Hoe Lang Werkt Lorazepam?

Lorazepam kalmeert het centrale zenuwstelsel en kan daarom effectief zijn bij bijvoorbeeld het stoppen van angstaanvallen of voor de behandeling van slapeloosheid. Maar hoe lang werkt dit middel? Hoe lang werkt lorazepam?

KORT ANTWOORD

Lorazepam werkt ongeveer 6-8 uur, zo lang houden de effecten aan. Het zal ongeveer 2,5 dagen in je systeem blijven. De halfwaardetijd van lorazepam is maximaal 18 uur. Dit is de tijd waarin het lichaam de helft van het lorazepam heeft afgebroken.

Dit artikel vertelt je hoe lang Lorazepam werkt, waar de werkingsduur van lorazepam van af kan hangen en wanneer lorazepam per toedieningsvorm gaat werken.

apotheker pakt medicijn

4 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden

De duur van de werking kan variëren van persoon tot persoon en wordt beïnvloed door verschillende factoren. 

Hier zijn enkele belangrijke dingen die een rol kunnen spelen bij hoelang lorazepam werkt:

 1. Dosering: De hoeveelheid lorazepam die je inneemt, kan natuurlijk invloed hebben op hoelang het medicijn werkt. Een hogere dosis kan over het algemeen langer effect hebben dan een lagere dosis.
 2. Individuele gevoeligheid: Iedereen reageert anders op medicijnen. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van lorazepam, wat kan resulteren in een langere werkingsduur.
 3. Metabolisme: Het metabolisme van een persoon kan invloed hebben op hoe snel het lichaam lorazepam afbreekt. Mensen met een snel metabolisme kunnen het medicijn sneller verwerken, waardoor de werking korter kan zijn.
 4. medicijnenAndere medicijnen en stoffen: Het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen, zoals antidepressiva of pijnstillers, kan de werking van lorazepam beïnvloeden. Ook het gebruik van alcohol of drugs kan van invloed zijn.

Wanneer begint lorazepam te werken?

Al kort na inname zou er een verlichting van de symptomen merkbaar moeten zijn. Hoe snel je het voelt is afhankelijk van onder andere de toedieningsvorm:

 • intraveneuze toediening: na één tot vijf minuten 
 • spierinjectie: na 15 tot 30 minuten
 • orale toediening: na één tot zes uur

Hoe lang het duurt voordat de volledige effecten optreden zal van persoon tot persoon variëren en is ook afhankelijk van de dosering.

Lorazepam tabletten en vloeistof zullen na ongeveer 20-30 minuten beginnen met werken. 

Een orale dosis lorazepam zal binnen een uur beginnen met werken waarna symptomen van bijvoorbeeld angst of slapeloosheid zouden moeten verbeteren. De piekconcentraties worden na ongeveer twee uur bereikt.

Als je eenmaal met lorazepam bent gestart zal slapeloosheid of angst in een periode van dagen gaan verbeteren.

Afhankelijk van de reden kan het 1-4 per dag voorgeschreven worden. Voor optimale effecten kan de arts de hoeveelheid eventueel verhogen.

Hoe werkt lorazepam?

Lorazepam is een benzodiazepine dat de kalmerende chemische stof gamma-amino-boterzuur (GABA) in je hersenen verhoogt en daarmee het centrale zenuwstelsel kalmeert.

Afhankelijk van je gezondheid zal lorazepam je angst verlichten, je rustiger laten voelen of een aanval stoppen.

Bijwerkingen lorazepam

Er kunnen bijwerkingen optreden. Als een van de volgende symptomen niet overgaat of ernstig is, moet je de dokter bellen:

 1. vermoeidheid, slaperigheid, duizeligheid, zwakte
 2. misselijkheid, veranderingen in eetlust, droge mond
 3. wazig zicht
 4. opwinding, rusteloosheid 
 5. constipatie, diarree
 6. frequent urineren, moeite met urineren
 7. veranderingen in geslachtsvermogens of geslachtsdrift

Er kunnen ook ernstige bijwerkingen optreden. Neem contact op met de arts als een van deze symptomen optreden of als de symptomen optreden die bij belangrijke waarschuwingen worden genoemd.

 1. onvermogen om stil te zitten
 2. onregelmatige hartslag
 3. schuifelend lopen
 4. aanhoudende, fijne tremor
 5. ernstige huiduitslag
 6. koorts
 7. vergeling van ogen of huid

Er kunnen ook nog andere bijwerkingen optreden. Deze lijst is dus onvolledig. Als er ongewone problemen optreden moet je de dokter bellen.

Diazepam vs. lorazepam

Het grootste verschil is dat diazepam langer dan lorazepam in je lichaam blijft. Omdat lorazepam je lichaam dus sneller verlaat, zal het risico op bijwerkingen of toxiciteit afnemen.

Er zitten verschillen tussen diazepam en lorazepam wat betreft de potentie en het tijdsverloop van de werking.

Als sedativum staat 10 milligram diazepam gelijk aan 2-2,5 mg lorazepam. Na een orale toediening zal diazepam beter opgenomen worden.

Take home message

Lorazepam verhoogt de kalmerende stof GABA in je hersenen waardoor je angst verlicht kan worden, je je rustiger voelt of een aanval gestopt wordt. Lorazepam kalmeert dus het centrale zenuwstelsel.

Na ongeveer 20-30 minuten beginnen lorazepam tabletten en vloeistof te werken. Hoe lang werkt lorazepam?

De volledige kalmerende effecten zullen ongeveer 6-8 uur aanhouden. Lorazepam zal ongeveer 2,5 dagen in je systeem blijven. De halfwaardetijd van Lorazepam is maximaal 18 uur.

Binnen uren of dagen na de eerste dosis zal een snelle symptoomverbetering merkbaar zijn. 

Kortom, na ongeveer 20-30 minuten begint het te werken, na ongeveer een uur treden de volledige effecten op en ze zullen ongeveer 6-8 uur aanhouden.

Bijwerkingen van lorazepam zijn onder andere duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, slaperigheid, misselijkheid, droge mond, veranderingen in eetlust, frequent urineren, moeite met urineren, wazig zicht, opwinding, rusteloosheid, constipatie, diarree en veranderingen in geslacht vermogens of geslachtsdrift.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Dundee, J. W., McGowan, W. A. W., Lilburn, J. K., McKay, A. C., & Hegarty, J. E. (1979). Comparison of the actions of diazepam and lorazepam. British journal of Anaesthesia, 51(5), 439-446.