Hoe Weet je of iets BPA-Vrij is? 6 Manieren.

Iedereen wil graag weten of de producten die ze gebruiken veilig zijn. Een van de dingen waar mensen zich vaak zorgen over maken is de aanwezigheid van Bisphenol A (BPA) in voedselverpakkingen en andere consumentenproducten. 

BPA is een chemische stof die in veel plastic producten wordt gebruikt en die kan leiden tot gezondheidsproblemen als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. 

Gelukkig zijn er manieren om te weten of een product BPA-vrij is, zodat je gerust kunt zijn dat je gezonde keuzes maakt voor jezelf en je gezin. Dus hoe weet je of iets BPA vrij is?

vrouw voelt zich niet lekker door bedorven voedsel

Hoe je weet of iets BPA vrij is

  1. Bekijk het label. Op het product zelf staat vaak aangegeven of het BPA-vrij is. Dit kan in de vorm van een label of een sticker zijn die aangeeft dat het product BPA-vrij is. Dit is vaak de makkelijkste manier om te weten of een product BPA-vrij is, omdat de informatie direct op het product zelf staat.
  2. Bekijk de verpakking. Op de verpakking staat vaak aangegeven of het product BPA-vrij is. Veel fabrikanten zullen op de verpakking van hun producten aangeven of het BPA-vrij is. Dit is een andere gemakkelijke manier om te weten of een product BPA-vrij is, omdat de informatie direct op de verpakking zichtbaar is.
  3. Kies BPA vrije materialen. Producten gemaakt van glas, keramiek of roestvrij staal bevatten geen BPA. Deze materialen worden vaak gebruikt voor voedsel- en drankverpakkingen en zijn veilig voor gebruik omdat ze geen BPA bevatten.
  4. Recyclingcode. Producten gemaakt van speciaal BPA-vrij plastic hebben vaak een recyclingcode #7 met de letters “PC” in de triangels. Deze recyclingcode kan je vinden op het product zelf of op de verpakking. Als een product deze recyclingcode heeft, dan is de kans groot dat het BPA-vrij is.
  5. Verpakking. Producten gemaakt van papieren verpakkingen zullen geen BPA bevatten. Papieren verpakkingen worden vaak gebruikt voor voedsel en dranken en zijn veilig voor gebruik omdat ze geen BPA bevatten.
  6. Fabrikant. Als er geen informatie beschikbaar is over de aanwezigheid van BPA, kun je contact opnemen met de fabrikant voor meer informatie. Als er geen informatie op het product zelf of op de verpakking staat, kun je altijd contact opnemen met de fabrikant om te vragen of het product BPA-vrij is.

Aandachtspunten

Let op de etikettering. Sommige producten kunnen worden aangeboden als “BPA-vrij” of “BPA-arm”, maar deze termen zijn niet wettelijk gedefinieerd en er zijn geen regels voor hoeveel BPA er in een product mag zitten om deze termen te gebruiken. Dit betekent dat de hoeveelheid BPA in een product kan variëren, zelfs als het “BPA-vrij” of “BPA-arm” wordt genoemd.

Controleer de FDA-regelgeving. De FDA stelt regels voor de hoeveelheid BPA die in bepaalde producten mag zitten. Bijvoorbeeld, in babyflessen en sippy cups, mag geen BPA worden gebruikt. Dus als je zoekt naar producten voor kinderen, is het een goed idee om te controleren of ze voldoen aan de FDA-regelgeving.

Bekijk de producten die je gebruikt. BPA wordt vaak gebruikt in plastic flessen, blikken, tandheelkundige sealings, kassabonnen, koffiebekers en andere consumentenproducten. Dus als je wilt weten of een product BPA-vrij is, is het belangrijk om te weten waar je naar moet zoeken.

Houd in gedachten dat er geen garantie is dat een product BPA-vrij is als het als zodanig wordt genoemd, en dat er onvoldoende wetgeving is die de term “BPA-vrij” beschermt. 

Take home message

Hoe weet je of iets BPA vrij is?

Om te weten of een product BPA-vrij is, kun je kijken naar de etikettering op het product of de verpakking. 

Producten gemaakt van glas, keramiek of roestvrij staal bevatten geen BPA. Speciaal BPA-vrij plastic heeft vaak een recyclingcode #7 met de letters “PC” in de triangels. 

Papieren verpakkingen zullen geen BPA bevatten. 

Als er geen informatie op het product of de verpakking staat, kun je contact opnemen met de fabrikant om te vragen of het product BPA-vrij is. 

Het is ook aan te raden om te kijken naar de FDA-regelgeving voor specifieke producten zoals babyflessen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen