Is de Wim Hof Ademhaling Gevaarlijk?

De afgelopen twee jaar zijn steeds meer mensen ademhalingsoefeningen gaan doen. De Wim Hof-methode is razend populair. 

Hierbij moet je echter meerdere keren je adem langdurig inhouden. Dus is Wim Hof-ademhaling gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

De meeste mensen kunnen hun adem een of twee minuten veilig inhouden. Echter, als je het te lang doet krijgen je hersenen minder zuurstof wat epileptische aanvallen, flauwvallen en zelfs hersenbeschadiging kan veroorzaken. Er zijn zeker risico’s. Zo kan de Wim Hof-methode voor een licht gevoel in het hoofd zorgen. Er kan zelfs bewustzijnsverlies optreden. Dit staat op zijn website vermeldt. Zorg er dus voor dat je nergens tegenaan kunt stoten als je flauw zou vallen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen moeten de Wim Hof-ademhaling vermijden. Als je een medische aandoening hebt moet je dus eerst een arts consulteren voordat je dit gaat proberen. Mits correct uitgevoerd, en zonder medische aandoeningen lijkt de de Wim Hof-ademhaling dus niet zo gevaarlijk te zijn. Doe het niet te vaak en bouw het rustig op. Ga niet te snel, te vaak of te diep ademhalen omdat dat hyperventilatie kan triggeren met alle gevolgen van dien.

Dit artikel vertelt je de gevaren van de Wim Hof-ademhaling, de nadelen inclusief de gezondheidsvoordelen.

man beoefent Wim Hof-ademhaling

Gevaren ademhalingsoefeningen

Als je diepe ademhalingsoefeningen verkeerd uitvoert kan het een gevaarlijke oefening worden. 

Hyperventilatie. Af en toe een langzame diepe ademhaling techniek zal waarschijnlijk niet zoveel kwaad doen. Echter als je te snel, te vaak of te diep ademhaalt kan hyperventilatie getriggerd worden. Hyperventilatie kan negatieve gevolgen hebben.

Bloedtoevoer hersenen. De zuurstof en kooldioxide moet in je cellen in balans zijn. Overademing (of hyperventilatie) kan deze balans verstoren. Als je te veel kooldioxide uitblaast kan de doorbloeding van de hersenen belemmerd worden. 

Verkeerde uitvoering. Vaak weten de mensen niet precies hoe ze moeten ontspannen. Er zijn nogal wat spieren betrokken bij de diepe ademhaling. Zo kan een verkeerde uitvoering zelfs de stress doen verhogen.

Spieren. Bij diepe lange inademingen kunnen je borst- en nekspieren op een onnatuurlijke manier geactiveerd worden.

Neveneffecten. Uit anekdotes blijkt dat sommige mensen na een verkeerde uitvoering last kunnen hebben van een aantal neveneffecten:

 1. pijn in het hoofd
 2. concentratieproblemen
 3. gebrek aan energie
 4. stijfheid
 5. depressie
 6. minder vitaliteit

Gezondheidsvoordelen ademhalingsoefeningen

Veel mensen vragen zich af of de Wim Hof-ademhaling gevaarlijk is. Integendeel, er zijn juist meerdere gezondheidsvoordelen aan verbonden:

 1. minder angst en stress
 2. verbeterde concentratie
 3. beter slapen 
 4. beter geheugen
 5. goed voor hart en bloedvaten
 6. bevordert de besluitvaardigheid
 7. goed voor de longen: kunnen heilzaam zijn voor de mensen met astma, bronchitis, COPD en emfyseem
 8. bevordert de immuunfunctie
 9. goed voor de spijsvertering: kan constipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en indigestie verminderen

Take home message

De Wim Hof-ademhaling wint nationaal en internationaal steeds meer terrein.

Bij een angstige toestanden en paniekaanvallen wordt vaak een diepe ademhaling voorgesteld. Het lijkt een praktische en niet ingrijpend hulpmiddel te kunnen zijn.

Maar omdat je bij de Wim Hof-ademhaling ook je adem in moet houden, maken veel mensen zich zorgen om eventuele neveneffecten.

Het kan voor een licht gevoel in het hoofd zorgen, je kan zelfs flauwvallen. Voor bepaalde medische aandoeningen wordt het ook afgeraden. Maar het kan ook zeker goed voor je zijn.

Mits correct uitgevoerd kunnen diepe ademhalingsoefeningen bijzondere en soms zelfs levensveranderende voordelen met zich meebregnen zoals minder stress, betere sportrespateis en een gezonder lichaam.

Wees dus als beginner voorzichtig met ingewikkelde ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan matiging ook helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ma, X., Yue, Z. Q., Gong, Z. Q., Zhang, H., Duan, N. Y., Shi, Y. T., … & Li, Y. F. (2017). The effect of diaphragmatic breathing on attention, negative affect and stress in healthy adults. Frontiers in psychology, 874.