Huiduitslag na het Zwemmen in Open Water: De Boosdoener.

Na een verfrissende duik in open water kan het voorkomen dat je last krijgt van huiduitslag. 

Als je last hebt van huiduitslag na zwemmen in open water, vraag je je al snel af wat er aan de hand is. 

Zat er iets schadelijks in het water? Een parasiet? of is er wat anders aan de hand? Bovendien is het ook goed om te weten of het wel of niet besmettelijk is.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken en waar je wel en niet zou moeten zwemmen.

rechter hand krabt aan uitslag op linker boven arm

Uitslag door een parasiet

Huiduitslag na zwemmen in open water kan worden veroorzaakt door een vervelende parasiet, die op zijn beurt leidt tot een niet-besmettelijke, maar tijdelijk jeukende huiduitslag. 

Dit fenomeen staat ook wel bekend als zwemmersjeuk.

Deze parasiet gedijt in zowel zoet als zout water en dringt je huid binnen nadat je ermee in aanraking bent gekomen. 

Eenmaal binnengedrongen, nestelt de parasiet zich in de oppervlaktelagen van je huid. 

De huiduitslag ontstaat als gevolg van een allergische reactie op deze microscopische parasiet. 

Het interessante is dat deze parasieten oorspronkelijk afkomstig zijn van slakken, die vervolgens in zowel zoet als zout water terechtkomen.

Wanneer je dus geniet van een verkwikkende zwemsessie in een meer, rivier, oceaan of ander open water, bestaat de mogelijkheid dat je in contact komt met deze kleine parasieten. 

Hoewel de meeste mensen geen last hebben van zwemmersjeuk na het zwemmen, kunnen sommigen helaas gevoeliger zijn voor deze allergische reactie.

man met rechter hand op linker onderarmDe symptomen van zwemmersjeuk variëren, maar vaak verschijnen er kleine, rode bultjes op de huid die gepaard gaan met een intense jeuk. 

Dit kan resulteren in een ongemakkelijk gevoel dat jeukt en irriteert. 

Gelukkig is zwemmersjeuk meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen de symptomen vanzelf binnen een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de ernst van de reactie.

Om de kans op zwemmersjeuk te verkleinen, kun je na het zwemmen in open water de huid goed afspoelen met schoon water en afdrogen met een handdoek. 

Het vermijden van gebieden waarvan bekend is dat ze een hoog risico op besmetting met deze parasieten hebben, kan ook helpen.

Hoewel zwemmersjeuk onaangenaam kan zijn, is het gelukkig geen ernstige aandoening en is het over het algemeen niet besmettelijk van persoon tot persoon. 

Door bewust te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je nog steeds genieten van zwemmen in open water zonder al te veel zorgen over deze kleine parasieten.

Symptomen zwemmersjeuk

  1. ontstaan na minuten tot dagen na het zwemmen 
  2. roodachtige puistjes of blaasjes
  3. meestal ontstaat de huiduitslag alleen op de blootgestelde huid

De uitslag en jeuk zal na een paar uur waarschijnlijk verdwenen zijn. Echter, na zo’n 10-15 uur keren de jeuk en papels terug. De kleine, rode jeukende bultjes kunnen in blaasjes veranderen. 

Diagnose

Jammer genoeg is er geen specifieke test waarmee zwemmersjeuk aangetoond kan worden. Bovendien is het soms ook moeilijk van insectenbeten, bacteriële infecties en kwallensteken te onderscheiden.

Voor het stellen van een diagnose kan de dokter daarom een aantal vragen stellen over waar je hebt gezwommen, wanneer de klachten zijn ontstaan en of anderen waarmee je hebt gezwommen dezelfde klachten hebben gekregen.

Eventueel worden er ook vragen gesteld over de medicijnen die je gebruikt en allergieën die je hebt.

Maar moet je er wat aan doen of gaat het vanzelf weg? En kun je iets tegen de vervelende jeuk klachten doen?

Behandeling zwemmersjeuk

Meestal zal het binnen een week vanzelf overgaan. Echter, het kan ook langer aanhouden, met name als je opeenvolgende dagen hebt gezwommen.

Als je er langer dan twee weken last van hebt of als er pus uit de blaasjes vloeit moet je langs de dokter gaan.

De jeuk kan in de tussentijd met anti-jeukcrèmes of vrij verkrijgbare antihistaminica onder controle worden gehouden.

In het geval van hevige jeuk kan de dokter eventueel een geneesmiddel voorschrijven.

Zwemmersjeuk lijkt op uitslag door chloor

Tot slot willen we toch nog even chloor doornemen. Dit wordt namelijk nog wel eens verward met zwemmersjeuk.

Zo kunnen sommige mensen een huiduitslag ontwikkelen door het chloor in zwembaden. De een is nou eenmaal gevoeliger voor chloor dan een ander. 

Voor chloor kun je niet allergisch zijn.

Kortom, huiduitslag na zwemmen kan veroorzaakt worden door onder andere zwemmersjeuk, of chloor. Zwemmersjeuk wordt ook nog wel eens verward met warmte uitslag.

Take home message

Waarom heb ik huiduitslag na zwemmen in open water?

Je hebt mogelijk zwemmersjeuk dat veroorzaakt wordt door een parasiet.

Of je nou een meer, vijver of oceaan zwemt, je kunt besmet raken met parasieten die voor een huiduitslag zorgen.

De huiduitslag is een allergische reactie op de microscopische parasiet. Na het zwemmen ontstaat zwemmersjeuk na minuten tot dagen. Hierbij is vaak alleen de onbedekte huid aangedaan.

Meestal zal het binnen een week vanzelf weggaan. Je kunt de jeuk tegengaan met anti-jeukcrèmes, vrij verkrijgbare antihistaminica of bij hevige jeuk eventueel een voorgeschreven geneesmiddel en de dokter.

Houd rekening met de hierboven beschreven symptomen waarbij je langs de dokter moet gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Soldánová, M., Selbach, C., Kalbe, M., Kostadinova, A., & Sures, B. (2013). Swimmer’s itch: etiology, impact, and risk factors in Europe. Trends in Parasitology, 29(2), 65-74.

Verbrugge, L. M., Rainey, J. J., Reimink, R. L., & Blankespoor, H. D. (2004). Prospective study of swimmer’s itch incidence and severity. Journal of Parasitology, 90(4), 697-704.

Hoeffler, D. F. (1977). ” Swimmers’ itch”(cercarial dermatitis). Cutis, 19(4), 461-5.