Immuunsysteem Testen: 3 Manieren

Elke dag worden we aangevallen door ziektekiemen. We komen met maar liefst 60.000 ziektekiemen in aanraking. 

Ons immuunsysteem vormt de eerste verdedigingslinie en maakt antilichamen om je tegen virussen, bacteriën en allergenen te beschermen.

Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de antilichamen binnen het standaardbereik liggen.

Echter, als je vaker ziek bent, spijsverteringsproblemen hebt of vermoeid bent, ga je al snel denken dat je afweer niet meer zo optimaal werkt en wil je misschien je immuunsysteem testen.

Dit kan op verschillende manieren zoals met bloedonderzoeken en thuistesten. Het kan mogelijk ook op een veel simpelere manier.

Dit artikel vertelt je hoe je je immuunsysteem kan testen, waaronder met bloedonderzoeken en lichamelijke symptomen.

immuunsysteem afweer

1. Bloedonderzoek

Met een bloedonderzoek kan er gekeken worden of je over voldoende infectiebestrijdende eiwitten beschikt. Er zijn verschillende soorten bloedonderzoeken.

Compleet bloedbeeld. Vaak maakt een compleet bloedbeeld deel uit van een routinecontrole die naast bloedarmoede en andere problemen ook ziekten van het immuunsysteem kan opsporen.

Immunoglobulinen bloedtest. Een immunoglobulinen bloedtest toont onder andere virale en bacteriële virale infecties aan, auto-immuunziekten zoals reuma en immunodeficiënties. Als de aantallen laag zijn, is er mogelijk sprake van een afwijkend immuunsysteem zoals een primaire immunodeficiëntie.

Een arts kijkt meestal niet naar de algemene werking van het immuunsysteem maar kiest voor een test die naar een specifiek aspect van de afweer kijkt. 

In een bloedonderzoek kan er naar verschillende onderdelen gekeken worden:

  1. CRP (C reactief proteïne): of er een actieve ontsteking is
  2. Witte bloedcellen (leukocyten): 5 grote soorten
  3. Antinucleaire antilichaam (autoimmuunziekten)
  4. Antilichaamspiegels bij patiënten met lymfeklierkanker of bloedkanker, het gehalte kan gevaarlijk laag worden
  5. Specifieke antilichaam test zoals IgM (eerste fase van een infectie), IgG (tweede golf), IgA (slijmvliezen), IgE (allergieën)

2. Thuistest

immuunsysteemEr zijn tegenwoordig verschillende thuistesten beschikbaar die kunnen helpen bij het beoordelen van de gezondheid van je immuunsysteem. 

Deze tests meten vaak verschillende bloedmarkers en kunnen waardevolle inzichten bieden over de status van je immuunsysteem en mogelijke vatbaarheden.

Witte bloedcellen. Een van de belangrijkste bloedmarkers die vaak worden gecontroleerd in immuunsysteemtests is het aantal witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd. Witte bloedcellen spelen een cruciale rol in het immuunsysteem en helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten. Een afwijkend aantal witte bloedcellen kan wijzen op een verzwakt immuunsysteem of een onderliggende gezondheidsaandoening.

Immuunsysteemtests. Naast het aantal witte bloedcellen kunnen immuunsysteemtests ook andere bloedmarkers meten, zoals ontstekingsmarkers (bijvoorbeeld C-reactief proteïne), antilichamen, immunoglobulinen en cytokines. Deze markers geven informatie over de ontstekingsrespons en de immunologische reactie van je lichaam.

Het uitvoeren van een thuistest voor het immuunsysteem kan eenvoudig zijn. Meestal wordt er een testkit geleverd met instructies en benodigde materialen. 

Dit kan onder andere een vingerprikapparaatje bevatten om een kleine hoeveelheid bloed af te nemen, een teststrip of buisje om het bloedmonster op te vangen, en een verzendverpakking om het monster naar het laboratorium te sturen.

Na het verzamelen van het bloedmonster volgens de instructies, stuur je het naar het aangegeven laboratorium voor analyse. 

Daar zullen professionele medewerkers de test uitvoeren en de resultaten genereren. 

Het is belangrijk op te merken dat thuistests een algemeen beeld geven van je immuunsysteemgezondheid en niet alle mogelijke aspecten kunnen dekken. 

3. Tekenen verzwakt immuunsysteem

Bij het vermoeden van een verzwakte immuunsysteem vraag je je al snel af of er een test beschikbaar is waarmee je het immuunsysteem kan testen.

Maar je kan een verzwakt immuunsysteem misschien ook op een makkelijkere manier op het spoor komen.

Er zijn namelijk verschillende tekenen die op een verzwakte afweer kunnen duiden

  1. Frequente verkoudheden, oorontstekingen, bronchitis, longontstekingen, hersenvliesontstekingen  en andere infecties
  2. Huidproblemen zoals huiduitslag, ontstekingen, infecties en een droge huid
  3. Vertraagde of chronische wondgenezing omdat de herstelprocessen niet meer goed lopen
  4. Spijsverteringsproblemen en buikklachten zoals winderigheid, diarree en constipatie
  5. Bloedstoornis zoals bloedarmoede en zelfs bepaalde bloedkankers
  6. Voortdurende vermoeidheid of uitgeput zijn ondanks voldoende rust
  7. Auto-immuunziekten
  8. Vertraagde groei en ontwikkeling
Weetje

Wist je dat 70% van het immuunsysteem zich in je spijsverteringskanaal bevindt? Geen wonder dat een verzwakt immuunsysteem spijsverteringsproblemen kan opleveren.

Gezonde hoeveelheden witte bloedcellen

Als je klaar bent met het immuunsysteem testen vraag je je waarschijnlijk af wat het normale lymfocyten bereik is:

  • volwassenen: 1.000 en 4.800 lymfocyten/1 microliter bloed
  • kinderen: 3.000 en 9.500 lymfocyten/1 microliter bloed

Take home message

Als je vaak verkouden bent of huidproblemen hebt maak je je misschien zorgen en vraag je je al gauw af of je afweer wel optimaal functioneert. Met een aantal nuttige tests kan de werking van je immuunsysteem in kaart gebracht worden.

Hoe kan je je immuunsysteem testen?

Met verschillende soorten bloedonderzoeken kunnen ziekten en afwijkingen van het immuunsysteem opgespoord worden. Voorbeelden van bloedtesten zijn het complete bloedbeeld en de immunoglobulinen bloedtest.

In plaats van een bloedtest kun je ook kijken of je een van de tekenen van een verzwakt immuunsysteem hebt zoals hierboven besproken.

Het is echter nogal complex en je kan niet zo 1, 2, 3 zeggen of de symptomen of tekenen verband houden met je immuunsysteem. Een arts kan jou het beste helpen die tussen de verschillende oorzaken kan differentiëren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

George-Gay, B., & Parker, K. (2003). Understanding the complete blood count with differential. Journal of PeriAnesthesia Nursing, 18(2), 96-117.