Is Bronwater Gezonder? 6 Voordelen.

Bronwater heeft een goede reputatie en daar betaal je voor. In vergelijking met kraanwater is flessenwater maar liefst 2000 keer duurder. 

Maar is het wel zo goed als dat beweerd wordt? Waarom zou je bronwater boven kraanwater verkiezen? Is kraanwater dan minder gezond?

Dit artikel vertelt je de 6 potentiële gezondheidsvoordelen van bronwater inclusief de nadelen.

bruisend water in glas op tafel

1. Geen chloor

De chemische stof waarmee zwembaden worden gedesinfecteerd is chloor en het grootste verschil tussen kraanwater en flessenwater is chloor. Hierdoor is zowel de inhoud als de smaak anders.

Bij de zuivering van bronwater wordt dus geen chloor gebruikt. De bacteriën worden juist doodgemaakt met ultraviolet licht en ozon.

2. Mineralen

glas ijswater koud waterMineraalwater, oftewel bronwater met extra mineralen, voorziet ons van mineralen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. 

Een hoogwaardige bronwaterbron bevat een scala aan belangrijke mineralen, waaronder magnesium, natrium, kalium en calcium. 

Bovendien bevat het ook andere essentiële sporenelementen die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

3. Zuurgraad

Aangezien bronwater in vergelijking met leidingwater alkalischer is (hogere pH) kan het de verspreiding van ziekten in je lichaam helpen tegengaan. 

Het kan de zuurgraad van je lichaam dus in balans brengen wat de omgeving ten goede kan komen.

4. Zuurstof

Omdat bronwater zo lang onder de grond heeft gezeten zal het zuurstofgehalte in eerste instantie laag zijn. Er is immers geen fotosynthese onder de grond waar geen licht is.

Zodra het water de bron opening heeft verlaten zal het zuurstofgehalte hoger worden. Er zal dan namelijk wel fotosynthese plaatsvinden (planten, algen). Bovendien is er een atmosferische gasuitwisseling. 

Kortom, naarmate het water van de bronopening afstroomt zal het zuurstofgehalte hoger worden.

Aan sommige flessen water is zuurstof toegevoegd. Dit wordt logischerwijs ook wel zuurstofhoudend water genoemd.

Ze zijn wel vrij van verontreinigende stoffen die worden aangetroffen in gewoon flessen water en kraanwater.

5. Gezond gewicht

afvallen levothyroxineNaast het hydrateren van je lichaam kan bronwater ook het gewichtsverlies bevorderen. Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water drinkt (8 glazen) zal je stofwisseling verhoogd worden. 

Hierdoor zal je in rust meer calorieën verbranden, wat je gewicht dus ten goede kan komen. Hier is echter geen verschil tussen met kraanwater.

6. Heerlijke smaak

Bronwater staat bekend om zijn heerlijke smaak die nooit gekookt of plat zal smaken. 

Veel mensen geven de voorkeur aan de smaak van bronwater boven regulier kraanwater, hoewel dit uiteraard een persoonlijke ervaring is.

7. Verfrissend en hydraterend

Bronwater biedt niet alleen een heerlijke smaak, maar het heeft ook een verfrissend effect dat perfect is om je te hydrateren. 

Of het nu na een intensieve training is of gewoon om je dorst te lessen op een warme dag, bronwater biedt een verkwikkende ervaring die je lichaam van de benodigde vochtigheid voorziet.

Nadelen bronwater

Tegenwoordig willen steeds meer mensen juist minder bewerkingsprocessen. Als je al veel onbewerkte voedingsmiddelen consumeert, denk je misschien ook goed te doen door kraanwater voor bronwater te vervangen.

Maar aangezien het grotendeels onbehandeld is, kun je er dan wel op vertrouwen dat het veilig is voor je?

Bronwater dient uitvoerig getest te worden op het volgende:

  1. chemicaliën
  2. ziekteverwekkers (E. Coli, Giardia)
  3. parasieten

Als deze processen nauwkeurig uitgevoerd worden zou je zeggen dat er niet echt nadelen van bronwater zijn.

Er is echter een belangrijk probleem waar je rekening mee moet houden, namelijk de verpakking. Hopelijk kan hier in de toekomst een oplossing voor gevonden worden.

Dit brengt ons bij een veelgestelde vraag, namelijk wat nou precies het verschil is tussen bronwater en mineraalwater.

Verschil tussen mineraalwater en bronwater

Mineraalwater is bronwater met extra mineralen. Aan het bronwater zijn dus meer mineralen toegevoegd.

Het is dus niet zo gek dat mineraalwater en bronwater zo vaak door elkaar gehaald worden. Het is in ieder geval handig om te weten als je er meer van binnen wilt krijgen.

Je lichaam kan namelijk niet alles op eigen handje omdat het mineralen levert die je zelf niet aan kan maken.

Take home message

Zoals hierboven besproken kan bronwater dus lichaam en hersenen van zuurstof voorzien, de spijsvertering bevorderen en ook nog eens helpen bij gewichtsbeheersing.

En dan nog niet te spreken over de heerlijke smaak. Naast een lekkere smaak (persoonlijke voorkeur) doet bronwater wonderen voor je lichaam.

Mineraalwater kan wel degelijk een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. Er zijn nog wat aandachtspunten.

Voor de watervoorziening in steden is chloor de belangrijkste desinfectiemethode. Om die reden zit er in bijna al het leidingwater chloor. In bronwater zit dat gelukkig niet.

Ook zorgt het chloor in kraanwater voor enige zorgen en draagt de verpakking van het bronwater bij aan een wereldwijd probleem.

Hopelijk heeft dit artikel de verschillende potentiële gezondheidsvoordelen in kaart gebracht om jou bij een eventuele overstap te helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Petraccia, L., Liberati, G., Masciullo, S. G., Grassi, M., & Fraioli, A. (2006). Water, mineral waters and health. Clinical nutrition, 25(3), 377-385.

Willershausen, B., Kroes, H., & Brandenbusch, M. (2000). Evaluation of the contents of mineral water, spring water, table water and spa water. European journal of medical research, 5(6), 251-262.