieren.

We ademen zo’n 20.000 keer per dag in en uit. Helaas kan slijm de weg naar vrije ademhaling blokkeren. 

Dit kan een vervelend en soms zelfs beangstigend probleem zijn. 

Gelukkig zijn er natuurlijke manieren waarmee je het slijm effectief kunt losmaken zodat je weer vrij en diep kunt ademen.

Daarnaast zijn er een aantal medicijnen die het slijm kunnen verdunnen.

Dus hoe kun je slijm uit longen losmaken en slijm uit longen verwijderen? Kortom, hoe krijg je slijm uit je longen?

KORT ANTWOORD

Natuurlijke manieren om slijm uit longen te verwijderen zijn gecontroleerd hoesten, stoominhalatie, zout water gorgelen, gebruik van een luchtbevochtiger, water drinken, zachtjes op de rug kloppen, lichaamsbeweging en stoppen met roken.

Medicijnen kunnen ook helpen. Slijmverdunners veranderen de structuur van het slijm, waardoor het dunner en minder plakkerig wordt, zodat je het makkelijker kunt ophoesten. Expectoranten zijn andere medicijnen die je luchtwegen stimuleren om meer vloeistof aan te maken zodat het slijm minder taai wordt.

In dit artikel vertel ik hoe mensen op natuurlijke manieren slijm losmaken, en welke medicijnen je eventueel kunt gebruiken.

vrouw hoest bij dokter want wilt slijm verwijderen

1. Gecontroleerd hoesten

Hoesten is een natuurlijke reflex van je lichaam om de luchtwegen te reinigen en slijm te verwijderen. Gecontroleerd hoesten doe je zo:

Diep hoesten. Haal eerst diep adem en adem langzaam uit. Adem dan nog een keer diep in voordat je hoest. Dit maakt het slijm los uit de diepere gebieden van je longen.

Gecontroleerd hoesten. Hoest krachtig maar gecontroleerd. Te zacht hoesten zal het slijm niet effectief verwijderen, terwijl te hard hoesten schadelijk kan zijn voor de luchtwegen.

Weetje

Wist je dat hoesten met snelheden tot wel 80 kilometer per uur kan gaan?

Hoesten met open mond. Hoest met een licht geopende mond om de druk te verminderen en slijm gemakkelijker naar buiten te laten komen. Dit is vooral belangrijk als je problemen hebt met ademhalen.

Hoest hulp. Als je het moeilijk vindt om slijm op te hoesten, kun je jezelf helpen door zachtjes met je handen op je borstkas te kloppen terwijl je hoest. Dit kan het losse slijm verplaatsen.

Herhaal indien nodig. Hoest meerdere keren indien nodig. Soms is één hoestbui onvoldoende om al het slijm te verwijderen. Adem rustig in na het hoesten om je luchtwegen te kalmeren.

Maar wat is een natuurlijke Slijmoplosser?

2. Stoominhalatie

jonge vrouw ligt in bad met schuimBij stoominhalatie adem je stoom in om slijm in je longen losser te maken.

De warme stoom maakt slijm in je luchtwegen en longen dunner, waardoor je het gemakkelijker kunt ophoesten. 

Het kan ook helpen bij geïrriteerde luchtwegen en een verstopte neus.

Het toevoegen van essentiële oliën kan extra voordelen bieden, zoals het verminderen van ontsteking en ontspanning bevorderen.

Je hebt alleen heet water en een kom nodig. Eventueel kun je een paar druppels eucalyptus- of kamilleolie aan het hete water toevoegen om de stoom effectiever te maken.

Stappen:

  1. Breng water aan de kook en giet het in een kom.
  2. Laat het water enkele minuten afkoelen zodat het niet te heet is om in te ademen.
  3. Leun over de kom en bedek je hoofd met een handdoek, zodat de stoom niet kan ontsnappen. 
  4. Adem langzaam en diep in door je neus terwijl je de stoom inademt

Je kunt ook een warm bad of douche nemen en langzaam de stoom inademen.

Voorzichtigheid. Wees voorzichtig met hete stoom om verbranding te voorkomen. Laat het water eerst afkoelen voordat je begint met inhaleren. Als je ademhalingsproblemen of aandoeningen zoals astma hebt, raadpleeg dan eerst een arts voordat je stoominhalatie probeert.

3. Zout water gorgelen

onvoldoende water intermittent fastingZout water gorgelen is een eenvoudige manier om slijm los te maken en keelirritaties te verlichten.

Dunner slijm. Het warme zoute water werkt als een slijmverdunner. Het maakt het slijm in de keel en luchtwegen minder dik en minder plakkerig.

Minder keelirritaties. Zout water heeft milde antiseptische eigenschappen en kan keelinfecties helpen bestrijden. Dit kan irritaties verminderen en het genezingsproces versnellen.

Hydratatie. Het gorgelen van zout water hydrateert het slijmvlies in je keel. Een gehydrateerde keel zal minder snel geïrriteerd raken en het slijm zal vloeibaarder blijven.

Zout water gorgelen doe je zo:

  • Los een halve tot een hele theelepel zout op in een glas warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, want je wilt je keel niet verbranden.
  • Neem een slok van het zoute water en gorgel het ongeveer 30 seconden lang. Probeer het water niet in te slikken.
  • Spuug het water uit.
  • Herhaal dit proces een paar keer per dag, afhankelijk van je behoeften.

4. Slijmverdunners

Slijmverdunners veranderen de structuur van het slijm, waardoor het dunner en minder plakkerig wordt. 

Dunner slijm kun je makkelijker ophoesten. Enkele voorbeelden van slijmverdunners zijn acetylcysteïne en guaifenesine.

Expectoranten zijn andere medicijnen en stimuleren de luchtwegen om meer vloeistof te produceren.

Meer vloeistof in de luchtwegen maakt het slijm minder taai en makkelijker op te hoesten.

Guaifenesine is een voorbeeld van een medicijn dat zowel als slijmverdunner als expectorant werkt.

Het belangrijkste verschil tussen slijmverdunners en expectoranten is hoe ze het slijm aanpakken. 

Slijmverdunners maken het slijm minder plakkerig, terwijl expectoranten de productie van vloeistof in je longen bevorderen.

Beide kunnen helpen bij het losmaken en verwijderen van slijm, afhankelijk van je symptomen en behoeften.

5. Luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders zijn medicijnen die je luchtwegen openen zodat je beter kunt ademen. 

Ze werken vaak snel en worden gebruikt bij ademhalingsproblemen zoals astma of COPD. Ze werken als volgt:

Ontspanning van de spieren. Luchtwegverwijders ontspannen de spieren rondom je luchtwegen, waardoor ze breder worden. Hierdoor zal lucht makkelijker stromen.

Minder symptomen. Ze verminderen symptomen zoals kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid. Hierdoor kun je comfortabeler ademen.

Regulier gebruik en in noodgevallen. Sommige luchtwegverwijders worden dagelijks gebruikt om ademhalingsproblemen te beheersen, terwijl andere alleen worden gebruikt bij ernstige symptomen wanneer je dringend hulp nodig hebt.

Het is belangrijk om luchtwegverwijders alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door je arts.

6. Water Drinken

Water drinken kan slijm in je longen op verschillende manieren losmaken:

Verdunnen van slijm. Water drinken houdt je lichaam gehydrateerd en maakt het slijm in je longen dunner, waardoor het zich makkelijker kan verplaatsen.

Slijm verwijderen. Met een goede hydratatie kunnen de kleine haartjes in je luchtwegen, de zogenaamde trilharen, het slijm effectiever uit je longen transporteren. Dit maakt slijm verwijderen makkelijker.

Algemene gezondheid. Voldoende water drinken is ook goed voor je luchtwegen in het algemeen. Goed gehydrateerde slijmvliezen kunnen namelijk irritaties verminderen en voorkomen dat slijm te dik wordt.

Zorg er dus voor dat je de hele dag voldoende water drinkt, idealiter ongeveer acht glazen per dag.

7. Luchtbevochtiger

luchtbevochtigerEen luchtbevochtiger kan slijmproblemen op verschillende manieren verminderen:

Meer vocht in de lucht. Een luchtbevochtiger maakt de lucht minder droog. Als de lucht te droog is, kunnen je luchtwegen uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat slijm dikker wordt en je het moeilijker kunt verwijderen. Een luchtbevochtiger houdt de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau, waardoor het slijm dunner wordt.

Minder irritatie. Droge lucht kan je luchtwegen irriteren en daarmee de slijmproductie ter bescherming verhogen. Een luchtbevochtiger kan deze irritatie verminderen, wat betekent dat je minder slijm hoeft te maken.

Gemakkelijker ademen. Met een luchtbevochtiger is de lucht fijner om in te ademen, vooral als je problemen hebt met ademhalen. Dit maakt het ademhalen makkelijker en het slijm makkelijker te verwijderen.

Een luchtbevochtiger is vooral handig in de winter, wanneer verwarmingssystemen de lucht in huis vaak erg droog maken. 

8. Zwaartekracht

Met zwaartekracht kun je het slijm uit je longen helpen verwijderen. De zwaartekracht beweegt het slijm namelijk naar beneden, zodat je het gemakkelijker kunt verwijderen.

Diep ademhalen en hoesten helpt het slijm los te maken en uit je luchtwegen te krijgen.

Ook zachtjes kloppen op de rug kan het slijm losser helpen maken en te verplaatsen. Zo doe je dat:

Aanpassen van je lichaamshouding. Ga ergens zitten of liggen waarbij je bovenlichaam lager is dan je benen. Hang bijvoorbeeld over de rand van je bed. Dit helpt om slijm naar beneden te laten stromen in plaats van omhoog in je luchtwegen.

Hoesten. Terwijl je in deze houding bent, adem diep in en hoest een paar keer om het slijm los te maken en te verwijderen.

Zachtjes kloppen op de rug. In deze positie kun je jezelf of iemand anders zachtjes op de rug laten kloppen. Dit kan het slijm losser helpen maken en het in de juiste richting te bewegen.

Ontspan en wacht. Ontspan en laat de zwaartekracht het werk doen. Het slijm zal naar beneden stromen en kan dan makkelijker opgehoest of uitgespuugd worden.

9. Stoppen met roken

stoppen met rokenStoppen met roken kan slijmproblemen aanzienlijk verminderen: 

Minder irritatie. Roken irriteert en ontsteekt je luchtwegen. Als je stopt, zal deze irritatie afnemen. Dit betekent minder slijmproductie en slijm dat makkelijker opgehoest kan worden.

Betere werking van je luchtwegen. Roken beschadigt de trilharen in je luchtwegen, die helpen bij het verwijderen van slijm. Stoppen met roken herstelt deze functie, waardoor je slijm beter kan verwijderen.

Minder slijm. Roken verhoogt de slijmproductie omdat je lichaam de schadelijke stoffen uit tabak kwijt wilt raken. Stoppen met roken vermindert deze overproductie.

Verbeterde hoestreflex. Roken kan je hoestreflex onderdrukken. Als je stopt, herstelt deze reflex, zodat je slijm makkelijker kunt ophoesten.

10. Beweging

Bewegen kan slijm uit je longen helpen verwijderen en je ademhaling verbeteren. Dat werkt als volgt:

Dieper ademen en hoesten. Als je beweegt zul je dieper ademen en vaker hoesten. Hierdoor komt er meer lucht in je longen en wordt slijm losgemaakt, waardoor je het makkelijker kunt ophoesten.

Betere luchtcirculatie. Bewegen zal de lucht in je longen beter laten circuleren. Dit helpt het vastzittende slijm los te maken en te verwijderen.

Sterkere ademhalingsspieren. Regelmatige lichaamsbeweging kan de spieren die je gebruikt om te ademen versterken. Hierdoor wordt je ademhaling efficiënter, en kun je slijm gemakkelijker ophoesten en verwijderen.

Het is belangrijk om te overleggen met je arts voordat je begint met bewegen, vooral als je slijmproblemen hebt of gezondheidsproblemen. 

Take home message

Hoe kun je slijm uit longen losmaken en slijm uit longen verwijderen? Dus hoe krijg je het slijm uit je longen? En Wat is een natuurlijke Slijmoplosser?

Natuurlijke methoden omvatten gecontroleerd hoesten, stoominhalatie, gorgelen met zout water, het gebruik van een luchtbevochtiger, voldoende water drinken, zachte rugkloppingen, lichaamsbeweging en stoppen met roken.

Medicijnen kunnen ook behulpzaam zijn. Slijmverdunners passen de structuur van het slijm aan, waardoor het dunner en minder kleverig wordt, waardoor je het gemakkelijker kunt ophoesten.

Expectoranten zijn een ander type medicijn dat de luchtwegen aanzet om meer vloeistof te produceren, waardoor het slijm minder taai wordt.

Je kunt je slijmproblemen dus effectief aanpakken met zowel natuurlijke als medicamenteuze benaderingen, afhankelijk van je behoeften en situatie.

Houd in gedachten dat deze informatie puur informatief is en niet als vervanging kan dienen voor medisch advies. Raadpleeg altijd een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Evans, C. M., & Koo, J. S. (2009). Airway mucus: the good, the bad, the sticky. Pharmacology & therapeutics, 121(3), 332-348.

Knowles, M. R., & Boucher, R. C. (2002). Mucus clearance as a primary innate defense mechanism for mammalian airways. The Journal of clinical investigation, 109(5), 571-577.