Hoe Positief Zijn Je Gezondheid Beïnvloedt

Een sterker immuunsysteem, minder depressie, lagere bloeddruk, betere cardiovasculaire gezondheid en minder kans op overlijden.

En dit zijn slechts een paar gezondheidsvoordelen van positiviteit. Daarnaast zijn er een aantal trucjes waar de meeste mensen geen gebruik van maken.

Er is echter ook een keerzijde waar veel mensen zich niet bewust van zijn.

Dit artikel vertelt je de gezondheidsvoordelen van positiviteit, de gevaren van giftige positiviteit en het levensbelang van negativiteit.

positieve gezondheid positief gelukkig

Gezondheidsvoordelen positiviteit

Ongeacht of je van nature pessimistisch of optimistisch bent, positieve gedachten kunnen je gezondheid bevorderen.

Er is een onbetwistbaar verband tussen positiviteit en de gezondheid. Het actief cultiveren van positiviteit brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee:

Vermindert depressie. Positieve emoties gaan depressie tegen. Onderzoeken hebben aangetoond dat positief denken depressie kan verlichten. 

Versterkt het immuunsysteem.Positiviteit kan het immuunsysteem versterken. Een artikel uit Psychology and Aging toonde aan dat ouderen die gefocust waren op positieve informatie een sterkereimmuunsysteem afweer afweer hadden. Positief denken vergroot je weerstand waarmee je verkoudheden kan tegengaan. Aan de andere kant kunnen angst en stress het lichaam juist in een vecht-of-vluchtreactie stoppen waardoor het immuunsysteem juist zwakker wordt. In een levensbedreigende situatie wordt het immuunsysteem namelijk op een lager pitje gezet. 

Betere cognitieve functies. Gedachten hebben een grote invloed op de hersenfuncties. Negatieve emoties leiden tot een verminderde impulscontrole, tragere reactietijden en geheugenstoornissen. Positieve emoties kunnen juist de focus verhogen, het probleemoplossend vermogen verhogen, de creativiteit verbeteren en de algemene mentale productiviteit verhogen.

Lagere bloeddruk. Studies hebben aangetoond dat een positieve kijk op het leven de bloeddruk kan verlagen. 

Hartgezondheid. Positief denken verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het brengt zelfs het aantal hartaanvallen omlaag. 

Gezonder gewicht en bloedsuikerregulatie. Positieve emoties zorgen voor een betere gewichtscontrole en een gezondere bloedsuikerregulatie. 

Coping. In tijden van stress komt positiviteit erg van pas. Je zult beter met ontberingen kunnen omgaan. Positief denken verbetert je vaardigheden om met ziektes om te gaan.

Overige voordelen positiviteit:

  1. langere levensduur
  2. minder verdriet
  3. zelfverzekerd gevoel
  4. betere geestelijke gezondheid
  5. gezondere relaties
  6. groei mindset, je bouwt sneller nieuwe vaardigheden op 

Negativiteit was vroeger van levensbelang

Het verhaal is niet zo eenzijdig als dat het lijkt. De meeste dingen in het leven hebben een biologisch wetenschappelijke verklaring. Dat geldt ook voor negativiteit. 

Positiviteit zal de dood op korte termijn niet kunnen voorkomen, negativiteit kan dat wel. Een historisch perspectief zal dit verhelderen. 

Dankzij negativiteit zijn de meeste mensen nog in leven. Hier kunnen de meeste mensen zich niets bij voorstellen, maar vroeger kwam dit erg van pas.

Een veilig en positief gevoel kon je in gevaar brengen. Als je te optimisch was kon je bijvoorbeeld door een roofdier opgegeten worden. Kortom, negativiteit beschermt je tegen potentiële gevaren.

In acute levensbedreigende situaties kan negativiteit dus van levensbelang zijn. Echter, in de huidige samenleving is er geen strijd meer op leven dood.

Negativiteit en verhoogde stresslevels werken nu juist tegen ons en verhogen de kans op chronische ziektes.

Vergelijk het met voedsel. In de oertijd kon je doodgaan door te weinig voedsel, maar nu kan je doodgaan ten gevolge van overgewicht (te veel voedsel). 

Positieve gedachte vs. negatieve gedachte

Steeds meer studies onderstrepen het belang van een positieve instelling in het leven. Maar hoe veel invloed heeft dat op je gezondheid?

Een positieve gedachte maakt een wereldpositief negatief gedachten van verschil, je zou het bijna een natuurwet kunnen noemen. 

Negativiteit lijkt je gezondheid negatief te beïnvloeden terwijl positiviteit juist een positieve invloed op je gezondheid heeft. Maar hoe komt dat precies? 

De wetenschap heeft hier een antwoord op. We zullen eerst een paar voorbeelden geven en vervolgens de wetenschappelijke onderbouwing.

Sport voorbeeld 

Een correcte tennisservice moet over het net in het vak belanden. Als de tennisbal in het net gaat heb je een foute service.

Als een tennisspeler twee keer in het net serveert maak je een dubbele fout en verlies je het punt. Sportpsychologen hebben de dubbele fouten drastisch omlaag weten te halen.

Door simpelweg aan iets positiefs te denken in plaats van wat negatiefs is het probleem vaak al opgelost, maar aan wat moesten de tennisspelers dan denken?

De tennisspelers hoefden alleen maar aan het service vak te denken, hoe de bal in het servicevak terecht zou komen.

Denk dus aan de positieve uitkomst en niet aan het voorkomen van een negatieve uitkomst. Een negatieve en angstige gedachte die tennisspelers hebben is dat ze de bal in het net slaan. 

De tennisspeler denkt dus vaak, sla de bal niet in het net. En wat gebeurt er, de bal vliegt in het net. De focus ligt dus bij een negatieve uitkomst.

In het servicevak is juist een positieve uitkomst. Kortom, een positieve gedachte kan een groot verschil maken.

Voorbeeld zakenleven 

In plaats van je te richten op dingen die je niet wilt dat er in je leven gebeuren, verleg je je focus en denk je aan de dingen die je wel wilt dat er in je leven gebeuren.

Je denkproces vormen je gedachten, acties en daden. Negativiteit in het zakenleven zal negatieve consequenties aantrekken. 

Stel dat je een bedrijf aan het opstarten bent en je met negatieve gedachten kampt. Terwijl je dit bedrijf aan het opbouwen bent, zal je brein zich op allerlei problemen gaan richten. Het zal zich met name richten op het feit dat dit bedrijf kan mislukken. 

Dit loopt vaak slecht af, want als je denkt dat het gaat mislukken, dan ben je al aan het plannen voor een catastrofe.

Als de concentrie ligt op zaken die je niet leuk vindt, zullen die dingen juist vaak overal in het leven terugkomen. Dit wordt ook wel the law of attraction genoemd.

Wetenschappelijke verklaring van the law of attraction 

The law of attraction klinkt voor veel mensen erg wazig. Gelukkig is er een wetenschappelijke verklaring voor.

In de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de focus, bevindt zich het reticulaire activatie systeem. Waar jij je focust op legt zal je gedurende dag ook alerter voor worden. Dit is niet gek.law of attraction

Dit kwam in de oertijd erg van pas tijdens het jagen. De zintuigen waren enkel en alleen bezig met het vinden van een prooi. 

In het dagelijks leven heb je daar dus ook mee te maken. Je kent het wel, je hebt net een nieuwe auto gekocht en plotseling zie je diezelfde auto overal op de weg voorbij komen.

Dit is geen toeval, dit is je reticulaire activatiesysteem. Dit betekent dus dat als je aan positieve dingen denkt je ze ook makkelijker aantrekt, omdat je ze simpelweg overal om je heen zult zien.

Negatieve gedachtes 

Met wat affirmaties, visualisaties en een visiebord zal je er niet komen. Als je leest: denk niet aan een olifant die een roze pyjama draagt, dan zul je precies aan datgene denken.

Dit komt omdat je energie, gedachten en emoties precies in datgene wat je niet wilde hebt gestopt. 

‘’Ik wil stoppen met roken en ik ga niet roken’’, maar op het moment dat de druk en stress toeslaat, doe je het tegenovergestelde en pak je een sigaret. 

Hoe meer gedachten en emoties je in iets stopt, hoe meer je daarvan terug zal krijgen. Wat je denkt en wat je voelt zal zich in de wereld manifesteren. 

Kortom, positief zijn in het de moderne wereld, zal je ten goede komen.

Nadelen van positiviteit

Positiviteit is in de meeste gevallen dus goed voor de gezondheid. Echter, in sommige gevallen kan positiviteit schadelijk zijn. 

  1. wanneer positiviteit onoprecht is
  2. wanneer positiviteit verdriet, ontbering of angst bagatelliseert 

Je kent waarschijnlijk wel iemand die geforceerd positief is en daarmee negatieve emoties probeert te verdrukken. 

Het opkroppen van negatieve gevoelens gaat de heling tegen en kan je op de lange termijn juist schaden. 

Doen alsof je gelukkig bent kan dus negatieve gevolgen hebben. Het negeren van negatieve emoties kan tot giftige positiviteit leiden.

De gevolgen van giftige positiviteit: 

  1. verminderd gevoel van eigenwaarde depressie
  2. angst 
  3. burnout

In een gezond denkproces worden zowel de neutrale, negatieve als positieve gedachten meegenomen. Op deze manier kan je de hele situatie bekijken. 

Als je alleen maar positief denkt kan dat een evenwichtige wereldblik belemmeren. Voorkom een roze bril en kom ook je negatieve gevoelens onder ogen.

Voel je vrij om te zijn wie je bent en zoek iemand waar je echte gevoelens veilig kwijt kan.

Take home message 

Vroeger konden we met negativiteit acute gevaren sneller herkennen. Tegenwoordig wegen de voordelen van positiviteit zwaar op tegen die van negativiteit. 

Positiviteit leidt zowel tot een beter psychologisch als lichamelijk welzijn. Je instelling en lichamelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Iedereen kan van positiviteit profitieren, hiervoor hoef je niet eens van nature optimisch persoon te zijn. 

Positiever worden is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wordt meestal niet van de een op de andere dag een positivieitsguru. Wees dus geduldig. 

Kortom, profiteer van alle gezondheidsvoordelen door wat meer positiviteit in je leven toe te voegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bouchard, L. C., Carver, C. S., Mens, M. G., & Scheier, M. F. (2017). Optimism, health, and well-being. In Positive psychology (pp. 112-130). Routledge.

Rasmussen, H. N., Scheier, M. F., & Greenhouse, J. B. (2009). Optimism and physical health: A meta-analytic review. Annals of behavioral medicine, 37(3), 239-256.

Peterson, C., & Bossio, L. M. (2001). Optimism and physical well-Being.

Carver, C. S., Scheier, M. F., & Segerstrom, S. C. (2010). Optimism. Clinical psychology review, 30(7), 879-889.

Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and its impact on mental and physical well-being. Clinical practice and epidemiology in mental health: CP & EMH, 6, 25.