Hoe Lang Werkt Ooglaseren?

Je ogen zijn een van je belangrijkste zintuigen. Met ooglaserchirurgie kunnen gezichtsproblemen zoals verziendheid, bijziendheid of astigmatisme gecorrigeerd worden. 

LASIK ooglaserchirurgie staat ook bekend als duurzaam. Je hoopt natuurlijk dat je er levenslang profijt van hebt. Dus hoe lang werkt ooglaseren?

KORT ANTWOORD

De effecten van ooglaseren kunnen 10 jaar, 20 jaar of levenslang aanhouden.Na 10 jaar is de meerderheid van de mensen die een LASIK ooglaseroperatie hebben ondergaan nog steeds tevreden. Echter, na 10 jaar heeft 35 procent van de mensen een herhalingsbehandeling nodig. Volgens een andere bron heeft na 10 jaar ongeveer 10% van de mensen een correctie operatie nodig. Voor de overgrote meerderheid zal de ooglaserbehandeling blijvend zijn en hoef je je geen zorgen meer te maken over contactlenzen of een bril. Een ooglasercorrectie zal je gezichtsvermogen voor de rest van je leven verbeteren, maar door natuurlijke veranderingen heb je in de toekomst dus mogelijk een tweede behandeling nodig.

Dit artikel vertelt je hoe snel het ooglaseren werkt, of het pijnlijk is, eventuele bijwerkingen die op kunnen treden en hoe het precies in zijn werk gaat.

arts doet lasik oogoperatie

Wanneer laseroperatie duurzamer zijn

LASIK ooglaserchirurgie kan dus 10 jaar, 20 jaar of levenslang duren. In potentie kan het dus 20 jaar of en langer meegaan. 

Of de effecten aanblijven is afhankelijk van een aantal factoren waaronder:

  1. leeftijd op het moment van het ooglaseren: het gezichtsvermogen gaat op een latere leeftijd langzamer achteruit
  2. medische aandoeningen die je tijdens het ouder worden kan ontwikkelen (beïnvloedt het gezichtsvermogen)

Het ooglaseren kan alleen de zichtproblemen die voor de ingreep bestonden verhelpen en dus niet de problemen die daarna optreden. Het kan de natuurlijke degeneratie dus niet voorkomen.

Zie je gelijk beter na ooglaseren?

De dag na de operatie zul je beter zien. Echter, het zicht kan direct daarna een beetje troebel of wazig zijn. 

De eerste vier uur kun je een licht ongemak ervaren wat vervolgens zal verdwijnen. Wazig of troebel zicht is een andere veelvoorkomende bijwerkingen van LASIK.

Na de eerste paar weken zullen deze tijdelijke zichtproblemen meestal verdwijnen. 

Binnen 24 uur zal het gezichtsvermogen sterk verbeteren. Je kunt echter nog wel even last hebben van intermitterende zichtschommelingen en wazigheid. Dit kan gedurende enkele weken optreden.

Het kan ook wel 2-5 dagen duren om te herstellen. Je ogen moeten zich namelijk aan het hervormde hoornvlies aanpassen.

Over het algemeen zal je zich gedurende enkele maanden na de LASIK-operatie verbeteren. Het ene oog kan op verschillende momenten beter dan het andere oog zijn. Dit is gebruikelijk.

De kans is groot dat beide ogen na verloop van tijd ongeveer gelijk zullen zijn.

Het kan 2-3 maanden duren voordat je ogen volledig zijn genezen en het zicht volledig is gestabiliseerd.

Het mag pas minstens vier jaar na de eerste behandeling weer opnieuw uitgevoerd worden. 

Is ooglaseren pijnlijk?

Tijdens het ooglaseren wordt het oogoppervlak met een laser vervormd. De laser is hierbij recht op je ogen gericht. Je vraag je dan al gauw af of ooglaseren pijn doet. 

Aangezien beide ogen verdovende oogdruppels toegediend krijgen zal het in de meeste gevallen geen pijn doen. 

Zowel je ogen als je oogleden zullen door de oogdruppels gevoelloos worden. Erg fijn omdat een speculum je ogen tijdens het ooglaseren open zal houden. Dit zal dus ook geen pijn doen.

Omdat je tijdens het ooglaseren niet kunt knipperen zullen oogdruppels je ogen vochtig houden. Er zal daarom ook geen behoefte zijn om te knipperen.

Je kunt echter wel een beetje druk voelen tijdens de procedure. 

Bovendien zullen de verdovende oogdruppels na een paar uur meestal uitgewerkt zijn waarbij je een branden of prikkend gevoel kunt ervaren.

Gelukkige zouden deze klachten met een goede nacht slaap moeten verdwijnen. In de eerste stadia van de genezing kun je wat ongemak ervaren.

kortom, In de praktijk zal het dus geen pijn doen, maar het kan onwennig zijn waarbij je wat druk kunt ervaren.

Maar hoe zit het na de procedure?

Sensaties na het laseren

De ogen kunnen na het ooglaseren jeuken, branden en het kan voelen alsof er iets in je ogen zit. 

Er kan een brandend of prikkend gevoel optreden omdat de oogdruppels na een paar uur meestal uitgewerkt zijn. Zoals hiervoor besproken zullen de klachten met een goede nachtrust verdwenen moeten zijn.

De volgende dag kunnen je ogendroog of gevoelig zijn. Als je de adviezen van je chirurg goed opvolgt zal dit ongemak tot een minimum beperkt blijven.

Je wilt natuurlijk niet per ongeluk in je ogen gaan wrijven. Om deze reden krijg je een beschermend schildje mee voor tijdens het slapen.

Je ogen kunnen de eerste dan ga een ooglaseroperatie ongemakkelijk en waterig zijn. Dit is normaal. Ze kunnen ook gevoelig zijn.

De eerste dagen bij de LASIK-operatie kan deze lichtgevoeligheid optreden en bij de LASEK-operatie kan het ongeveer een week duren.

Maar er zijn nog meer neveneffecten waar je van op de hoogte moet zijn.

Bijwerkingen ooglaseren

De meest gebruikte techniek is LASIK oogchirurgie. Bijwerkingen van LASIK oogchirurgie omvatten:

  1. droge ogen
  2. lichtgevoeligheid
  3. krassende ogen
  4. halo’s rond beelden zien
  5. schittering
  6. in het donker problemen hebben met rijden
  7. op het oog kleine blauwe plekken
  8. fluctuerend zicht

In de meeste gevallen zal het ooglaseren pijnloos zijn, maar in zeldzame gevallen kan er een infectie optreden dat hevige pijn kan veroorzaken.

Het brengt dus mogelijke bijwerkingen en complicaties met zich mee maar LASIK oogchirurgie wordt over het algemeen als een veilige procedure beschouwd.

Het is zelfs een van de veiligste chirurgische ingrepen. Het  geschatte complicatiepercentage bedraagt namelijk minder dan 1%.

Hoe werkt ooglaseren?

Met ooglaseren zal het oogoppervlak met een laser vervormd worden. De laser zal hierbij recht op je ogen gericht zijn.

Voordat je ogen gelaserd worden zal er een flapje in je hoornvlies gesneden worden met een kleine laser of mesje. Het hoornvlies is je buitenste ooglaag. 

Vervolgens zal het oogoppervlak met de lasers vervormd worden. 

Meestal duurt het ooglaseren per oog minder dan 10 minuten. Dit is afhankelijk van je voorschrift en de hoeveelheid correctie.

Take home message

Binnen 24 uur zullende de meeste mensen weer helder zien. Maar wat is de werkingsduur? Hoe lang werkt ooglaseren?

De effecten kunnen 10 jaar, 20 jaar of levenslang aanhouden. Na 10 jaar is de meerderheid nog steeds tevreden, maar na 10 jaar heeft 35 procent van deze mensen een herhalingsbehandeling nodig.

Ooglaseren doet geen pijn omdat je ogen met oogdruppels verdoofd worden. Je kunt wel wat druk of een onwennig gevoel hebben. Verder zul je dus niet zo veel voelen.

Tijdens het herstel kan er licht ongemak ervaren worden, maar na een goede nacht slaap en het opvolgen van de adviezen zal het moeten verdwijnen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Toda, I. (2018). Dry eye after LASIK. Investigative ophthalmology & visual science, 59(14), DES109-DES115.