Hoe Snel Maak je Bloed aan? 4 Bepalende Factoren

Hoe snel maak je bloed aan?

Ons lichaam maakt voortdurend bloed aan. Dit proces wordt ook wel hematopoëse genoemd. 

Het gebeurt voornamelijk in de beenmerg van botten, zoals de schedel, borstbeen, wervelkolom, heupen en ribben. 

Er zijn verschillende soorten bloedcellen die in het beenmerg worden geproduceerd, zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. 

Elk van deze cellen heeft een specifieke functie in het lichaam. Rode bloedcellen helpen bij het vervoeren van zuurstof door het lichaam, witte bloedcellen helpen bij het bestrijden van infecties en bloedplaatjes helpen bij de stolling van bloed.

Het proces van bloedproductie begint met stamcellen in het beenmerg die zich delen en zich ontwikkelen tot de verschillende soorten bloedcellen. 

Dit gebeurt onder invloed van groeifactoren en hormonen die worden geproduceerd door het lichaam. 

De snelheid waarmee bloed wordt aangemaakt, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zal ik in dit artikel uitgebreider toelichten.

cholesterol bloedcellen

Hoe snel maakt je lichaam rode bloedcellen aan?

Je lichaam maakt in ongeveer 7-10 dagen nieuwe rode bloedcellen aan.

Dit proces begint in de beenmerg waar stamcellen worden omgezet in rode bloedcellen, deze rode bloedcellen komen vervolgens in je bloedcirculatie waar hun levensduur ongeveer 120 dagen is.

Het lichaam past continue de aanmaak van rode bloedcellen aan, afhankelijk van de hoeveelheid bloed die verloren gaat of vernietigd wordt, bij bloedverlies zal het lichaam sneller rode bloedcellen aanmaken om het verloren bloedvolume aan te vullen. 

Anderzijds, bij een overmatige aanmaak van rode bloedcellen, zoals in de ziekte polycythemia, kan het bloed dikker worden waardoor het hart harder moet werken om het bloed te circuleren, dit kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Hoe snel maakt je lichaam witte bloedcellen aan?

Je lichaam maakt in ongeveer 6-8 dagen nieuwe witte bloedcellen. 

Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, worden geproduceerd in de beenmerg en zijn belangrijk voor het immuunsysteem omdat ze deel uitmaken van het afweersysteem van het lichaam.

Witte bloedcellen worden continu geproduceerd en circuleren in het bloed en weefsels, hun levensduur varieert van enkele dagen tot enkele weken. 

Bij infecties of ontstekingen zal het lichaam sneller witte bloedcellen aanmaken om de infectie of ontsteking te bestrijden. 

Anderzijds, bij een overmatige aanmaak van witte bloedcellen, zoals bij leukemie, kan dit leiden tot bloedarmoede, infecties en vermoeidheid.

Factoren die de aanmaak van bloed beïnvloeden 

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoe snel het lichaam bloed aanmaakt.

Voeding. Een gezonde en gevarieerde voeding is van groot belang voor de bloedvorming. Voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer je te weinig van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot een tekort aan rode bloedcellen (anemie).

Leeftijd. De bloedvorming verandert tijdens de levensduur. Zo kan bij oudere mensen de bloedvorming afnemen, waardoor er minder rode bloedcellen worden aangemaakt.

Ziekte. Er zijn verschillende ziekten die van invloed kunnen zijn op de bloedvorming. Bijvoorbeeld bloedarmoede, bloedkanker, of ernstige bloedingen.

Geneesmiddelen. Sommige medicijnen kunnen de bloedvorming beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij chemotherapie of het gebruik van bloedverdunners.

Roken. Roken kan de bloedvorming negatief beïnvloeden. Roken kan leiden tot achteruitgang van de bloedvaten en het belemmert de opname van voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de bloedvorming.

Stress. Stress kan de bloedvorming negatief beïnvloeden. Stress kan leiden tot vermindering van de opname van voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de bloedvorming en kan leiden tot vermindering van de bloedvorming.

Hormonen. Hormonen kunnen van invloed zijn op de bloedvorming. Zo kan bij vrouwen tijdens de zwangerschap de bloedvorming toenemen en kan bij mannen de testosteronproductie van invloed zijn op de bloedvorming.

Aandachtspunten 

Het aanmaakproces van bloed. Het aanmaakproces van bloed begint in de beenmerg, waar stamcellen worden omgezet in verschillende soorten bloedcellen, waaronder rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het proces van de omzetting van stamcellen naar bloedcellen wordt gereguleerd door groeifactoren en hormonen.

Bloedvolume. Het bloedvolume van een persoon varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, en fysieke conditie. Het bloedvolume van volwassen mannen is gemiddeld groter dan bij volwassen vrouwen.

Aanmaak van bloedcellen. Het lichaam maakt continue bloedcellen aan, en vernietigt ook oude bloedcellen. Het aantal bloedcellen dat het lichaam aanmaakt, is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die het lichaam verliest of vernietigt.

Aanmaak van bloedplaatjes. Bloedplaatjes worden aangemaakt in de milt en de beenmerg. Bij bloedingen wordt er een grotere hoeveelheid bloedplaatjes aangemaakt, waardoor de bloeding sneller gestelpt wordt.

Aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen worden voornamelijk aangemaakt in de beenmerg en worden ingezet in het immuunsysteem om infecties te bestrijden.

Take home message

Dus hoe snel maak je bloed aan?

Het lichaam maakt voortdurend bloed aan, met een gemiddelde tijdsbestek van 7-10 dagen voor rode bloedcellen en 6-8 dagen voor witte bloedcellen. 

Dit proces begint in de beenmerg en afhankelijk van de hoeveelheid bloed dat verloren gaat of vernietigd wordt, past het lichaam de aanmaak aan. 

Bij bloedverlies zal het lichaam sneller rode bloedcellen aanmaken en bij infecties of ontstekingen zal het lichaam sneller witte bloedcellen aanmaken. 

Een overmatige aanmaak van bloedcellen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bedenk wel dat dit een gemiddelde is en het proces kan variëren van persoon tot persoon.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen