Ik Heb Overal Kramp: 4 Oorzaken

Kramp is een onwillekeurige samentrekking van de spier die meestal een paar seconden tot een paar minuten duurt.

Iedereen heeft wel eens last van kramp, maar als je het overal hebt ga je je al snel afvragen wat er aan de hand is.

Dus waarom heb ik overal kramp?

KORT ANTWOORD

Kramp wordt gewoonlijk veroorzaakt door spieroverbelasting, uitdroging of een verstoord elektrolytenevenwicht. De kans dat je last krijgt van beenkrampen neemt toe door spiervermoeidheid, uitdroging en warm weer. 

Ook kan het optreden door bijvoorbeeld een spierverrekking of langdurig vasthouden van een houding. Kramp tijdens het sporten wordt vaak veroorzaakt door een laag natriumgehalte, omdat natrium het lichaam verlaat via zweet. Sportgerelateerde beenkrampen kan voorkomen worden door veel water drinken en door niet te intensief te gaan sporten.

Dit artikel vertelt je waarom je overal kramp hebt inclusief hoe je het kan verminderen en voorkomen.

hardloopster last van kramp in kuit

Kramp is meestal onschuldig

In de meeste gevallen is spierkramp onschuldig. Echter, soms kan spierkramp met een onderliggend gezondheidsprobleem verband houden, zoals onvoldoende doorbloeding.

Ga langs de dokter als de pijn ernstig is, als pijn niet verdwijnt of als er een van de volgende symptomen of tekenen optreden zoals:

 1. spierzwakte
 2. gevoeligheid
 3. zwelling
 4. huidveranderingen: zoals uitslag of verkleuring
 5. vaker terugkomende krampen

Er zijn echter nog veel meer oorzaken van kramp die ook op een onderliggend gezondheidsprobleem kunnen wijzen. Zo kan kramp ook op een vernauwing van de slagaders duiden.

De verschillende oorzaken van kramp

Er zijn nogal wat mogelijke oorzaken van kramp, daarom hebben we ze onderverdeeld in een aantal categorieën. 

 1. zenuwschadeSpieren en zenuwen. De eerste categorie omvat oorzaken die te maken hebben met de spieren, zenuwen en het bewegingsapparaat. Voorbeelden hiervan zijn spieroverbelasting, spierverrekking, het aanspannen van een spier en het langdurig vasthouden van een bepaalde houding. Ook zenuwbeknelling, zoals bij een beknelde nek- of rugzenuw of ruggenmergletsel, kan kramp veroorzaken.
 2. Andere oorzaken. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van kramp. Hieronder vallen uitdroging en een laag elektrolytengehalte, zoals magnesium, calcium en kalium. Zwangerschap en bepaalde geneesmiddelen kunnen ook leiden tot kramp.
 3. Gezondheidsproblemen. Een derde categorie betreft onderliggende gezondheidsproblemen die kramp kunnen veroorzaken. Dit kan te maken hebben met onvoldoende bloedtoevoer, zwangerschapsproblemen, schildklieraandoeningen, nierfalen, suikerziekte, fibromyalgie, cirrose en ALS (amyotrofische laterale sclerose).
 4. medicijnenMedicatiegebruik. Sommige medicijnen, zoals diuretica (plaspillen) en statines (cholesterolverlagende medicijnen), kunnen bijwerkingen hebben die spierkrampen veroorzaken.

Weet wel dat de onderliggende oorzaak vaak onbekend zal blijven. Maar hoe ontstaat zo’n kramp nou precies?

De exacte ontstaanswijze is onbekend, maar het zou te maken kunnen hebben met een veranderde prikkeling van de zenuwen of door spontaan ontladen van je motorische zenuwen.

Uitdroging is een grote boosdoener

De meest voorkomende oorzaak van spierkrampen in het algemeen is dehydratie. 

Wanneer je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam uitgedroogd raken en kunnen je spieren gevoelig worden voor krampen. 

Water is namelijk essentieel voor het goed functioneren van je spieren, omdat het helpt bij het transporteren van voedingsstoffen naar de spiercellen en het verwijderen van afvalstoffen.

Naast dehydratie kunnen ook elektrolytenonevenwicht, overbelasting, medicatiegebruik en onderliggende medische aandoeningen spierkrampen veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene informatie is en dat een juiste diagnose alleen kan worden gesteld door een medische professional. 

Als je regelmatig last hebt van spierkrampen, raadpleeg dan een arts voor een grondige evaluatie en passend advies.

Hoe je het kunt verminderen en voorkomen

Op een aantal manieren kun je kramp verminderen:

 1. rekken, massage
 2. warm bad, verwarmingskussen, ijskompres
 3. opstaan en rondlopen
 4. vrij verkrijgbare pijnstillers

Voorkomen is natuurlijk fijner dan verhelpen. Dit kun je doen door het vermijden van de veel voorkomende oorzaken:

 1. voor het sporten rekken en strekken
 2. drink veel water
 3. alcohol beperken
 4. vermijd overbelasting 
 5. vul elektrolyten aan, vooral na het sporten

Take home message

Vervelende pijnlijke krampen treden vaak plotseling op. Hoewel ze het vaakst in je benen optreden, kun je er ook overal in je lichaam last van hebben.

Waarom heb ik overal kramp?

Beenkrampen treden vaker op bij spiervermoeidheid, uitdroging of warme weersomstandigheden. Het kan ook komen door spierverrekking of langdurig houding vasthouden.

Tijdens het sporten verlies je zweet. Om deze reden kan een laag natriumgehalte kramp tijdens het sporten veroorzaken.

Sportgerelateerde krampen kun je dus voorkomen door veel water te drinken. Ga ook niet te intensief sporten.

Houd ook de oorzaken van krampen in je achterhoofd die door een gezondheidsprobleem veroorzaakt kunnen zijn.

Alleen een dokter kan vaststellen waarom je overal kramp hebt. Het treedt het vaakst in je been op, dus als je overal kramp hebt kan het verstandig zijn om een afspraak te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Parisi, L., Pierelli, F., Amabile, G., Valente, G., Calandriello, E., Fattapposta, F., … & Serrao, M. (2003). Muscular cramps: proposals for a new classification. Acta neurologica scandinavica, 107(3), 176-186.

Layzer, R. B. (1994). The origin of muscle fasciculations and cramps. Muscle & Nerve: Official Journal of the American Association of Electrodiagnostic Medicine, 17(11), 1243-1249.