Hoe Ontstaat een Blaasontsteking Bij mannen?

In vergelijking met vrouwen, hebben mannen een lagere kans op een blaasontsteking. Mogelijk doordat de plasbuis bij mannen langer is.

Maar hoe ontstaat een blaasontsteking bij mannen dan?

KORT ANTWOORD

Bij mannen wordt een blaasontsteking vaak veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen ten gevolge van een vergrote prostaatklier, niersteen of letsel. Zo kan een vergrote prostaat tegen de plasbuis aanduwen waardoor de urinestroom belemmerd wordt. Dit bevordert helaas de groei van bacteriën. Hierdoor kunnen bacteriën zich namelijk makkelijker aan de wand van je urinebuis en blaas hechten en vermenigvuldigen. Wees je ervan bewust dat de bacteriën in je prostaatklier kunnen verstoppen en vermenigvuldigen. Hierdoor kan de blaasontsteking bij mannen vaker terugkomen na de eerste infectie. Twee belangrijke risicofactoren voor een blaasontsteking bij mannen zijn seks hebben met verschillende partners en onbesneden zijn.

Dit artikel vertelt je hoe een blaasontsteking bij mannen ontstaat, belangrijke risicofactoren, de rol van de prostaat en het verschil met vrouwen.

blaasontsteking anatomie

Oorzaken blaasontsteking bij mannen

Door de anatomische verschillen van de urinewegen komen blaasontstekingen nou eenmaal vaker voor bij vrouwen. 

Echter, een blaasontsteking bij mannen is zeker niet ongewoon. Bovendien zijn er sommige symptomen uniek voor mannen. 

Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van zowel de oorzaken als symptomen. De anatomie van een man is anders, dit betekent ook dat er andere oorzaken van blaasontsteking zijn.

Een blaasontsteking bij mannen ontstaat meestal door een obstructie in de urinewegen zoals:

  1. vergrote prostaatklier
  2. niersteen
  3. letsel

De kans op een blaasontsteking neemt ook in de volgende gevallen toe: 

  1. diabetes
  2. recente urinekatheter: een buisje dat de blaas kan ledigen
  3. urethrale strictuur: vernauwing van de urinebuis

Overige oorzaken van blaasontstekingen:

  1. wanneer je na de sex niet onmiddellijk gaat plassen
  2. frequente geslachtsgemeenschap
  3. chronische suikerziekte
  4. wanneer je in het afgelopen jaar al een blaas of nierontsteking hebt doorgemaakt
  5. urinewegstelsel Veranderingen

Acute bacteriële infectie. Bij een bacteriële infectie is de balans van de bacteriën in de urinewegen verstoord geraakt. Hierdoor krijgen de infectie veroorzakende bacteriën de overhand die zich vervolgens vermenigvuldigen.

De geïrriteerde urinebuis bij een blaasontsteking leidt tot verschillende symptomen:

  1. pijn bij het plassen
  2. frequente plasaandrang
  3. misselijkheid en braken

Een infectie ontstaat wanneer het urine in de blaas wordt opgehouden, dit wordt ook wel urineretentie genoemd. Hierdoor kan er irritatie ontstaan en er zich een nauwere baan vormen. De verstopping kan vervolgens tot een infectie leiden.

Prostaatvergroting vaak boosdoener

Na het 25e levensjaar zal de prostaat bij mannen gaan groeien. Dit wordt ook wel goedaardige prostaatvergroting genoemd, of benigne prostaat hyperplasie (BPH).

De prostaat zit om de plasbuis heen. Wanneer de prostaat groter wordt kan je je wel voorstellen dat het plassen moeilijker wordt.

De blaasspieren moeten meer kracht zetten en het wordt lastiger om je blaas volledig te ledigen. Hierdoor moet je niet alleen ‘s nachts vaker plassen, het verhoogt ook nog eens het risico op een blaasontsteking. Met name boven de leeftijd van 50 jaar.

Als de urine niet beweegt kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Voor het voorkomen van blaasontstekingen moet er een continue stroom zijn zodat bacteriën zich niet kunnen hechten en ook niet kunnen vermenigvuldigen. 

Het is daarom ook belangrijk dat je als man je blaas volledig ledigt.

Verschil met vrouwen

vrouw moet naar toiletIn het geval van een bacteriële infectie maakt het nogal uit of je een man of een vrouw bent.

Door het mannelijk geslachtsorgaan is de afstand van buitenaf tot de blaas een stuk langer, dit maakt het voor bacteriën moeilijker om binnen te dringen. 

Bij vrouwen is de afstand tot de blaas een stuk korter. Bovendien zit de anus in de buurt van de plasbuis. 

Dit verklaart waarom vrouwen niet van achteren naar voor moeten vegen, dan veeg je namelijk de bacteriën vanuit de anus naar de plasbuis.

In dit opzicht lijken mannen dus een voordeel te hebben. Echter, mannen hebben een prostaat die later in het leven voor problemen kan zorgen waaronder voor een blaasontsteking.

Kortom, bacteriën moeten een langere weg afleggen om de blaas van een man te bereiken.

Veel voorkomende symptomen van blaasontsteking zijn 

  1. vaak plassen
  2. brandend gevoel tijdens het plassen
  3. sterke aanhoudende plasaandrang
  4. urine met een sterke geur
  5. koorts
  6. tintelend gevoel bij het plassen
  7. troebele urine
  8. plasproblemen, met name bij prostaat
  9. bloed in de urine

Met een blaasontsteking wordt een ontsteking van de urineblaas bedoeld. Een blaasontsteking kan zowel door een bacteriële als virale infectie veroorzaakt worden.

De blaasontsteking is van korte duur of lange duur. Hoe lager de urineproductie, hoe hoger de kans op infecties zal zijn.

Wat mannen kunnen doen tegen blaasontstekingen

De precieze behandeling is afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen zal antibiotica worden gegeven. 

Het antibioticum wordt gekozen op basis van de waarschijnlijke bacterie en bron (blaas).

De antibiotica wordt vaak al gestart voordat de resultaten van je urineonderzoek zijn binnengekomen. Binnen vijf tot zeven dagen zal de infectie meestal genezen zijn.

Je wilt natuurlijk niet dat de blaasontsteking terugkomt. Preventie blaasontsteking bij mannen:

  1. drink veel water, hiermee spoel je de bacteriën uit de urinewegen
  2. goede hygiëne, met name na de seks
  3. na de seks plassen
  4. urine niet te lang ophouden
  5. Veilig vrijen

Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Hier kan ongezoete cranberrysap of cranberrysupplementen een handje bij helpen.

Cranberry’s bevatten namelijk proanthocyanidinen die voorkomen dat de bacteriën zich aan de wanden van de blaas en urinebuis hechten.

Take home message

De blaasontsteking bij de man krijgt maar weinig aandacht terwijl het nog wel eens voor wilt komen. Het wordt door velen niet goed begrepen. Bovendien zijn er verschillende oorzaken en soorten blaasontstekingen. 

Wanneer bacteriën via de urinebuis in je urinewegen terechtkomen kunnen ze zich gaan vermenigvuldigen. 

Aangezien mannen een langere urinebuis hebben kunnen de bacteriën de blaas moeilijker bereiken. Echter, door een obstructie kan het risico op blaasontstekingen toenemen.

Hierdoor is er minder stroom en kunnen bacteriën zich makkelijker hechten en vermenigvuldigen.

Een blaasontsteking bij mannen wordt meestal met orale antibiotica behandeld.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pietrucha‐Dilanchian1, P., & Hooton, T. M. (2017). Diagnosis, treatment, and prevention of urinary tract infection. Urinary Tract Infections: Molecular Pathogenesis and Clinical Management, 41-68.

Flores-Mireles, A., Hreha, T. N., & Hunstad, D. A. (2019). Pathophysiology, treatment, and prevention of catheter-associated urinary tract infection. Topics in spinal cord injury rehabilitation, 25(3), 228-240.