Hoe Lang Kan een Brok in de Keel Blijven?

Heb je ooit het gevoel gehad dat er een brok in je keel zit die je niet kunt doorslikken? Dit gevoel kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn bij het slikken of een branderig gevoel in de keel. 

Een brok in de keel, ook wel bekend als globusgevoel, kan variëren in duur en intensiteit, afhankelijk van de oorzaak en de behandeling. 

Maar hoe lang kan deze sensatie aanhouden? Hoe lang kan een brok in de keel blijven?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen kan een brok in de keel enkele minuten tot enkele uren aanhouden en verdwijnen zodra de onderliggende oorzaak is opgelost. In sommige gevallen kan het gevoel echter veel langer aanhouden, zelfs enkele weken tot maanden.

Dit artikel vertelt je hoe lang een brok in de keel kan blijven per oorzaak, de behandelingsmogelijkheden en een aantal aandachtspunten.

vrouw grijpt naar keel

Minuten tot zelfs maanden

Een brok in de keel is meestal niet echt iets om je zorgen over te maken. 

Normaal gesproken duurt het maar een paar minuten tot een paar uur en verdwijnt het vanzelf als de onderliggende oorzaak is opgelost.

vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keelMaar hier komt het vervelende deel: soms kan dat rotgevoel veel langer aanhouden, zelfs weken tot maanden. Het kan echt frustrerend zijn als het maar niet weggaat.

Het kan te maken hebben met stress of angst. Soms raakt je keel gespannen door al die zenuwen, en dat kan dat een brok in de keel veroorzaken dat je maar niet weg krijgt.

Maar er zijn ook andere mogelijke boosdoeners. Het kan te maken hebben met reflux, waarbij maagzuur omhoog komt en je keel irriteert. 

Of het kan te maken hebben met een ontsteking in de keel, zoals een keelontsteking. Soms kan zelfs een lichamelijk letsel, zoals een stukje voedsel dat vastzit, het brokgevoel veroorzaken.

Het is belangrijk om naar een dokter te gaan als het brokgevoel te lang aanhoudt. Ze kunnen je onderzoeken en de juiste behandeling aanbevelen om van die vervelende sensatie af te komen.

Oorzaken brok in de keel

Er zijn verschillende oorzaken van een brok in de keel, waaronder.

  1. stressStress en angst. Wanneer je gestrest of angstig bent, kan je lichaam bepaalde fysieke symptomen ervaren, zoals een brok in de keel. Deze symptomen verdwijnen meestal wanneer de stress of angst afneemt.
  2. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). GERD is een aandoening waarbij maagzuur terugstroomt naar de slokdarm, wat kan leiden tot een branderig gevoel in de keel en een brokachtig gevoel. Als GERD de oorzaak is van een brok in de keel, kan deze aandoening enkele weken of maanden aanhouden.
  3. Keelontsteking. een ontsteking van de keel, veroorzaakt door een virus of bacteriën, kan leiden tot een brokachtig gevoel in de keel. Dit symptoom verdwijnt meestal zodra de infectie is behandeld.
  4. Allergieën. allergieën voor pollen, stof of andere stoffen kunnen ook een brok in de keel veroorzaken. Als de allergieën worden behandeld, verdwijnt meestal ook het globusgevoel.
  5. Laryngitis. ontsteking van het strottenhoofd kan leiden tot een brokachtig gevoel in de keel. Deze aandoening kan enkele weken aanhouden.

Als je een brok in de keel hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen. 

Afhankelijk van de onderliggende aandoening kan de behandeling variëren van stressverminderingstechnieken tot medicatie of therapie.

Kortom, een brok in de keel kan enkele minuten tot enkele weken of maanden aanhouden, afhankelijk van de oorzaak. 

Raadpleeg een arts als je last hebt van een brok in de keel om de juiste behandeling te krijgen.

Welke behandelingen er zijn voor een brok in de keel

De behandeling voor een brok in de keel hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor een brok in de keel.

Stressverminderingstechnieken. Als stress en angst de oorzaak zijn van de brok in de keel, kan het beoefenen van stressverminderingstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen helpen om de symptomen te verminderen.

Medicatie. Als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) de oorzaak is van de brok in de keel, kan een arts medicatie voorschrijven om de zuurproductie in de maag te verminderen. Antacida kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten.

Therapie. In sommige gevallen kan een bezoek aan een logopedist of een spraaktherapeut nuttig zijn om te leren hoe je de spieren in de keel kunt ontspannen en de symptomen kunt verminderen.

Chirurgie. In zeldzame gevallen, zoals wanneer een brok in de keel wordt veroorzaakt door een zwelling of een tumor in de keel, kan een operatie nodig zijn om het probleem op te lossen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van een brok in de keel. 

Zelfmedicatie kan de onderliggende oorzaak van de brok in de keel verergeren en leiden tot ernstigere symptomen.

Daarnaast zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van een brok in de keel te verlichten.

  1. Drink veel water om de keel vochtig te houden en het slikken te vergemakkelijken.
  2. Vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen de keel kunnen irriteren en de symptomen kunnen verergeren.
  3. Eet langzaam en kauw goed om het slikken gemakkelijker te maken.
  4. Vermijd scherpe of zure voedingsmiddelen die de keel kunnen irriteren.

In de meeste gevallen verdwijnt een brok in de keel vanzelf, vooral als het wordt veroorzaakt door stress of angst. 

Als de symptomen aanhouden, is het echter belangrijk om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Dit moet je weten over een brok in de keel 

Andere oorzaken. Andere veelvoorkomende oorzaken van een brok in de keel zijn allergieën, virale infecties en laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd). In sommige gevallen kan de oorzaak echter onbekend blijven.

Bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en antihistaminica, kunnen een droge mond en keel veroorzaken, wat kan leiden tot een gevoel van een brok in de keel.

Keelkanker. Hoewel een brok in de keel meestal geen ernstige aandoening is, kunnen de symptomen lijken op die van keelkanker. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je symptomen hebt zoals bloeden uit de keel, moeite met slikken of heesheid die langer dan twee weken aanhoudt.

Ernstige aandoeningen. In sommige gevallen kan een brok in de keel gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn op de borst, kortademigheid, misselijkheid of braken. Dit kan een teken zijn van een ernstigere aandoening zoals een hartaanval of een longaandoening. Als je deze symptomen hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Dagboek. Als je vaak last hebt van een brok in de keel, kan het nuttig zijn om een dagboek bij te houden van wat je eet en drinkt, en wanneer de symptomen optreden. Dit kan je helpen om patronen te identificeren en te ontdekken welke voedingsmiddelen of situaties de symptomen veroorzaken of verergeren.

Verlichting. Sommige mensen vinden verlichting van een brok in de keel door het drinken van warme vloeistoffen zoals thee of soep, of het zuigen op zuurtjes of dropjes.

Alternatieve therapieën. Sommige alternatieve therapieën, zoals acupunctuur en acupressuur, kunnen ook helpen om de symptomen van een brok in de keel te verminderen, hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van deze therapieën te bevestigen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een brok in de keel meestal geen ernstige aandoening is en meestal vanzelf verdwijnt. 

Als de symptomen echter aanhouden of verergeren, of als je andere symptomen hebt die zorgwekkend zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Take home message

Een brok in de keel kan enkele minuten tot enkele uren duren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. 

Bij sommige mensen kan het echter enkele weken of zelfs maanden aanhouden. 

In de meeste gevallen verdwijnt een brok in de keel vanzelf, maar het kan nuttig zijn om medische hulp te zoeken als de symptomen aanhouden of verergeren. 

Het is ook belangrijk om andere symptomen te controleren die kunnen duiden op een ernstigere aandoening. 

Als je je zorgen maakt of vragen hebt over een brok in de keel, neem dan contact op met je huisarts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen