Veel mensen denken dat een maagzuurremmer en een maagbeschermer hetzelfde zijn, want als je het maagzuur remt, denk je automatisch dat je je maag beschermt.
Maar klopt dat wel? Dus is een maagzuurremmer hetzelfde als een maagbeschermer?
KORT ANTWOORD
Hoewel beide medicijnen gericht zijn op het verminderen van maagproblemen, werken ze op verschillende manieren en zijn ze dus niet hetzelfde.
De verwarring tussen maagzuurremmers en maagbeschermers komt voort uit het feit dat beide medicijnen vaak worden voorgeschreven voor dezelfde klachten, zoals maagzuur, brandend maagzuur en maagpijn. Maar terwijl maagzuurremmers het maagzuur direct verminderen, werken maagbeschermers door een beschermende laag te vormen op de wand van de maag om zo te voorkomen dat er maagzuur doorbreekt.
In eenvoudige taal: een maagzuurremmer vermindert het maagzuur dat al aanwezig is, terwijl een maagbeschermer voorkomt dat er maagzuur doorbreekt in de eerste plaats.
Als je last hebt van maagproblemen, is het belangrijk om met je arts te bespreken welk type medicijn het beste bij jouw situatie past.
Dit artikel vertelt je de verschillen tussen maagzuurremmers en maagbeschermers inclusief welke middelen tegen maagzuurproblemen gegeven worden.
De verschillen tussen maagzuurremmers en maagbeschermers
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen maagzuurremmers en maagbeschermers:
- Werkingsmechanisme. Maagzuurremmers verminderen het maagzuur dat al aanwezig is, terwijl maagbeschermers voorkomen dat er maagzuur doorbreekt in de eerste plaats.
- Snelheid van werking. Maagzuurremmers werken vaak sneller dan maagbeschermers, omdat ze het maagzuur direct verminderen. Maagbeschermers moeten eerst door de maagwand worden opgenomen voordat ze hun werk kunnen doen.
- Duur van werking. Maagzuurremmers hebben vaak een korte werking, terwijl maagbeschermers een langere werking hebben omdat ze een beschermlaag vormen op de maagwand.
- Bijwerkingen. Maagzuurremmers kunnen leiden tot bijwerkingen zoals diarree, constipatie, hoofdpijn en duizeligheid. Maagbeschermers kunnen leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree.
- Dosering en gebruik. Maagzuurremmers moeten vaak meerdere keren per dag worden ingenomen, terwijl maagbeschermers vaak eenmaal per dag kunnen worden ingenomen. Sommige maagbeschermers kunnen zelfs worden ingenomen voordat een maaltijd wordt genuttigd om te voorkomen dat er maagzuur doorbreekt.
Onthoud dat elke persoon anders kan reageren op medicijnen en dat het belangrijk is om met je arts te overleggen welk type medicijn het beste bij jouw situatie past.
Medicijnen tegen maagzuurproblemen
Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij maagzuurproblemen. De meest voorkomende zijn:
- Antacida: dit zijn medicijnen die het maagzuur neutraliseren door het te laten reageren met een basische stof, zoals magnesium of calciumcarbonaat. Antacida werken snel, maar hebben vaak een korte werking.
- Histamine-2-receptorantagonisten (H2-blokkers): deze medicijnen verminderen de hoeveelheid maagzuur door het blokkeren van histamine, een stof die maagzuur aanmaakt. H2-blokkers werken langzamer dan antacida, maar hebben een langere werking.
- Protonpompremmers (PPI’s): deze medicijnen verminderen de hoeveelheid maagzuur door het blokkeren van de protonpomp, een enzym dat betrokken is bij de productie van maagzuur. PPI’s werken snel en hebben een lange werking, maar moeten vaak gedurende langere tijd worden gebruikt.
Andere medicijnen die kunnen helpen bij maagzuurproblemen zijn:
- Prokinetica: deze medicijnen versnellen de maaglediging en kunnen daardoor helpen om maagzuurproblemen te verminderen.
- Prostaglandinesynthese-inhibitoren: deze medicijnen verminderen de productie van maagzuur door het blokkeren van de synthese van prostaglandines, stoffen die betrokken zijn bij de productie van maagzuur.
- Andere medicijnen zoals tricyclische antidepressiva, anticonvulsiva en anti-angst medicijnen kunnen ook helpen om maagzuurproblemen te verminderen, hoewel ze niet specifiek voor dit doel zijn ontwikkeld.
Take home message
Is een maagzuurremmer hetzelfde als een maagbeschermer?
Maagzuurremmers en maagbeschermers zijn twee verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen bij maagproblemen, zoals maagzuur, brandend maagzuur en maagpijn.
Terwijl maagzuurremmers het maagzuur direct verminderen, werken maagbeschermers door een beschermende laag te vormen op de wand van de maag om zo te voorkomen dat er maagzuur doorbreekt.
Als je last hebt van maagproblemen, kun je het beste met je arts overleggen welk type medicijn het beste voor jou is.