Hoofdpijn Na Sauna: Oorzaken En Preventie

Een dagje naar de sauna is voor velen een uitstekende manier om volledig tot rust te komen. Maar na een sauna krijgen sommige mensen wel eens last van hoofdpijn.

Hoe ontstaat hoofdpijn na de sauna?

KORT ANTWOORD

Hoofdpijn na saunagebruik kan veroorzaakt worden door uitdroging, zuurstoftekort, hitteblootstelling of een negatieve reactie op de zouten of damp in de stoom. In de sauna kan er minder bloed naar je hersenen gaan, omdat je lichaam af probeert te koelen via de blootgestelde lichaamsdelen. Andere bijwerkingen na saunagebruik zijn onder andere warmte ongemak, geïrriteerde luchtwegen, licht gevoel in het hoofd, lage bloeddruk en pijnlijke benen.

Dit artikel vertelt je hoe hoofdpijn na de sauna precies kan ontstaan en hoe je het kan voorkomen.

hoofdpijn sauna

Hoofdpijn na sauna

Na het gebruik van een sauna krijgen sommige mensen last van lichte hoofdpijn. Hierbij wordt ook nog wel eens een licht gevoel in het hoofd ervaren.

Uitdroging

Je hersenen bestaan voor maar liefst 90% uit water. Als je door het zweten uitgedroogd raakt, is er minder vocht voor je hersenen. 

Door een bestaande gezondheidstoestand zoals een nierziekte kan uitdroging na een sauna sneller optreden. Dehydratie kan vervolgens hoofdpijn geven. Het is daarom belangrijk om in het vervolg goed gehydrateerd de sauna in te gaan. 

Symptomen van uitdroging zijn onder andere een droge mond, dorst, donkere urine, hoofdpijn, droge huid, spierkrampen, duizelig gevoel, energiegebrek, slaperigheid, snelle ademhaling, snelle hartslag en flauwvallen.

Weetje

Wist je dat saunagebruik juist spierspanningshoofdpijn kan verminderen?

Minder bloed

Je lichaam is constant bezig een goede kerntemperatuur te handhaven. Dit kan dagelijks maar liefst 30% van je al calorieën verbranden. 

Om oververhitting in de sauna te voorkomen zal je lichaam bloed naar alle blootgestelde lichaamsdelen sturen, om zo af te koelen. 

Hierdoor kunnen je hersenen echter minder zuurstof krijgen waardoor er hoofdpijn kan optreden. Mogelijk kan een handdoek op je hoofd hierbij helpen.  

Negatieve reactie

Er zijn echter ook mensen die voorafgaand genoeg water drinken, niet bekend zijn met migraine en alsnog hoofdpijn na sauna krijgen. Mogelijk kan je lichaam het niet goed verdragen en reageer je niet zo goed op de dampen of zouten in de stoom.

Hitte blootstelling

Overmatige blootstelling aan hitte kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Het kan optreden wanneer het lichaam als reactie op de hitte geen normale lichaamstemperatuur kan handhaven. 

Hoofdpijn na sauna is als het ware de nasleep van deze overmatige blootstelling. Andere symptomen van deze nasleep zijn vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid, overmatig zweten, spierkrampen en een gebrek aan alertheid.

Migraine

Voor sommige mensen kan de warmte de migraine triggeren. Als je bekend bent met migraine-achtige hoofdpijn, is dit mogelijk de oorzaak.

Bijwerkingen van de sauna 

Naast hoofdpijn kan het gebruik van de sauna een aantal andere bijwerkingen veroorzaken:warm vrouw

  1. warmte ongemak, variërend van lichttot matig 
  2. licht gevoel in het hoofd
  3. geïrriteerde luchtwegen
  4. hypotensie (lage bloeddruk)
  5. pijnlijke benen van voorbijgaande aard

Wat te doen bij bijwerkingen

Naast water gaan er bij het zweten ook veel elektrolyten verloren. Vul je natrium, kalium, magnesium en calcium aan met bijvoorbeeld vruchtensapjes, vitamine en of mineralen supplementen.

Hoe te voorkomen 

Het kan even duren voordat je weer goed gehydrateerd bent. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dit is op een vrij eenvoudige manier te bewerkstelligen.

In de dagen voorafgaand aan de sauna is het goed om veel water te drinken. Daarnaast is het verstandig om zowel voor en na een sauna, alcohol en cafeïne te vermijden.

Take home message 

Je gaat naar de sauna voor ontspanning. Je komt echter van een koude kermis thuis als je daarna hoofdpijn krijgt. Dan ga je je al snel afvragen wat de oorzaak is van hoofdpijn na sauna.

Oorzaken van hoofdpijn na sauna zijn onder andere uitdroging, zuurstoftekort in de hersenen, hitte blootstelling en een negatieve reactie op het stoom.

Hoewel er hoofdpijn na saunagebruik kan optreden, kan je hoofd er in sommige opzichten juist van profiteren. Een nieuwe studie heeft saunagebruik in verband gebracht met een lagere kans op de de ziekte van Alzheimer en andere dementievormen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Turner, D. P., Smitherman, T. A., Martin, V. T., Penzien, D. B., & Houle, T. T. (2013). Causality and headache triggers. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 53(4), 628-635.

Kanji, G., Weatherall, M., Peter, R., Purdie, G., & Page, R. (2015). Efficacy of regular sauna bathing for chronic tension-type headache: a randomized controlled study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 21(2), 103-109.