Is Botox Vegan?

Vegans eten of gebruiken geen producten met dierlijke bestanddelen. Sommige vegans gaan zelfs een stapje verder en willen alleen producten die ook ‘cruelty-free’ zijn.

Dit kan lastig zijn om te waarborgen, omdat cosmeticabedrijven dergelijke zaken soms verborgen houden. 

Wellicht heb je ergens over botox gelezen en vraag je je nu af of het dierlijke ingrediënten bevat of cruelty-free is. Kortom, is botox vegan?

KORT ANTWOORD

Botox bevat niets van dierlijke oorsprong en is dus vegan. De meeste vullers waaronder lip- en dermavullers, worden van hyaluronzuur gemaakt en worden als veganistisch beschouwd. Echter, het product wordt om veiligheidsredenen vaak op dieren getest. Botox wordt in muizen gespoten om te kijken hoeveel er overlijden. Dit maakt het dus niet cruelty-free. Veganistische alternatieven zijn Frownies en V-tox.

Dit artikel vertelt je waarom botox wordt getest op dieren en een paar alternatieven voor vegans.

injectie en flesje met botox

Waarom botox getest wordt op dieren

De harde realiteit van medicijnen wordt vaak niet besproken. De gezondheidszorg wilt de werkzaamheid en veiligheid waarborgen en daar komen helaas nare dingen bij kijken.

Botox wordt als een medicijn beschouwd en geclassificeerd. Dit betekent niet alleen dat het door een gekwalificeerde medische professional moet worden voorgeschreven maar ook dat het volgens de wet op dieren getest dient te worden. 

Van een eenvoudig paracetamol tot chemotherapie, ze zijn allemaal op een gegeven moment op dieren getest. 

De maatschappij heeft flinke vooruitgang geboekt door hier tegen de demonsteren, maar hedendaags worden nog steeds 80% van de medicijnen getest op dieren.

Alternatieven van botox voor vegans

Nu er steeds meer mensen overstappen op een veganistische levensstijl duiken er ook steeds meer vragen op over veganistische botox alternatieven.

Frownies. Dit zijn patches die je op je gezicht draagt die rimpels en fijne lijntjes kunnen elimineren. Fronsdoekjes zijn door Margaret Kroesen ontdekt en worden al sinds 1889 gebruikt. Frownies verminderen rimpels door de spieren die scheelzien, fronsen, en andere herhaalde gezichtsbewegingen veroorzaken te beperken. 

V-Tox. Deze crème is ontwikkeld tijdens de zoektocht naar een veiliger botox alternatief. V-Tox kan de effecten van Botox nabootsen. Het blokkeert de signalen die spieren laten samentrekken. Hiermee voorkom je het ontstaan van fronsrimpels. Botanistische algen zijn het belangrijkste ingrediënt.

Take home message 

Steeds meer mensen vragen zich af of botox veganvriendelijk is. Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden.

Alhoewel botox geen dierlijke bestanddelen bevat, zijn er wel dierentests bij het proces betrokken dus het is zeker niet diervriendelijk. 

Er is ook goed nieuws. Gelukkig zijn er bedrijven die de botox dierproeven grotendeels willen afschaffen. Daarnaast verbieden steeds meer landen dierproeven. 

De informatie over dierproeven zetten veel mensen aan het denken. De keuze is uiteindelijk aan jou. Het is goed dat je er bewust over nadenkt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hool, C. (2020). Responding to change: ethical choices to improve your practice and reduce your environmental footprint. Journal of Aesthetic Nursing, 9(10), 408-412.

Balls, M. (2010). Replacing the animal testing of botulinum toxin: time to smooth out the wrinkles.