Hoe Lang Gebruik je Saxenda? 6 Bepalende Factoren.

Saxenda is een medicijn dat wordt gebruikt voor gewichtsbeheersing. Het wordt als injectie gegeven, meestal één keer per dag.

Saxenda bevat het actieve bestanddeel liraglutide, een synthetische vorm van het natuurlijke hormoon GLP-1. 

Als je overweegt om Saxenda te gebruiken, is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen. 

De arts kan beoordelen of Saxenda geschikt is voor jou en of er geen contra-indicaties of interacties met andere medicijnen zijn.

Maar hoe lang gebruik je saxenda?

KORT ANTWOORD

In klinische studies is gebleken dat patiënten Saxenda gemiddeld gedurende een periode van 56 weken gebruiken. De duur van het gebruik van Saxenda varieert afhankelijk van de individuele situatie, zoals gewichtsverliesdoelen en bijwerkingen. Het is belangrijk om te overleggen met een arts om te beslissen hoe lang je Saxenda moet gebruiken.

Saxenda moet alleen worden gebruikt onder medisch toezicht. Er zijn regelmatige controles nodig, zoals bloedonderzoek en controles op de bloeddruk en hartslag. 

Dit is om de veiligheid te waarborgen en eventuele bijwerkingen te identificeren en te behandelen.

Dit artikel vertelt je hoe lang je saxenda gebruikt en welke factoren of omstandigheden dat allemaal kunnen beïnvloeden.

vrouw meet buikomtrek

Hoe lang mensen saxenda gebruiken

In klinische studies is gebleken dat mensen Saxenda gemiddeld gedurende een periode van 56 weken gebruiken.

In klinische studies hebben patiënten die Saxenda gebruikten in combinatie met een caloriebeperkt dieet en regelmatige oefening, een groter gewichtsverlies behaald dan degenen die alleen een caloriebeperkt dieet en regelmatige oefening volgden. 

Bijvoorbeeld, in een studie, patiënten die Saxenda gedurende 56 weken gebruikten, verloren gemiddeld 12% van hun lichaamsgewicht, terwijl patiënten die alleen een caloriebeperkt dieet en regelmatige oefening volgden, gemiddeld 3% van hun lichaamsgewicht verloren.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies niet het enige doel van Saxenda is, maar ook om de gezondheid te verbeteren. 

Daarom moet men ook in samenspraak met de arts beslissen hoe lang men Saxenda moet gebruiken.

Bepalende factoren

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op hoe lang je Saxenda kunt gebruiken:

Gewichtsverlies. Het doel van het gebruik van Saxenda is om gewicht te verliezen. Als je het gewenste gewichtsverlies hebt bereikt, kan het gebruik van Saxenda worden gestopt.

Bijwerkingen. Sommige mensen ervaren bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of braken tijdens het gebruik van Saxenda. Als deze bijwerkingen ondraaglijk zijn, kan het gebruik van Saxenda worden gestopt.

Medische aandoeningen. Saxenda kan interacties hebben met bepaalde medische aandoeningen. Als je een medische aandoening hebt, moet je dit bespreken met je arts voordat je begint met het gebruik van Saxenda.

Andere medicijnen. Saxenda kan interacties hebben met bepaalde medicijnen. Als je andere medicijnen gebruikt, moet je dit bespreken met je arts voordat je begint met het gebruik van Saxenda.

Gewoonte. Saxenda is een medicijn dat langdurig gebruik vereist. Als je moeite hebt om het medicijn regelmatig te gebruiken, kan het moeilijk zijn om het gewenste gewichtsverlies te bereiken.

Begeleiding. Saxenda wordt alleen onder medisch toezicht gebruikt. Dit betekent dat er regelmatige controles nodig zijn, zoals bloedonderzoek en controles op de bloeddruk en hartslag. Dit is om de veiligheid te waarborgen en eventuele bijwerkingen te identificeren en te behandelen.

Aandachtspunten

Er zijn nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt Saxenda te gebruiken en hoe lang je het moet gebruiken.

Saxenda is alleen beschikbaar op recept. Saxenda is een receptplichtig medicijn en moet dus voorgeschreven worden door een arts.

Het is geen snelwerkend medicijn. Saxenda is geen snelwerkend medicijn en kan enkele weken duren voordat je resultaten ziet. Dit betekent dat je geduld moet hebben en het medicijn regelmatig moet blijven gebruiken om gewicht te verliezen.

Het is geen ‘wondermiddel’. Saxenda is geen wondermiddel en zal alleen effectief zijn als het wordt gebruikt in combinatie met een gezonde levensstijl, zoals een caloriebeperkt dieet en regelmatige oefening.

Er zijn alternatieven. Saxenda is een van de vele medicijnen die beschikbaar zijn voor gewichtsverlies. Als Saxenda niet geschikt is voor jou, kan je arts andere opties bespreken.

Het is niet geschikt voor iedereen. Saxenda is niet geschikt voor iedereen en kan gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of die andere medicijnen gebruiken.

Er zijn bijwerkingen. Zoals met elk medicijn, kunnen er bijwerkingen zijn bij het gebruik van Saxenda. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree of braken. Als je bijwerkingen ervaart, moet je contact opnemen met je arts.

Take home message

Saxenda is een medicijn dat gebruikt wordt om gewicht te verliezen. 

De duur van het gebruik van Saxenda varieert afhankelijk van de individuele situatie, zoals gewichtsverliesdoelen en bijwerkingen. 

In klinische studies is gebleken dat patiënten Saxenda gemiddeld gedurende een periode van 56 weken gebruiken. Het is belangrijk om te overleggen met een arts om te beslissen hoe lang je Saxenda moet gebruiken.

Het gebruik van Saxenda hangt af van verschillende factoren zoals gewichtsverlies, bijwerkingen, medische aandoeningen, andere medicijnen, gewoonte en begeleiding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen