Hoe Lang Werkt de Booster?

Virussen muteren en voor nieuwe varianten komen nieuwe boosters. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk beschermd blijven. Dus hoe lang werkt de booster?

KORT ANTWOORD

De derde vaccinatie werkt waarschijnlijk minder dan 6 maanden en de bescherming neemt snel af. Zo is de kans op een symptomatische infectie na 3 maanden nog maar met ongeveer 50% afgenomen. Vier maanden later is de bescherming waarschijnlijk verder afgenomen tot ongeveer 40%. Gelukkig lijkt het wel beter tegen ernstige ziekte te beschermen.

Dit artikel vertelt je hoe snel de werking afneemt, hoe lang het duurt voordat de booster überhaupt werkt en wat de bescherming allemaal beïnvloedt.

vaccinatie dokter

Werkzaamheid na weken en maanden

Verlaagd risico op symptomatische infectie na aantal weken:

  • 2 weken: risico ongeveer 70% lager
  • 3 maanden: risico ongeveer 50% lager
  • 4 maanden: risico ongeveer 40% lager

Er zijn dus een aantal schattingen hoe lang de booster werkt, maar de bevindingen zijn gemengd. Naast de werkingsduur is het ook belangrijk om te weten wanneer het precies werkt. 

Hoe lang duurt het voordat de booster werkt?

Binnen een week zullen de meeste al wat positieve effecten van de booster ervaren, maar waarschijnlijk treedt het volledige effect na twee weken op. 

Wanneer je booster precies werkzaam is kun je nooit precies zeggen. 

De dag na je booster heb je waarschijnlijk nog geen extra bescherming omdat je geheugencellen eerst meer antilichamen moeten produceren.

Dat kost nou eenmaal meestal dagen of weken. 

Hoe lang het ongeveer duurt kunnen we waarschijnlijk afleiden uit de werking van je immuunsysteem, om precies te zijn hoe je immuunrespons op andere virussen reageert. 

Tussen de 1e en 2e week neemt de bescherming toe, maar er is geen onderzoek verricht naar dagen of uren.

Waarschijnlijk treedt het volledige effect of het piekniveau van de bescherming van de booster na twee weken op. Dit is de tijd die je immuunsysteem nodig heeft.

De hoogste antilichaamtelling zal na ongeveer 10 tot 14 dagen komen. De respons van de boostershot is vergelijkbaar met de tweede dosis van je primaire serie. Na de 10-14 dagen zullen de antilichamen dalen en zal het afvlakken.

De booster stabiliseert dus als het ware je antilichaamspiegel.

Hoe goed is de bescherming?

Na een derde inenting van het Pfizer-vaccin lijk je goed beschermd te zijn tegen een symptomatische infectie. Het risico is twee weken na de booster met ongeveer 70% lager.

Hoe goed het vaccin precies werkt hangt af van onze antilichamen. Ze vormen namelijk de eerste verdedigingslinie.

Na een injectie zal de hoeveelheid antilichamen snel toenemen, maar na verloop van tijd zal het vervolgens weer dalen.

Dit is ook volgens de verwachtingen. Aanvankelijk heb je wat bescherming, waarna het weer zal afnemen.

En aangezien het virus zich muteert zal onze bescherming daar ook onder lijden omdat je antilichamen ze minder goed kunnen herkennen.

Gelukkig is een ernstige ziekte niet zo sterk afhankelijk van je antilichamen omdat ook andere delen van je immuunsysteem als het ware geactiveerd worden. 

Kortom, de bescherming is dus beter tegen ernstige ziekte dan de bescherming tegen een infectie.

Wat beïnvloedt de werking?

De gradiënt van bescherming is afhankelijk van een aantal factoren waaronder:

  1. leeftijd
  2. het immuunsysteem
  3. genetische aanleg
  4. onderliggende gezondheidsaandoeningen

Take home message

Je wilt goed beschermd zijn, maar je wilt ook niet om de paar maanden een nieuwe booster gaan halen. Het zou dus mooi zijn als de booster lang werkzaam is. Dus hoe lang werkt de booster?

De werking van de booster neemt dus af. Het risico op symptomatische infectie is na 2 weken ongeveer 70% lager, na 3 maanden ongeveer 50% lager en na 4 maanden ongeveer 40% lager.

Een derde vaccinatie werkt waarschijnlijk maar minder dan 6 maanden. Hoewel de werking maar van korte duur is, lijkt de bescherming tegen ernstige ziekte wel robuust te zijn.

Kortom, de bescherming neemt snel af maar de bescherming tegen ernstige gevolgen kan nog langer aanhouden.

Dat is natuurlijk van belang als je kwetsbaar bent. Je wilt natuurlijk niet in het ziekenhuis belanden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Delahoy, M. J., Ujamaa, D., Whitaker, M., O’Halloran, A., Anglin, O., Burns, E., … & COVID-NET Surveillance Team. (2021). Hospitalizations associated with COVID-19 among children and adolescents—COVID-NET, 14 states, March 1, 2020–August 14, 2021. Morbidity and Mortality Weekly Report, 70(36), 1255.