Hoe Lang Duurt de Overgang bij Mannen?

Net zoals vrouwen doorlopen ook mannen de overgang. Hier zit echter nogal een groot verschil tussen omdat vrouwen snellere en meer dramatische hormonale veranderingen doormaken. Dit beïnvloedt de duur van de overgang. 

Dus hoe lang duurt de overgang bij mannen?

KORT ANTWOORD

De mannelijke menopauze kan maar liefst 15 tot 20 jaar duren. Het lichaam past zich namelijk geleidelijk aan de lagere testosterongehaltes aan. Echter, aangezien het testosteronspiegel het hele leven daalt zou je dus kunnen stellen dat de mannelijke menopauze voor onbepaalde tijd duurt. Hierdoor is het moeilijker om te herkennen. Voor de één zijn de symptomen onmerkbaar terwijl de ander ongemakkelijke symptomen kan ervaren.

Dit artikel vertelt je wanneer de mannelijke menopauze begint, de symptomen inclusief de testosterongehaltes per leeftijd.

oude man kijkt vragend

Wanneer begint de overgang van de man?

Vanaf de leeftijd van 50 jaar en ouder zal de testosteronproductie en dus het testosterongehalte tot een bepaald punt gedaald zijn dat je er klachten van opmerkt. De mannelijke menopauze is dan begonnen.

Een studie heeft aangetoond dat van de mannen boven de 45 bijna 40% een te laag testosterongehalte heeft. 

De symptomen zullen meestal tussen 40 en 60 jarige leeftijd ervaren worden. In zeldzame gevallen kunnen de symptomen van de mannelijke overgang al op 30 jarige leeftijd optreden.

De mannelijke menopauze of mannelijke overgang wordt ook wel de andropauze genoemd. Door de afnemende testosteronspiegels kunnen er een reeks van symptomen optreden.

Symptomen van de mannelijke menopauze

Deze symptomen kunnen optreden bij de mannelijke overgang:

  1. prikkelbaarheid
  2. veranderde vetverdeling: grote buik, gynaecomastie (mannelijke borsten)
  3. stemmingswisselingen
  4. verlies van spiermassa
  5. minder lichamelijke activiteit, verminderd vermogen
  6. minder energie of enthousiasme
  7. slapeloosheid
  8. concentratieproblemen
  9. toegenomen vermoeidheid
  10. verminderd kortetermijngeheugen

Volgens artsen kunnen sommige symptomen van de zogenaamde mannelijke menopauze met testosteron hormoontherapie verlicht worden. 

Weetje

Wist je dat ook mannen opvliegers kunnen hebben? Dit kan optreden bij de behandeling van prostaatkanker (androgeendeprivatietherapie), door stress, angst en depressie.

Bestaat de mannelijke menopauze eigenlijk wel?

Omdat de testosteronspiegels zo langzaam dalen en veel mannen niet eens de symptomen opmerken vragen veel mensen zich af of de overgang bij mannen wel een echt dingetje is.

Er is immers nog steeds sprake van een ‘overgang’. De overgang is alleen niet zo drastisch als die van vrouwen.

Maar als we heel precies moeten zijn bestaat de mannelijke menopauze niet. Menopauze betekent namelijk maandelijkse pauze. 

Dit heeft betrekking op de pauze in de menstruatiecyclus van de vrouw. En aangezien mannen dus geen menstruatiecyclus hebben kan er dus strikt genomen niet gesproken worden van een mannelijke menopauze.

De mannelijke overgang of ‘androreductie’ zou dus een betere benaming zijn. Kortom, de mannelijke menopauze bestaat niet. Er kan wel gesproken worden van een mannelijke overgang.

Testosteronniveaus per leeftijd

Rond de leeftijd van 20 jaar zal de mannelijke testosteronspiegel zijn hoogtepunt bereiken. Vervolgens zal het naarmate je ouder wordt langzaam dalen.

Vanaf 30 jarige leeftijd zal het testosteron elk jaar met ongeveer 1% afnemen.

Rond 70- of 80-jarige leeftijd is het testosterongehalte meestal gehalveerd vergeleken met de piekconcentratie.

De gezondste testosteronspiegels liggen tussen de 400-600 ng/dL.

Door verschillende factoren kan het testosteron sneller verloren gaan zoals zwaarlijvigheid, stress, gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding. Dit kan de symptomen van de mannelijke overgang verergeren.

Zoals je ziet zal het testosteron dus al in de twintiger jaren gaan afnemen. De symptomen van een lager testosterongehalte merk je meestal pas op een latere leeftijd.

Take home message

Het krijgt dan misschien wel minder aandacht, maar ook mannen krijgen te maken met de overgang. Dan vraag je je al snel af hoe lang de overgang bij mannen duurt.

De menopauze duurt ongeveer 15 tot 20 jaar waarin het lichaam aan de lagere testosterongehaltes gewend moet raken.

Het is echter moeilijk om te zeggen hoe lang het precies duurt. Het testosteron zal namelijk het gehele leven afnemen. Je zou daarom kunnen stellen dat de mannelijke overgang geen einde kent en dus oneindig duurt.

De mannelijke menopauze kan ook wat vervelende symptomen met zich meebrengen zoals gewichtstoename, vermoeidheid en een verminderd libido.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pines, A. (2011). Male menopause: is it a real clinical syndrome?. Climacteric, 14(1), 15-17.

Margolese, H. C. (2000). The male menopause and mood: testosterone decline and depression in the aging male—is there a link?. Journal of geriatric psychiatry and neurology, 13(2), 93-101.