Hoe Lang Werkt een Chemokuur?

Chemotherapie vernietigt sneldelende kankercellen. Chemotherapie duurt over het algemeen 3-6 maanden, maar hoe lang houden deze effecten aan? Kortom, hoe lang werkt een chemokuur?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen heeft je lichaam de meeste chemomedicijnen na 48-72 uur afgebroken. Chemotherapiemedicijnen kunnen een paar uur of een paar dagen in je lichaam blijven. Hoe lang de medicijnen precies in je lichaam blijven is afhankelijk van het type chemotherapie, je leeftijd, gebruik van andere medicijnen en de nier- en leverfunctie. Zo kan een orgaanfunctiestoornis het verwijderingsproces vertragen. Chemomedicijnen worden door je nieren en lever afgebroken waarna ze via de urine, zweet of ontlasting uitgescheiden worden.

Dit artikel vertelt je hoe lang een chemokuur werkt, wanneer een chemokuur begint te werken en de bijwerkingen die op kunnen treden.

De wetenschaap naar intermittent fasting

6 Factoren die de werkingsduur beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen hoe lang een chemokuur effectief is bij de behandeling van kanker. 

  1. Soort kanker. Verschillende soorten kanker reageren mogelijk anders op chemotherapie. De aard en agressiviteit van de kanker kunnen van invloed zijn op hoe goed de chemotherapie werkt en hoe lang het effect aanhoudt.
  2. Stadium van kanker. Het stadium van de kanker op het moment van diagnose kan ook een rol spelen. In een vroeg stadium kan chemotherapie effectiever zijn en mogelijk tot een langdurige remissie leiden.
  3. Gezondheidstoestand. De algehele gezondheidstoestand van de persoon die de chemotherapie ondergaat, is belangrijk. Een goede algemene gezondheid kan bijdragen aan een betere respons op de behandeling en het behoud van het effect ervan.
  4. dnaGenetische factoren. Het genetische profiel van een persoon kan ook van invloed zijn op hoe goed ze op chemotherapie reageren. Sommige genetische kenmerken kunnen ervoor zorgen dat bepaalde geneesmiddelen effectiever zijn, terwijl andere kenmerken kunnen leiden tot verminderde werkzaamheid of meer bijwerkingen.
  5. Dosering en behandelingsschema. De juiste dosering en het juiste behandelingsschema zijn essentieel voor het succes van chemotherapie. Het is belangrijk dat de dosering hoog genoeg is om kankercellen te doden, maar tegelijkertijd moet er rekening worden gehouden met mogelijke bijwerkingen en toxiciteit.
  6. Reactie op de behandeling. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op chemotherapie. Sommige mensen ervaren een complete remissie, waarbij alle kankercellen verdwijnen, terwijl anderen een gedeeltelijke remissie kunnen ervaren, waarbij de tumorgrootte afneemt. De respons op de behandeling kan variëren en dit heeft invloed op hoe lang de chemokuur werkt.

Het is belangrijk op te merken dat de duur van het effect van chemotherapie sterk kan variëren, afhankelijk van de individuele omstandigheden. 

Het is altijd het beste om deze vragen met de behandelend arts te bespreken, omdat zij het meest op de hoogte zijn van de specifieke situatie van de patiënt en de behandelingsmogelijkheden.

Wanneer begint een chemokuur te werken?

Sommigen zullen de effecten van een chemokuur meteen voelen terwijl het bij anderen vele dagen kan duren.

Wanneer de chemotherapie precies begint te werken is nauwelijks te voorspellen. Door grote individuele verschillen, is de exacte tijdlijn van een chemotherapie lastig in te schatten.

Er zijn meerdere factoren die deze tijdlijn kunnen beïnvloeden zoals het type chemotherapie, leeftijd van de patiënt, medicijngebruik en functie van de organen.  

Bijwerkingen chemokuur

Een chemokuur doodt de sneldelende kankercellen. Een chemokuur maakt echter geen onderscheid tussen de sneldelende kankercellen en de snel delende gezonde lichamelijke cellen zoals je haarcellen en darmcellen.

Gezonde lichamelijke cellen die waarschijnlijk door chemokuur beschadigd worden zijn onder andere:

  1. haarzakjes
  2. bloedvormende cellen (beenmerg)
  3. cellen in het spijsverteringskanaal, je mond en het voortplantingssysteem

Om deze reden kan een chemokuur tot verschillende bijwerkingen leiden. De meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie zijn onder andere:

  1. misselijkheid, braken
  2. haaruitval
  3. vermoeidheid, bloedarmoede
  4. eetlustveranderingen
  5. gemakkelijk bloeden, gemakkelijk blauwe plekken krijgen
  6. diarree, constipatie
  7. infectie
  8. huidveranderingen, nagelveranderingen: droge huid, kleurverandering
  9. zenuwproblemen zoals tintelingen, gevoelloosheid, pijn en perifere neuropathie
  10. mond-, keel- en tongproblemen zoals pijn bij het slikken en zweertjes
  11. nierproblemen
  12. stemmingswisselingen
  13. blaas veranderingen, urine veranderingen
  14. vruchtbaarheidsproblemen, veranderingen in seksuele functie

Bovendien kunnen sommige chemomedicijnen een aantal organen beschadigen zoals je hart, blaas, nieren, longen en het zenuwstelsel.

Zoals je ziet zijn veel van deze bijwerkingen te verklaren aan de hand van het doden van de sneldelende cellen in je lichaam.

Hoe werkt een chemokuur

Meestal werkt een chemokuur door de groei van kankercellen te voorkomen waardoor ze zich niet meer kunnen delen en niet meer kankercellen aan kunnen maken.

Een chemokuur doodt snel delende kankercellen waardoor je van kanker kunt genezen of waarmee de levensduur verlengd kan worden.

Kanker ontstaat namelijk door DNA-schade, wat tot een ongecontroleerde celdeling leidt. Een chemokuur grijpt hier in.

Kankercellen groeien meestal sneller dan normale cellen waardoor het een groter effect zal hebben op deze kankercellen.

Zoals hierboven besproken kan een chemokuur vervelende bijwerkingen veroorzaken omdat het ook andere sneldelende cellen in je lichaam zal doden.

Doel heiligt de middelen

Een chemokuur wordt natuurlijk niet zomaar gegeven. Als je geen chemokuurbehandeling ondergaat kun je dus dood gaan of eerder overlijden. Het doel heiligt de middelen.

Een arts zal de winst die behaald kan worden opwegen tegen de eventuele neveneffecten van de behandeling.

Take home message

Chemotherapie duurt normaal gesproken zo’n 3-6 maanden. Hoe lang de chemotherapie duurt is afhankelijk van onder andere het stadium van de kanker en het type chemo.

Je wilt natuurlijk dat een chemokuur zo lang mogelijk werkt zodat je voorlopig niet meer terug hoeft te komen en eventuele neveneffecten kan ervaren. 

Hoe lang blijft het in je lichaam? Zal het net zoals andere medicijnen binnen een paar uur/dagen zijn werking verliezen? Of blijft chemo langer in je lichaam?

De meeste chemotherapiemedicijnen zullen 2-3 dagen in je lichaam blijven, maar hoe het wordt afgebroken zal per chemomedicijn net wat anders zijn.

De exacte tijdlijn is niet exact te voorspellen en kan door meerdere factoren beïnvloed worden. Na een chemotherapiebehandeling zal de arts aan de hand van bijvoorbeeld bloedonderzoeken en beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto’s kijken of de kanker vertraagd of gestopt is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pearce, A., Haas, M., Viney, R., Pearson, S. A., Haywood, P., Brown, C., & Ward, R. (2017). Incidence and severity of self-reported chemotherapy side effects in routine care: A prospective cohort study. PloS one, 12(10), e0184360.