Is de Sunshower Gevaarlijk?

Er heerst een algemeen wantrouwen tegen zonnestralen. Dit is niet gek, overmatige blootstelling kan meerdere huidproblemen veroorzaken. Dan ga je je al snel afvragen of de sunshower gevaarlijk is.

KORT ANTWOORD

De sunshower die zowel infraroodlicht als UV-licht uitzendt kan gevaarlijk zijn. Ultraviolet licht kan namelijk bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering en huidaandoeningen zoals huidkanker. Zo raden dermatologen het gebruik van zonnebanken af. De sunshower met alleen infrarood licht is niet gevaarlijk omdat het geen UV-licht uitstraalt maar enkel infrarood licht. Je hoeft je geen zorgen te maken over infraroodverwarmingen.

Dit artikel vertelt je de gevaren van een sunshower en een aantal gezondheidsvoordelen.

zonlicht

Is sunshower gevaarlijk?

Aanvankelijk kwam de sunshower maar moeilijk onder de aandacht. Mensen waren terughoudend omdat het zonlicht als schadelijk wordt beschouwd en de huid zou kunnen beschadigen.

UV-licht

Mensen maken zich vooral zorgen om het UV licht. Ultraviolette straling (UV) is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en het ontstaan van huidkanker. 

Om deze reden kan een sunshower dat zowel infrarood als UV-licht uitstraalt mogelijk gevaarlijk zijn. Gelukkig kan je ook kiezen voor een sunshower met alleen infrarood licht

Neem daarom het zekere voor het onzekere.

Kanker

Het is algemeen bekend dat UV-straling schadelijk is en huidkanker kan veroorzaken. 

Er wordt nog wel eens gedacht dat infraroodstraling voor kanker kan zorgen, maar een onderzoek dat is uitgevoerd in 2006 stelde vast dat infraroodstraling geen huidkanker kan veroorzaken. 

Infraroodstraling beschikt namelijk niet over ioniserende eigenschappen. Integendeel, het infrarood licht wordt juist gebruikt om de pijnklachten en trauma’s te verlichten bij kankerpatienten.

Infrarood

Een sunshower bestaat uit een verre infraroodverwarming. Een infraroodverwarming voelt wel degelijk als de zon. De eerste keer kan je het moeilijk van een zon onderscheiden. 

Aangezien ons lichaam bestand is tegen zowel infraroodontvangst als uitstoot zou het in principe 100% gezond moeten zijn.

Kortom, het is een mythe dat Infraroodverwarmers kanker veroorzaakt. 

Temperatuurgevoel

Mensen schaffen een sunshower aan voor het uiterst comfortabele temperatuurgevoel. 

Het is logisch dat je denk dat een sunshower gevaarlijk is. Het temperatuurgevoel associeer je namelijk met zonnebaden en zonvakanties.

Dit is te danken aan het infrarood licht en dus niet aan UV-licht. Je hoeft voor infraroodverwarmingen niet bang te zijn.

Wat is een sunshower 

vrouw met zon op rugSunshowers (zonnedouches) heeft zijn naam te danken aan het ongewone weersverschijnsel waarbij regen valt en gelijktijdig de zon schijnt.

Aangezien dit bijzondere fenomeen maar zelden voorkomt, omdat de wolken die voor regen zorgen de zon blokkeren, is er een product op de markt gekomen.

Zo kan je nu een heuse sunshower in huis halen. Nu kan je tijdens het douchen profiteren van het infraroodlicht dat lijkt op zonlicht.

Een bepaalde golflengte in onze huid wordt ook wel de verwarmingsradius genoemd. De golflengte van infrarood stimuleert precies de huidreceptoren die warmte ontvangen.

Wat zegt de wetenschap over de sunshower

Jammer genoeg konden we geen specifieke artikelen vinden over het gebruik van de sunshower. Er is wel genoeg bekend over infraroodlampen en UV-lampen afzonderlijk. 

Maar bij het gebruik van een sunshower komen er meerdere factoren kijken. Het UV- licht komt namelijk in contact met het water en de afstanden van de Sunshower tot het lichaam kan ook verschillen.

Hopelijk wordt deze specifieke toepassing in de toekomst nader onderzocht. Momenteel kunnen we dus geen harde uitspraken doen.

Is sunshower goed voor je?

Mogelijk is de sunshower gevaarlijk door de UV-straling. Echter, de sunshower straalt ook infraroodstraling uit. De gezondheidsvoordelen hiervan zijn:

  1. pijnverlichting
  2. bevordert de doorbloeding
  3. verlaagt de bloeddruk
  4. versterkt het immuunsysteem
  5. ontgifting
  6. ontspanning
  7. vermindert de spierspanning
  8. stimuleert het afvallen
  9. minder diabetes bijwerkingen 

Kortom, door infrarood kan sunshower dus mogelijk ook gezond zijn.

Take home message

Zonlicht associëren we niet alleen met de zomer maar ook met huidveroudering en huidaandoeningen. Daarom vragen veel mensen zich af of de sunshower gevaarlijk is.

Infrarood is een veilige manier van verwarmen en voelt comfortabel en aangenaam aan. Echter, UV-straling veroorzaakt veel gezondheidsproblemen.

Het duurt dus nog wel even voordat de sunshower als een veilige en gezonde optie beschouwd wordt. Gelukkig is er een middenweg en kan je ook voor een sunshower gaan die geen UV-licht uitstraalt.

Er is ook een andere kant van het verhaal. Zo biedt infrarood therapie bijzondere gezondheidsvoordelen zoals pijnverlichting, het versterken van het immuunsysteem en bloeddrukverlaging.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bonino, A., Facta, S., Saudino, S., Anglesio, L., & D’Amore, G. (2009). Tanning lamps ultraviolet emissions and compliance with technical standards. Radiation protection dosimetry, 137(3-4), 197-200.

Swerdlow, A. J., & Weinstock, M. A. (1998). Do tanning lamps cause melanoma? An epidemiologic assessment. Journal of the American Academy of Dermatology, 38(1), 89-98.