Is Baking Soda Chemisch of Natuurlijk?

Baking soda, ook wel bekend als natriumcarbonaat, wordt vaak beschouwd als een natuurlijk product omdat het uit natuurlijke bronnen wordt gewonnen, zoals trona ore. 

Trona is een natuurlijk voorkomende minerale bron van natriumcarbonaat. Het wordt vaak gewonnen uit trona-afzettingen die worden gevonden in de vorm van grote kristallen of als een fijne poeder.

Het winnen van baking soda uit trona is echter een chemische reactie. 

Natriumcarbonaat moet worden geëxtraheerd uit trona door het te verhitten en te neutraliseren met een oplossing van water en kalk. Dit proces verandert de chemische structuur van trona en resulteert in baking soda.

Baking soda wordt vervolgens vaak gereinigd en gezuiverd voordat het wordt verkocht als een commercieel product. Dit proces omvat het verwijderen van eventuele resterende mineralen en het zuiveren van het poeder om ervoor te zorgen dat het veilig is voor menselijke consumptie.

Dus is baking soda chemisch of natuurlijk?

Omdat baking soda wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen en het proces van het winnen ervan een chemische reactie is, kan men stellen dat het een chemisch product is dat echter wel afkomstig is van een natuurlijke bron.

Dit artikel vertelt je of baking soda chemisch of natuurlijk is inclusief een aantal interessante feitjes.

baking soda gevaarlijk

Waarom baking soda natuurlijk of chemisch is

Er zijn verschillende redenen waarom mensen denken dat baking soda natuurlijk of chemisch is. Hier zijn enkele van de belangrijkste.

Natuurlijke oorsprong. Baking soda wordt vaak beschouwd als natuurlijk omdat het wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals trona ore. Dit kan leiden tot de veronderstelling dat het product zelf ook natuurlijk is.

Geen kunstmatige toevoegingen. Baking soda bevat geen kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen of smaakstoffen. Hierdoor denken mensen dat het product zelf ook natuurlijk is.

Veelvuldig gebruik in natuurlijke remedies. Baking soda wordt vaak gebruikt in natuurlijke remedies, zoals het maken van tandpasta of het reinigen van huid. Vandaar dat mensen kunnen denken dat het product zelf ook natuurlijk is.

Chemische processen. Baking soda moet worden geëxtraheerd uit trona door het te verhitten en te neutraliseren met een oplossing van water en kalk. Dit proces verandert de chemische structuur van trona en resulteert in baking soda. Om deze reden kun je natuurlijk denken dat het product zelf chemisch is.

Interessante feitjes

  • Baking soda is al duizenden jaren bekend. De oude Egyptenaren gebruikten het al om bakproducten op te laten rijzen en als reinigingsmiddel.
  • Baking soda is een natuurlijk antacidum. Het kan helpen om overmatige maagzuur en brandend maagzuur te verminderen.
  • Baking soda is een natuurlijk anti-schimmelmiddel. Het kan worden gebruikt om schimmel te verwijderen op verschillende oppervlakken en om schimmel te voorkomen in vochtige gebieden.
  • Baking soda kan helpen bij het verwijderen van vlekken uit kleding en tapijten. Het kan worden gemengd met water tot een pasta en op de vlekken worden aangebracht.
  • Baking soda kan worden gebruikt als een natuurlijk deodorant. Het kan helpen om geuren te neutraliseren en kan worden gemengd met water of olie om een deodorant te maken.
  • Baking soda kan worden gebruikt als natuurlijke tandpasta. Het kan helpen om tandplak te verwijderen, tanden te witten en kan een milde scrub zijn voor het tandvlees.
  • Baking soda is ook nog eens een zeer betaalbaar product en verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen.

Take home message

Is baking soda chemisch of natuurlijk?

Baking soda, ook wel bekend als natriumcarbonaat, wordt vaak beschouwd als een natuurlijk product omdat het wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals trona ore. Het proces van het winnen van baking soda uit trona is echter een chemische reactie. 

Baking soda wordt vervolgens vaak gereinigd en gezuiverd voordat het wordt verkocht als een commercieel product.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen