Is Gele Plas Goed? En Wanneer is het Te Donker?

Je bent vast wel eens wakker geworden met een gele plas urine in het toilet.

Misschien heb je je afgevraagd of dit normaal is of dat het een teken is van een medisch probleem. 

Dus is gele plas goed?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen is gele urine niet per se slecht of een teken van een ernstig medisch probleem. De kleur van urine kan variëren van lichtgeel tot donkergeel afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort voedsel dat je hebt gegeten, de hoeveelheid vocht die je hebt gedronken en de hoeveelheid medicijnen die je hebt ingenomen.

Zo kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals asperges, leiden tot gele urine. Het drinken van voldoende vocht kan ook leiden tot lichtere urine, wat kan lijken op gele urine. En het nemen van bepaalde medicijnen, zoals sommige soorten antibiotica en antipsychotica, kan ook leiden tot gele urine.

Echter, als je urine langdurig geel blijft, of als je andere symptomen hebt die samengaan met gele urine, zoals pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik of rug, koorts, braken of diarree, kan het zijn dat je een medisch probleem hebt dat behandeling vereist.

In dit artikel vertellen we of gele plas goed is en bekijken we wat de oorzaken van gele urine kunnen zijn.

Medische problemen met gele urine

Er zijn een aantal medische aandoeningen die gele urine kunnen veroorzaken, waaronder:

 • Leverproblemen: Als je lever niet goed werkt, kan dit leiden tot de afzetting van bilirubine, een stof die normaal gesproken in de gal wordt gevonden, in de urine. Dit kan leiden tot urine die geel of bruinachtig geel is.
 • Urineweginfecties: Sommige urineweginfecties, zoals blaasontsteking of nierbekkenontsteking, kunnen leiden tot gele urine.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je ongerust bent over je urinekleur of als je andere symptomen hebt die samengaan met gele urine, het raadzaam is om een arts te raadplegen.

Je arts kan je onderzoeken en eventuele medische aandoeningen diagnosticeren en behandelen.

Wanneer is je urine te geconcentreerd?

Als je urine te geconcentreerd is, kan dit betekenen dat er te weinig vocht in je lichaam is en dat je te weinig vocht hebt gedronken. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals:

 • Uitdroging: Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, kan dit leiden tot uitdroging. Symptomen van uitdroging kunnen zijn:
 • Droge mond en keel
 • Dofheid of verwardheid
 • Donkere urine of urine met een hoge concentratie van afvalstoffen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Nierproblemen: Als je urine te geconcentreerd is, kan dit leiden tot problemen met je nieren. Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en produceren urine om de afvalstoffen te verwijderen. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, kan dit de werking van je nieren belemmeren, wat kan leiden tot nierproblemen.

Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken om ervoor te zorgen dat je urine niet te geconcentreerd is. 

Verschillende urine concentraties met de bijbehorende kleuren

De concentratie van urine kan variëren en de kleur van urine kan ook veranderen als gevolg hiervan. 

Hieronder een lijst met enkele van de verschillende urine concentraties en de bijbehorende kleuren:

 1. Lichtgeel. Als je urine lichtgeel is, kan dit betekenen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Lichtgele urine kan ook het gevolg zijn van het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals asperges, of het nemen van bepaalde medicijnen, zoals sommige soorten antibiotica en antipsychotica.
 2. Donkergeel. Donkergele urine kan een teken zijn van te weinig vocht in je lichaam. Als je urine donkergeel is, is het raadzaam om extra vocht te drinken om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
 3. Bruin. Bruine urine kan een teken zijn van bloed in de urine, wat kan wijzen op een medisch probleem, zoals blaasontsteking, nierbekkenontsteking of nierstenen. Bruine urine kan ook het gevolg zijn van het nemen van bepaalde medicijnen, zoals sommige soorten antimalariamiddelen.
 4. Rood. Rode urine kan een teken zijn van bloed in de urine, wat kan wijzen op een medisch probleem, zoals blaasontsteking, nierbekkenontsteking of nierstenen. Rode urine kan ook het gevolg zijn van het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals bieten of rode bessen.
 5. Oranje. Oranje urine kan het gevolg zijn van het nemen van bepaalde medicijnen, zoals rifampicine en phenazopyridine. Oranje urine kan ook een teken zijn van te weinig vocht in je lichaam.

Hoeveel vocht om een gezonde urine kleur te hebben?

Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken om een gezonde urinekleur te behouden. 

Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitenniveau en klimaat.

Een algemene richtlijn is om ongeveer acht glazen water per dag te drinken. Dit komt neer op ongeveer twee liter vocht per dag. 

Dit is echter slechts een richtlijn en het kan zijn dat je meer of minder vocht nodig hebt, afhankelijk van deze factoren.

Hieronder heb ik enkele tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt:

 • Drink regelmatig water: Probeer om elk uur een glas water te drinken om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
 • Eet vochthoudende voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, bevatten veel vocht. Probeer om voldoende van deze voedingsmiddelen te eten om je vochtbalans op peil te houden.
 • Extra vocht op hete dagen: Als het warm is, kan je lichaam meer vocht verliezen door zweten. Zorg ervoor dat je voldoende vocht drinkt tijdens hete dagen om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken: Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en cola, kunnen je vochtbalans verstoren. Probeer om deze dranken te beperken en kies in plaats daarvan voor water of andere vochthoudende dranken.

Als je urine lichtgeel of helder is, is dit een goed teken dat je voldoende vocht binnenkrijgt. 

Als je urine donkergeel of oranje is, kan dit een teken zijn dat je te weinig vocht drinkt. 

In dat geval is het raadzaam om extra vocht te drinken om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Take home message

Is gele plas goed?

Gele urine is over het algemeen niet per se slecht of een teken van een ernstig medisch probleem. 

De kleur van urine kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort voedsel dat je hebt gegeten, de hoeveelheid vocht die je hebt gedronken en de hoeveelheid medicijnen die je hebt ingenomen. 

Echter, als je urine langdurig geel blijft of als je andere symptomen hebt die samengaan met gele urine, kan het zijn dat je een medisch probleem hebt dat behandeling vereist. 

Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken en je urinekleur in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Als je ongerust bent, raadpleeg dan altijd een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen