Hoofdhuid Verbrand? 9 Oplossingen

Een verbrande hoofdhuid is niet alleen pijnlijk, het kan ook voor ongemakkelijke huidschilfers zorgen. Dus wat moet je doen als je je hoofdhuid verbrand?

KORT ANTWOORD

Verkoel de hoofdhuid met bijvoorbeeld aloë vera. Met een ingewikkelde ijspack kan je tot 15 minuten de bloedvaten vernauwen waardoor de zwelling afneemt. Met behulp van een vochtinbrengend product kan je de vervelende schilfering voorkomen. Een niet-geparfumeerde emolliënt kan de barrièrefunctie van de huid herstellen. Eventueel kan een geneesmiddel helpen. De ontsteking kan met ibuprofen of een een topische steroïden zoals hydrocortison verminderd worden. Vraag dit aan je arts. Het is daarnaast belangrijk dat je je opnieuw hydrateert, omdat je door de verbranding en ontsteking via de huid vochten en elektrolyten hebt verloren. Als je nog in de zon bent moet je je hoofdhuid met factor 50 insmeren en een breedgerande hoed dragen. Probeer het in de toekomst te voorkomen. Er zijn speciale (transparante) zonnebrand crèmes voor de hoofdhuid ontwikkeld die je haar niet zullen verpesten.

Dit artikel vertelt je alles over een verbrande hoofdhuid, wat je precies moet doen, hoe je het kan voorkomen en de gevaren waar mensen zich niet bewust van zijn.

zonnetje van zonnebrandcrème op schouder van vrouw

Hoofdhuid verbrand

Iedereen heeft wel eens zijn huid verbrand, maar hoe zit het precies met de hoofdhuid?

Net zoals op de andere lichaamsdelen zal de kans op huidkanker door verbranding in dezelfde mate toenemen. Dit wil je natuurlijk niet hebben. 

Er is echter een kanttekening. In tegenstelling tot je gezicht en lichaamsdelen kan je de hoofdhuid niet goed monitoren. 

Zo kan je moedervlekken en eerste tekenen van kanker dus niet zo eenvoudig opsporen. Er zijn maar weinig mensen die überhaupt weten of ze moedervlekken op hun hoofd hebben.

Wat kan je doen als je hoofdhuid verbrand?

Met een goede verzorging kan je een vervelende nasleep voorkomen. Je bent niet de enige die zijn hoofdhuid verbrand, maar wat moet je dan doen?

 1. IJspack. Wikkel een ijspack in een vochtige doek en breng het aan op de verbrande hoofdhuid. Dit zal de bloedvaten vernauwen waardoor de zwelling zal afnemen. Gebruik het per keer niet langer dan 15 minuten.
 2. Verkoeling. Met verkoelende middelen zoals aloë vera kan je de verbrandde hoofdhuid verkoelen. Om dit nog effectiever te maken bewaar je de aloë vera voor het gebruik in de koelkast. 
 3. Barrièrefunctie herstellen. Een verbrande hoofdhuid is erg gevoelig, gebruik daarom regelmatig een op paraffine basis niet-geparfumeerde emolliënt. Dit zal de huidbarrière herstellen en de huid hydrateren.
 4. Groene thee. Een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid kan je met groene thee mogelijk verlichten. Groene thee beschikt namelijk over ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien zou groene thee het herstel kunnen bevorderen. 
 5. Hydratatie. Als je iets verbrandt zal het ontstoken raken en kan je via de huid vocht en elektrolyten verliezen. Het is daarom belangrijk dat je je vocht aanvult en opnieuw hydrateert. 
 6. Ontsteking remmen. Je kan de pijn met ontstekingsremmers verlichten. Eventueel kan de arts een steroïde voorschrijven zoals hydrocortison. Dit zal je waarschijnlijk tweemaal daags moeten aanbrengen. 
 7. Schilfering tegengaan. Een verbrandde hoofdhuid zal gaan vervellen om van de dode huidcellen af te komen. Hierdoor gaat je hoofdhuid schilferen. Deze schilfering kan je voorkomen met vochtinbrengende producten. 
 8. Niet scrubben. De weken daarop volgend is het verstandig als je je hoofdhuid niet scrubt. Vermijd in ieder geval producten die zuren of parfums bevatten. Deze ingrediënten kunnen de hoofdhuid namelijk verder irriteren.
 9. Essentiële olie. Tea tree olie beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Zo is het ontstekingsremmend, schimmelwerend, een natuurlijk antisepticum en antibacterieel. Dit zou een fijn product kunnen zijn om van de verbranding te genezen. 

Hoofdhuid verbranding voorkomen

Op een zonnige dag zal je je gezicht en lichaam waarschijnlijk goed insmeren. De hoofdhuid willen we echter nog wel eens vergeten.

Je gaat ook niet zo snel zonnebrand op je hoofdhuid smeren als je nog haar hebt. Dit kan je lokken namelijk verknoeien.

 1. Zonnebrandcrème. Neem een breedspectrum zonnebrandcrème van factor 50, met name als je geen haar hebt. De UVA-rating zou vijf sterren moeten bedragen. Er zijn zelfs zonnebrandcrèmes speciaal ontwikkeld voor het hoofd haar en hoofdhuid. Het fijne aan deze zonnebrandcrème is dat ze je haarlokken niet zullen verknoeien. 
 2. Intensiteit van de zon. Tussen 10 uur in de ochtend en 16.00 in de middag is de zon het sterkst. Door simpelweg deze piekuren te vermijden kan je de kans op een verbrande hoofdhuid verminderen.
 3. Hoed. Schaf een goede hoed aan. Een breedgerande hoed die je oren, nek en achterkant van je hoofdhuid bedekt. 

Take home message

Je bent niet de enige als je na een lange zonnige dat je hoofdhuid hebt verbrand. Dit kan nogal pijn doen en er niet zo fijn uitzien, met name als het schilfert. Erg vervelend. Maar wat moet je precies doen bij een verbrandde hoofdhuid?

Kalmerenden middelen zoals aloë vera verkoelen de hoofdhuid terwijl vochtinbrengende crèmes de schilfering tegengaan. 

Ontsteking kan eventueel met ibuprofen of een steroïdecrème verminderd worden. Overleg met een arts. Zorg ervoor dat je de vocht en elektrolyten die je hebt verloren weer aanvult.

Blijf van de blaren af omdat ze ontstoken kunnen raken. Zorg ervoor dat je hoofdhuid volledig bedekt is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Silva, M. A., Trevisan, G., Hoffmeister, C., Rossato, M. F., Boligon, A. A., Walker, C. I. B., … & Ferreira, J. (2014). Anti-inflammatory and antioxidant effects of Aloe saponaria Haw in a model of UVB-induced paw sunburn in rats. Journal of Photochemistry and photobiology B: Biology, 133, 47-54.

Fell, M., & Pepper, S. (2013). Scalp oedema after sunburn. Bmj, 347.