Hoe Soja Het Afvallen Kan Stimuleren

Soja bevat krachtige eiwitten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar er is een verband gevonden tussen soja en gewichtsverlies. Dus hoe zit het nou met soja en afvallen?

KORT ANTWOORD

Soja kan op verschillende manieren het afvallen stimuleren. Met soja-eiwitten kan je net zo snel afvallen als met andere eiwitrijke diëten. Een dieet met soja-eiwitten stimuleert het vetverlies terwijl je de vetvrije massa gemakkelijker behoud. Hier zijn twee grote verklaringen voor. Een rattenstudie heeft aangetoond dat soja het metabolisme kan stimuleren en het lijkt er ook op dat soja-eiwitten een verzadigd gevoel kunnen geven via anorectische peptiden.

Dit artikel vertelt je hoe je met soja precies kan afvallen, studies die deze bevindingen onderbouwen en het voordeel van een sojarijk dieet.

soja bonen

Soja helpt met afvallen en tegen diabetes

Een Japanse studie toon al in 1996 aan dat soja-eiwitten het afvallen zou kunnen stimuleren en zwaarlijvigheid kan tegengaan. Maar soja doet nog meer. Dit blijkt uit onderzoek.

In de studies kregen zwaarlijvig ratten als eerst caseïne-eiwitten. Vervolgens werden deze caseïne-eiwitten voor soja eiwitten vervangen. Na 3 weken waren de raten afgevallen. 

Uit dierstudies blijkt dat de isoflavonen (soja-eiwitten) zowel zwaarlijvigheid als diabetes kunnen helpen voorkomen. 

Zo kunnen soja-eiwitten je vetmassa, triglyceriden en cholesterol-gehalte verminderen. Dit zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Hier wil je natuurlijk van profiteren.

Hoe kan soja het afvallen stimuleren?

Een studie aan de Universiteit van Illinois heeft een verband gevonden tussen sojaconsumptie en gewichtsverlies. Het bleek dat een hogere soja consumptie het gewichtsverlies kan bevorderen. 

Dan ga je je al snel afvragen hoe soja dit precies kan bewerkstelligen. 

Je lichaam kan honger en verzadigingshormonen aanmaken. Ghreline zorgt ervoor dat je honger krijgt terwijl leptine je een voldaan gevoel geeft.

Leptine wordt door ons vetweefsel aangemaakt nadat we gegeten hebben. Leptine geeft vervolgens een signaal naar de hersenreceptoren dat we vol zitten. 

Soja en leptine 

Het blijkt dat de sojapeptiden en soja-eiwithydrolysaten leptine-achtige eigenschappen heeft. Het kan zich dus op een gelijkaardige manier als leptine gedragen. 

Soja-eiwitten kunnen de receptoren en regulerende hormonen mogelijk beïnvloeden. Er is echter nog een belangrijker mechanisme, soja vermindert niet de inname van voedsel maar juist het metabolisme.

Onderzoek naar soja en metabolisme

Voor deze studie werden er canules in de hersenen van ratten geïmplanteerd. Via deze canules kon vervolgens leptine of soja-eiwitten geïnjecteerd worden. 

Na deze injecties werd de voedselinname gemeten. Alle ratten waren aan het einde van de studie afgevallen. 

Het interessante was dat de ratten die soja-eiwitten kregen hun eetgewoonten en voedselinname niet hadden verminderd. 

Kortom, de stofwisseling was in deze ratten veranderd. De sojapeptiden hadden dus via een interactie met de hersenreceptoren het metabolisme veranderd. 

Soja-eiwitten en afvallen

vrouw staat op weegschaalVan eiwitrijke diëten is bekend dat ze het afvallen kunnen bevorderen. Een studie heeft daarom de effecten van een soja-eiwitrijkdieet onderzocht.

Het blijkt dat met betrekking tot gewichtsverlies een soja-eiwitrijkdieet even effectief is als andere eiwitrijke diëten.

In 4 maanden waren de deelnemers ongeveer 3-4% afgevallen. Dit bestond grotendeels uit vetverlies.

DIt is goed nieuws. Het betekent ook dat je met plantaardige eiwitten effectief kan afvallen.

Voordeel van het sojadieet

Er bestaat zelfs een sojadieet die mogelijk een aantal voordelen kan bieden over andere diëten.

Diëten kunnen erg beperkend zijn waardoor je op de lange termijn soms juist bepaalde voedingsstoffen gaat missen. 

Het sojadieet beperkt vooral de calorieën en beperkt niet de inname van de voedingsmiddelen die je nodig hebt.

Soja biedt meerdere gezondheidsvoordelen die je mis kan lopen als je diëten volgt die soja uitsluiten.

Gezondheidsvoordelen soja

Met soja kan je dus afvallen. Maar soja kan nog veel meer. 

De hartgezonde soja-eiwitten kunnen de kans op hartaandoeningen zelfs verlagen.

  1. behoud van vetvrije spiermassa
  2. minder opvliegers tijdens de menopauze 
  3. mooiere nagels
  4. jongere huid

Take home message

De rattenstudie was dus veelbelovend. In vervolgstudies worden soja-hydrolysaten gezuiverd en gefractioneerd om zo te kijken wat de verschillende sojapeptiden precies doen. 

Met alleen soja kom je er natuurlijk niet. Het is belangrijk dat je je calorie-inname beperkt en voldoende beweegt. 

Kortom, soja kan een krachtige en effectieve manier zijn om af te vallen. Om deze uitspraken te versterken zal er meer onderzoek nodig zijn.

De studies naar soja en afvallen zijn veelbelovend, maar in de toekomst zullen er dus grootschalige studies uitgevoerd moeten worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Speaker, K. J., Sayer, R. D., Peters, J. C., Foley, H. N., Pan, Z., Wyatt, H. R., … & Hill, J. O. (2018). Effects of consuming a high‐protein diet with or without soy protein during weight loss and maintenance: a non‐inferiority, randomized clinical efficacy trial. Obesity science & practice, 4(4), 357-366.

Iritani, N., Hosomi, H., Fukuda, H., Tada, K., & Ikeda, H. (1996). Soybean protein suppresses hepatic lipogenic enzyme gene expression in Wistar fatty rats. The Journal of nutrition, 126(2), 380-388.

Velasquez, M. T., & Bhathena, S. J. (2007). Role of dietary soy protein in obesity. International journal of medical sciences, 4(2), 72.