Is de Wim Hof Ademhaling Gevaarlijk?

In de afgelopen twee jaar zijn steeds meer mensen begonnen met ademhalingsoefeningen, waarvan de Wim Hof-methode een van de meest geliefde is geworden.

Hierbij moet je echter gecontroleerd hyperventileren, gevolgd door het langdurig inhouden van je adem.

Dit roept de vraag op: is Wim Hof-ademhaling gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

De meeste mensen kunnen hun adem een of twee minuten veilig inhouden. Echter, als je dit te lang doet, krijgen je hersenen mogelijk minder zuurstof, wat epileptische aanvallen, flauwvallen en zelfs hersenbeschadiging kan veroorzaken. Er zijn zeker risico’s verbonden aan de Wim Hof-methode. Zo kan deze methode een licht gevoel in het hoofd veroorzaken, en er kan zelfs bewustzijnsverlies optreden, zoals vermeld op zijn website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een veilige omgeving hebt en nergens tegenaan kunt stoten als je flauw zou vallen.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen moeten de Wim Hof-ademhaling vermijden. Als je een medische aandoening hebt, is het essentieel om eerst een arts te raadplegen voordat je deze methode probeert. Mits correct uitgevoerd en zonder medische aandoeningen, lijkt de Wim Hof-ademhaling niet per se gevaarlijk te zijn. Het is echter belangrijk om het niet te vaak te doen en het rustig op te bouwen. Overmatig, te snel, te vaak of te diep ademhalen kan hyperventilatie veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Dit artikel belicht de risico’s van de Wim Hof-ademhaling, waarbij zowel de nadelen als de gezondheidsvoordelen worden besproken.

man beoefent Wim Hof-ademhaling

De 5 Gevaren van ademhalingsoefeningen

Als diepe ademhalingsoefeningen verkeerd worden uitgevoerd, kunnen ze een potentieel gevaarlijke activiteit worden.

1. Hyperventilatie. Hoewel af en toe een langzame diepe ademhalingstechniek waarschijnlijk niet veel kwaad zal doen, kan te snel, te vaak of te diep ademhalen hyperventilatie veroorzaken, met mogelijke negatieve gevolgen.

2. Bloedtoevoer naar de hersenen. Een evenwichtige verhouding tussen zuurstof en kooldioxide is essentieel voor gezonde cellen. Overademing of hyperventilatie kan deze balans verstoren, wat de doorbloeding van de hersenen kan belemmeren door een te snelle uitstoot van kooldioxide.

3. Verkeerde uitvoering. Het correct uitvoeren van diepe ademhaling vereist vaak precisie in ontspanning, aangezien verschillende spieren bij de oefening betrokken zijn. Een verkeerde uitvoering kan zelfs leiden tot een toename van stress.

4. Spieren. Tijdens diepe en langdurige inademingen kunnen de borst- en nekspieren onnatuurlijk worden geactiveerd.

5. Neveneffecten. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen na een verkeerde uitvoering last kregen van verschillende neveneffecten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, gebrek aan energie, stijfheid, depressie en verminderde vitaliteit.

  9 Gezondheidsvoordelen van ademhalingsoefeningen

  Veel mensen vragen zich af of de Wim Hof-ademhaling gevaarlijk is.

  In tegendeel, er zijn juist meerdere gezondheidsvoordelen aan verbonden:

  1. Minder angst en stress. Regelmatige beoefening van de Wim Hof-ademhaling kan bijdragen aan het verminderen van gevoelens van angst en stress.

  2. Verbeterde concentratie. De ademhalingstechnieken kunnen je concentratie verbeteren, wat gunstig is voor cognitieve prestaties.

  3. Betere nachtrust. Een positief effect op het slaappatroon is een bekend voordeel van ademhalingsoefeningen, waaronder de Wim Hof-methode.

  4. Verbeterd geheugen. Sommige mensen ervaren een verbetering van het geheugen als gevolg van regelmatige ademhalingsoefeningen.

  5. Gunstig voor hart en bloedvaten. De methode kan bijdragen aan een betere gezondheid van het hart en de bloedvaten.

  6. Bevordering van besluitvaardigheid. Het beoefenen van de Wim Hof-ademhaling kan de mentale helderheid bevorderen en bijdragen aan betere besluitvorming.

  7. Gunstig voor de longen. Mensen met aandoeningen zoals astma, bronchitis, COPD en emfyseem kunnen baat hebben bij de een aantal specifieke ademhalingsoefeningen. 

  8. Sterkere afweer. Er wordt gesuggereerd dat de Wim Hof-methode de immuunfunctie kan versterken.

  9. Gunstig voor de spijsvertering. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals constipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en indigestie.

  Take home message

  De Wim Hof-ademhaling wint nationaal en internationaal steeds meer terrein.

  Bij een angstige toestanden en paniekaanvallen wordt vaak een diepe ademhaling voorgesteld. Het lijkt een praktische en niet ingrijpend hulpmiddel te kunnen zijn.

  Maar omdat je bij de Wim Hof-ademhaling ook je adem in moet houden, maken veel mensen zich zorgen om eventuele neveneffecten.

  Het kan voor een licht gevoel in het hoofd zorgen, je kan zelfs flauwvallen. Voor bepaalde medische aandoeningen wordt het ook afgeraden. Maar het kan ook zeker goed voor je zijn.

  Mits correct uitgevoerd kunnen diepe ademhalingsoefeningen bijzondere en soms zelfs levensveranderende voordelen met zich meebregnen zoals minder stress, betere sportrespateis en een gezonder lichaam.

  Wees dus als beginner voorzichtig met ingewikkelde ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan matiging ook helpen.

  Naast de Wim Hof ademhaling zijn er nog veel meer oefeningen en technieken die ik allemaal in dit artikel bespreek.

  Over Diederik

  Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

  Bronnen

  Ma, X., Yue, Z. Q., Gong, Z. Q., Zhang, H., Duan, N. Y., Shi, Y. T., … & Li, Y. F. (2017). The effect of diaphragmatic breathing on attention, negative affect and stress in healthy adults. Frontiers in psychology, 874.