Hoe Lang Werkt Snus?

Mensen vervangen sigaretten voor snus, een rookloze tabak. Je hoeft het dus niet te verbranden en je hoeft het niet uit te spugen.

Het komt uit Zweden. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals wintergreen en mint. Het geeft je een nicotinebuzz, maar hoe lang werkt snus?

KORT ANTWOORD

Snus is een nicotinezakje. Een nicotinezakje gaat ongeveer 45-60 minuten mee. Het effect en de werkingsduur zijn afhankelijk van de verschillende hoeveelheden nicotine en sterktes. Snuszakjes zullen ongeveer een uur lang de smaak behouden. Meestal wordt het zakje 30-120 minuten op zijn plek gelaten. Het is gebruikelijk om het 15-60 minuten in te houden. Zodra de nicotine en aroma’s uit het nicotinezakje vrijkomen kan er een lichte tinteling van je tandvlees gevoeld worden. Dit duurt ongeveer 0-15 minuten waarna het zich zal stabiliseren. Snus van hoge kwaliteit gaat mogelijk langer mee. Het heeft namelijk een hoger nicotinegehalte en een sterkere tabaksmaak. Zweedse snus staat bekend om zowel de sterkte als de best smakende snus.

Dit artikel vertelt je hoe snel snus werkt, het werkingsmechanisme en eventuele bijwerkingen.

zakjes snus tabak op tafel

Wanneer begint snus te werken

Binnen 10 minuten zal je lichaam de meeste nicotine uit het snus opgenomen hebben. Het grootste gedeelte van de opname zal in de eerste paar minuten plaatsvinden. 

Daarom zul je kort na het inbrengen de grootste nicotinestoot ervaren. Kortom, je zult snel een nicotinebuzz krijgen.

Het duurt niet lang voordat de effecten ervaren worden. Het volledige effect van een nicotine zakje treedt na ongeveer 10-30 minuten op.

Een nicotinezakje geeft het nicotine snel af, het zal je een tintelend warm gevoel geven.

De hele tijd zal het zakje nog kleine hoeveelheden nicotine afgeven. Door het langer in te houden zul je de hoeveelheid nicotine per portie dus maximaliseren.

Meer dan nicotinekauwgom

In vergelijking met nicotinezuigtabletten en nicotinekauwgom bevatten nicotinezakjes meer nicotine. Dit zie je ook terug in hoe lang het meegaat:

  1. nicotinezakejs: 45 minuten tot een uur 
  2. stukje nicotinekauwgom: 15-20 minuten

Hoe werkt snus

Snus is een rookloos poedertabakzakje dat je onder je bovenlip legt. De nicotine van snus wordt via je mondslijmvlies geabsorbeerd. Deze slijmvlies opname verloopt langzamer dan je longen tijdens het roken.

Een zakje snus gaat wel een uur lang mee terwijl een sigaret na 6 minuten al op is. Omdat je langer van snus kunt genieten zal je in de loop van de dag mogelijk minder tabak gaan gebruiken. Dit zal je portemonnee ook fijn vinden.

Is snus goed?

Uit sommige studies blijkt dat snus de kans op kanker die geassocieerd worden met het gebruik van andere tabaksproducten (pruimtabak, sigaretten) vermindert of zelfs elimineert.

In vergelijking met sigaretten is het waarschijnlijk minder schadelijk. Dit betekent echter niet dat het veilig is. Op de schadeschaal bevindt het zich waarschijnlijk aan de lage kant. 

Op de producten staat wel een waarschuwing vermeld, namelijk ‘’dit tabaksproduct schaadt uw gezondheid en is verslavend”. Houd dit dus in je achterhoofd.

De keerzijde

Snus is verslavend omdat het nicotine bevat. Er kunnen dus onaangename bijwerkingen optreden als je ermee stopt zoals misselijkheid en hoofdpijn.

In vergelijking met sigaretten bevatten rookloze tabaksproducten meer nicotine en nitrosaminen. Echter, in vergelijking met andere rookloze producten bevat snus over het algemeen minder nitrosaminen.

Snus verhoogt de kans op alvleesklierkanker en het wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en hartfalen.

Take home message

In plaats van sigaretten nemen mensen snus. Een rookloze tabak die je niet hoeft te verbranden. Snus plaats je meestal onder de bovenlip waarbij het door je mondslijmvlies wordt opgenomen.

Mensen die de overstap willen maken van sigaretten naar rookloze tabak vragen zich vaak af hoe lang zoiets in de praktijk meegaat. Hoe lang werkt snus?

Een nicotinezakje zal ongeveer 45-60 minuten meegaan. Hoe lang het precies werkt en de effecten ervan hangen af van de hoeveelheden en sterktes.

Meestal zal het zakje tussen de 30-120 minuten op zijn plek gelaten worden.

De lichte tintelingen van het tandvlees na nemen van een nicotinezakje zullen 0-15 minuten duren.

Een aantal verkrijgbare smaken zijn citrusvruchten, mint en koffie waardoor mensen het zakje vaak nog 20-30 minuten laten zitten.

Je kan met snus in je mond zelfs drinken, maar de meeste mensen eten liever zonder snus. Slik een zakje uiteraard niet door.

Afhankelijk van iemands voorkeur kan het voor 10 minuten gebruikt worden tot een uur.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Foulds, J., Ramstrom, L., Burke, M., & Fagerström, K. (2003). Effect of smokeless tobacco (snus) on smoking and public health in Sweden. Tobacco control, 12(4), 349-359.