Huidproblemen Verminderen door Water te Drinken

Water is essentieel voor een optimale huid, daarom vragen veel mensen zich af of je met water drinken huidproblemen kan verminderen. 

Misschien kan je de peperdure crèmes zelfs links laten liggen. Dit artikel vertelt je hoe water huidproblemen kan helpen verminderen.

water drinken

1. Eczeem en psoriasis

Eczeem en psoriasis zijn beide huidaandoeningen die vaak gepaard gaan met jeuk, roodheid en ontsteking. 

Het goede nieuws is dat het verhogen van je waterinname een eenvoudige en effectieve manier kan zijn om deze huidproblemen te bestrijden.

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde huid. 

glas ijswater koud waterDoor meer water te drinken, help je je lichaam om zijn natuurlijke vochtbalans te behouden. Dit heeft verschillende gunstige effecten op de huid.

Sterkere huidbarrière. Ten eerste kan voldoende hydratatie helpen om de huidbarrière te versterken. De huidbarrière speelt een cruciale rol in het beschermen van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, allergenen en irriterende stoffen. Wanneer de huid uitgedroogd raakt, kan de barrièrefunctie verzwakken, wat leidt tot een verhoogd risico op ontsteking en irritatie. Door regelmatig water te drinken, houd je je huid gehydrateerd en help je de barrièrefunctie in stand te houden.

Minder jeuk en roodheid. Daarnaast kan voldoende hydratatie helpen bij het verminderen van jeuk en roodheid die vaak geassocieerd worden met eczeem en psoriasis. Uitdroging kan de huid gevoeliger maken en de symptomen van deze huidaandoeningen verergeren. Door je lichaam van voldoende water te voorzien, geef je het de middelen om de huid gehydrateerd en gekalmeerd te houden, waardoor jeuk en roodheid verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel het drinken van meer water voordelen kan bieden bij de bestrijding van eczeem en psoriasis, het niet als een op zichzelf staande behandeling moet worden beschouwd. 

2. Minder rimpels

Een andere positieve invloed van voldoende water drinken is het verminderen van rimpels, littekens en tekenen van veroudering. 

De conditie van onze huid is namelijk sterk afhankelijk van hydratatie, en water speelt hierin een cruciale rol.

Rimpels zijn vaak het gevolg van een afname van de huidelasticiteit, wat betekent dat de huid zijn vermogen verliest om veerkrachtig en glad te blijven. 

Het drinken van voldoende water kan helpen om de huid elastisch te houden, waardoor het ontstaan van rimpels wordt verminderd. 

Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is, kan de huid beter zijn structuur behouden en behoudt het zijn soepelheid en gladheid.

Daarnaast kan water bijdragen aan het verminderen van littekens. Littekens ontstaan als gevolg van beschadigd weefel, zoals na een verwonding, operatie of acne. 

Voldoende hydratatie kan helpen bij het verbeteren van de genezing van de huid en het verminderen van littekens. 

Water helpt bij het bevorderen van de bloedcirculatie en het transporteren van voedingsstoffen naar de huidcellen, waardoor het herstelproces wordt ondersteund.

Bovendien kan een goede hydratatie bijdragen aan het verminderen van andere tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en een doffe teint. 

Wanneer de huid goed gehydrateerd is, ziet deze er vaak voller, stralender en jeugdiger uit. 

Water helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en bevordert een gezonde celregeneratie, wat de algehele conditie van de huid ten goede komt.

Het is belangrijk op te merken dat het drinken van voldoende water alleen niet voldoende is om rimpels en andere tekenen van veroudering volledig te voorkomen of te elimineren. 

dnaFactoren zoals genetica, blootstelling aan de zon, voeding en levensstijl spelen ook een belangrijke rol.  

3. Eliminatie van gifstoffen

Water is een van de beste manieren om gifstoffen uit te spoelen.

Gifstoffen kunnen de kleine poriën in je opperhuid doen verstoppen wat tot puistjes en acne kan leiden. Je kunt ernstige puistjes en acne tegengaan door simpelweg meer water te drinken.

Een goed gehydrateerde huid kan gifstoffen beter uitspoelen. Hoe beter de hydratatie, hoe minder je poriën verstopt zullen zijn.

Ook je spijsverteringsstelsel kan dankzij het water de gifstoffen beter uitspoelen waardoor je je teint verbetert en je een stralendere huid krijgt.

Het is dus mogelijk om met water drinken huidproblemen tegen te gaan, maar hoeveel moet je dan elke dag drinken?

Hoeveel water per dag?

Als volwassen vrouw zou je elke dag ongeveer 2,7 liter moeten drinken en als volwassenen man ongeveer 3,7 liter water. Met deze hoeveelheden zullen zal de behoefte van de meeste volwassene voldaan worden.

Vruchten en groenten met een hoog watergehalte worden hierin meegerekend. Voedsel levert vaak 20% van de totale vochtinname, dus het zou kunnen zijn dat je dan niet elke dag 3 liter water hoeft te drinken.

Je huid zal er niet van de een op de andere dag beter uitzien want langetermijnveranderingen kosten nou eenmaal een hoop tijd.

Aan de andere kant kan de hydratatie van je huid wel een snelle boost krijgen want in slechts 24 uur kan het hydratatieniveau en de vochtbarrière gaan veranderen.

Leefstijlaanpassingen

Met alleen water drinken en een goede hydratatie ben je er waarschijnlijk nog niet. Een gezonde levensstijl is ook belangrijk:

  1. gezonde voeding
  2. zonnebrandcrème en hydraterende crème
  3. beperk alcohol
  4. niet roken
  5. drink water en hydrateer

Take home message

Voor een goed functionerende huid heb je water nodig.

Het blijkt dat mensen die veel water drinken minder kans hebben op littekens, rimpels en minder tekenen van veroudering.

Dankzij water blijft je huid elastisch waardoor rimpels voorkomen kunnen worden.

Daarnaast kan een goed gehydrateerde huid vocht vasthouden waardoor je gifstoffen beter kan uitspoelen. 

Elke dag zou een man ongeveer 3,7 liter vocht moeten binnenkrijgen en een vrouw ongeveer 2,7 liter. Voor de meeste volwassenen zou dit genoeg moeten zijn.

Een gezonde levensstijl is natuurlijk ook belangrijk, zoals het smeren van zonnebrandcrème, hydraterende crème, alcohol beperken, niet roken en uiteraard gezonde voeding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Verdier‐Sévrain, S., & Bonté, F. (2007). Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Journal of cosmetic dermatology, 6(2), 75-82.