Is Diclofenac Effectief Tegen Rugklachten?

Elke dag hebben 35 miljoen mensen last van rugpijn. Dit kan het dagelijks functioneren beperken. Medicijnen zoals diclofenac kunnen verlichting bieden.

Diclofenac is een ontstekingsremmend geneesmiddel. Voltaren is het actieve bestanddeel in diclofenac. Dus kan je bij rugklachten diclofenac nemen?

KORT ANTWOORD

Bij rugklachten kunnen weefsels ontstoken zijn. Daarbij kun je last hebben van spierkrampen en pijn. Diclofenac is een ontstekingsremmer en kan daarmee de rugklachten verminderen. Bij een pijnlijke rug hoef je diclofenac waarschijnlijk maar 1-2 dagen in te nemen. In het geval van reumatoïde artritis, kan je het mogelijk langer innemen. Diclofenac is krachtiger dan ibuprofen dus je moet er minder van innemen. Bespreek dit eerst met een arts.

Dit artikel vertelt je een aantal ervaringen van diclofenac voor verschillende rugklachten inclusief een aantal belangrijke aandachtspunten.

oudere vrouw last van rug

Ervaringen diclofenac rugklachten

We zullen een aantal verschillende ervaringen van mensen delen die diclofenac voor rugklachten hebben ingenomen. 

Rugpijn. (Voltaren diclofenac). Mijn rug deed zo pijn dat ik niet eens meer rechtop kon staan. Door de pijn heb ik jarenlang sterke pijnstillers in moeten nemen. Toen ik eenmaal begon met Voltaren 75 mg voelde ik me de volgende dag al 75% beter. Ben erg tevreden met de voltaren tabletten.

Artritis onderrug. (Voltaren diclofenac). In mijn onderrug heb ik artritis. Fysiotherapie verminderde de pijn maar niet helemaal. Toen ik Voltaren toevoegde nam de rugpijn enorm af. Van de afgelopen 20 jaar is het pijnniveau nu het laagste. Ben erg dankbaar.

Matige rugpijn. (Voltaren diclofenac). Ik heb de voltaren in de prullenbak gegooid. In een jaar tijd heb ik het meerdere keren voor matige rugpijn gebruikt maar het heeft absoluut niets gedaan voor mij. Het dure product werd niet eens vergoed door de verzekering. En achteraf was het dus niet effectief.

Hernia. (Voltaren Diclofenac <1 maand). Mijn hernia (L1-L2) was in 8 maanden nog niet genezen. Ook chiropractie, fysiotherapie en 2 epidurale steroïde shots hielpen niet. Door elke dag voltaren in te nemen had ik veel minder ontstekingen en pijn en juist meer bewegingsvrijheid. Hierdoor kan ik meer uit de fysiotherapie halen.

Chronische rugpijn (hernia). Door een hernia heb ik al langer dan twee jaar chronische onderrugpijn. Ik weet het niet 100% zeker, maar sinds ik diclofenac in begon te nemen ging de pijn bijna onmiddellijk weg. Voordat ik het nam was ik heel zwak en kon ik nauwelijks uit bed komen maar nu kan ik weer functioneren als voorheen. Ik heb dan nog wel steeds pijn maar mijn kwaliteit van leven is weer terug. Ik voel me ook nog eens beweeglijker en soepeler. 

Zoals je ziet zijn de meeste mensen te spreken over diclofenac voor rugklachten. Er zijn nog wel een paar belangrijke dingen die je moet weten van diclofenac en bovendien zijn er ook nog eens verschillende soorten.

Diclofenac bij rugklachten

Je bent iets aan het tillen of je draait op een onhandige manier en pats boem, je verrekt je rug. Risicofactoren hiervoor zijn onder andere lichamelijke inactiviteit en zwaarlijvigheid. 

Als de pijn er in is geschoten kunnen je zachte weefsels ontstoken raken. Bij deze ontsteking kan je last van spierkrampen en pijn krijgen.

Om deze reden kan het ontstekingsremmende geneesmiddel diclofenac de rugpijn effectief verminderen. Door de ontsteking te verminderen kunnen de spierkrampen en rugpijn afnemen. 

Volgens de FDA mag je diclofenac nemen voor artritis van de wervelkolom.

Diclofenac gel

Diclofenac gel wordt gebruikt bij gewrichtspijn (artritis), rugpijn, acute nekpijn, peesontsteking, verrekkingen en verstuikingen. Het wordt beschouwd als een effectieve en veilige behandelingsoptie. 

Het kan de uitkomst bieden bij mensen met bijvoorbeeld hartaandoeningen en hoge bloeddruk, voor degene die maar beter geen orale NSAID’s moeten nemen.

Diclofenac tegen ischias

In de onderrug, heupen en billen loopt de ischiaszenuw. Ischias is de uitstralende pijn die langs dit pad kan optreden.

Van de mensen die diclofenac voor ischias hebben genomen melden 63% een positief effect. Echter 13% meldde een negatief effect.

Van de 30 beoordelingen kreeg diclofenac een 7,4. Onder een andere groep kreeg diclofenac een 7,8 uit 84 beoordelingen.

Diclofenac vs ibuprofen

Zowel diclofenac als ibuprofen kunnen de pijn en ontsteking verminderen. Diclofenac is krachtiger dan ibuprofen. In lagere doses kan diclofenac dus effectiever zijn dan ibuprofen. Om deze reden wordt ibuprofen vaak in een hogere doses ingenomen.

Take home message

De vervelende rugklachten kunnen je in het dagelijks leven flink belemmeren. Diclofenac is een krachtig geneesmiddel dat voor rugklachten gebruikt wordt.

Mensen met verschillende klachten zoals chronische rugpijn en hernia hebben het gebruikt en waren er vaak te spreken over.

Overleg eerst met de arts voordat je het gaat nemen. Houd ook rekening met de verschillen tussen bijvoorbeeld diclofenac en ibuprofen. Zo heb je waarschijnlijk minder diclofenac nodig.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zerbini, C., Ozturk, Z. E., Grifka, J., Maini, M., Nilganuwong, S., Morales, R., … & Etoricoxib CLBP Study Group. (2005). Efficacy of etoricoxib 60 mg/day and diclofenac 150 mg/day in reduction of pain and disability in patients with chronic low back pain: results of a 4‐week, multinational, randomized, double-blind study. Current medical research and opinion, 21(12), 2037-2049.

Geller, M., Mibielli, M. A., Nunes, C. P., da Fonseca, A. D. S., Goldberg, S. W., & Oliveira, L. (2016). Comparison of the action of diclofenac alone versus diclofenac plus B vitamins on mobility in patients with low back pain. Journal of Drug Assessment, 5(1), 1-3.