Is Gellak Slecht voor je Nagels? 4 Nadelige Effecten

Gellak is de laatste jaren steeds populairder geworden als alternatief voor traditionele nagellak omdat het langer blijft zitten en een glanzende, professionele finish geeft. 

Maar sommige mensen zijn bezorgd dat gellak schadelijk kan zijn voor de nagels en de nagelbedden. 

Dus is gellak slecht voor je nagels?

KORT ANTWOORD

In het algemeen is gellak niet per se slecht voor je nagels, maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je nagels gezond blijven. Zoals met alle producten die we op onze nagels aanbrengen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gellak goed aangebracht en verwijderd wordt om beschadiging van de nagels te voorkomen. Zo niet, kan dit leiden tot beschadiging van de nagelplaat en zelfs de afbraak van de nagel.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat gellak een kunststoflaag op de nagel aanbrengt en dat het daarom belangrijk is om regelmatig pauze te nemen van gellak en de nagels ademruimte te geven. Als je de gellak te lang op je nagels laat zitten, kan dit leiden tot verzwakte nagels en gebarsten nagelbedden.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat gellak, net als elk ander product dat we op onze huid aanbrengen, chemicaliën kan bevatten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor gellak met natuurlijke en veilige ingrediënten en om de gellak regelmatig te verwijderen om te voorkomen dat de chemicaliën te lang op de nagels blijven zitten.

Dit artikel vertelt je de effecten van gellak op je nagels, de natuurlijke ingrediënten waar je naar op zoek moet gaan inclusief een aantal alternatieven.

man verwijdert velletjes onder nagel

De effecten van gellak op de nagels

Er zijn enkele effecten van gellak op de nagels waar je rekening mee moet houden.

 1. Gellak kan de nagelplaat beschadigen. Als de gellak niet goed aangebracht of verwijderd wordt, kan dit leiden tot beschadiging van de nagelplaat en zelfs de afbraak van de nagel. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de gellak op de juiste manier wordt aangebracht en verwijderd om beschadiging te voorkomen.
 2. Gellak kan de nagels verzwakken. Als je de gellak te lang op je nagels laat zitten, kan dit leiden tot verzwakte nagels en gebarsten nagelbedden. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauze te nemen van gellak en de nagels ademruimte te geven.
 3. Gellak kan chemicaliën bevatten. Net als elk ander product dat we op onze huid aanbrengen, kan gellak chemicaliën bevatten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor gellak met natuurlijke en veilige ingrediënten en om de gellak regelmatig te verwijderen om te voorkomen dat de chemicaliën te lang op de nagels blijven zitten.
 4. Gellak kan allergische reacties veroorzaken. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde chemicaliën in gellak, wat kan leiden tot rode, jeukende en ontstoken nagelbedden. Als je denkt dat je allergisch bent voor gellak, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een arts als je symptomen blijven aanhouden.

Natuurlijke en veilige ingredienten in gellak

Als je bezorgd bent over de mogelijke effecten van chemicaliën in gellak op je nagels en algemene gezondheid, is het dus belangrijk om te kiezen voor gellak met natuurlijke en veilige ingrediënten. 

Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Plantenolie: Sommige gellak bevat plantenolie, zoals arganolie of jojobaolie, die rijk zijn aan vitamines en mineralen en helpen om de nagels te versterken en te hydrateren.
 2. Keratine: Keratine is een eiwit dat van nature voorkomt in de nagels en helpt om ze sterk en gezond te houden. Sommige gellak bevat keratine om de nagels te versterken en te beschermen.
 3. Biologische polymeren: Biologische polymeren zijn natuurlijke verbindingen die worden gebruikt als hulpmiddelen in gellak om de houdbaarheid te verbeteren. Ze zijn vaak afkomstig van planten en helpen om de gellak aan de nagel te hechten zonder beschadiging te veroorzaken.
 4. Essentiële oliën: Sommige gellak bevat essentiële oliën, zoals lavendelolie of tea tree-olie, die bekend staan om hun verzachtende en antibacteriële eigenschappen. Ze kunnen helpen om de nagels gezond te houden en te beschermen tegen bacteriële infecties.
 5. Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant die bekend staat om zijn verzachtende en beschermende eigenschappen. Sommige gellak bevat vitamine E om de nagels te versterken en te beschermen tegen beschadiging.

Gellak alternatieven

Als je op zoek bent naar alternatieven voor gellak, zijn er een aantal opties om uit te kiezen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Gelnagellak. Gelnagellak is een soort nagellak die wordt aangebracht met een LED- of UV-lamp en geeft een glanzende, professionele finish. Net als gellak blijft gelnagellak langer zitten dan traditionele nagellak, maar het is gemakkelijker te verwijderen en minder beschadigend voor de nagels.
 2. Nagelstrengels. Nagelstrengels zijn dunne, flexibele strips die op de nagels worden geplakt en kunnen worden gekleurd of ontworpen met verschillende patroontjes. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen en veroorzaken geen beschadiging aan de nagels.
 3. Gelnagellakremover. Gelnagellakremover is een speciaal product dat wordt gebruikt om gelnagellak of gellak te verwijderen zonder de nagels te beschadigen. Het is een mildere optie dan aceton en bevat vaak natuurlijke oliën om de nagels te hydrateren en te versterken.
 4. Nagelstickers. Nagelstickers zijn kleine, zelfklevende stickers die op de nagels worden geplakt en kunnen worden gekleurd of ontworpen met verschillende patroontjes. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen en veroorzaken geen beschadiging aan de nagels.
 5. Nagellak. Traditionele nagellak is een goedkopere en gemakkelijker te verwijderen optie dan gellak of gelnagellak. Het blijft echter niet zo lang zitten en kan snel chippen of afbladderen. Er zijn echter natuurlijke nagellakmerken beschikbaar die minder chemicaliën bevatten en de nagels minder beschadigen.

Take home message

Is gellak slecht voor je nagels?

Gellak is niet per se slecht voor je nagels, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt aangebracht en verwijderd en om pauze te nemen en de nagels ademruimte te geven. 

Er zijn enkele effecten van gellak op de nagels waar je rekening mee moet houden, zoals beschadiging van de nagelplaat, verzwakte nagels, het bevatten van chemicaliën en het veroorzaken van allergische reacties.

Het is daarom ook aan te raden om te kiezen voor gellak met natuurlijke en veilige ingrediënten en om regelmatig de gellak te verwijderen om te voorkomen dat chemicaliën te lang op de nagels blijven zitten. 

Als je deze voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kan gellak een veilige en effectieve manier zijn om je nagels te verfraaien en te beschermen. 

Als je echter merkt dat gellak negatieve effecten heeft op je nagels of als je bezorgd bent over de mogelijke effecten van chemicaliën in gellak, overweeg dan om andere, misschien meer natuurlijke alternatieven te proberen. 

Er zijn een aantal natuurlijke en veilige ingrediënten die je kunt zoeken in gellak, zoals plantenolie, keratine, biologische polymeren, essentiële oliën en vitamine E. 

Door te kiezen voor gellak met deze ingrediënten, kun je ervoor zorgen dat je nagels gezond blijven en beschermd worden tegen beschadiging en infecties.

Er zijn ook een aantal alternatieven voor gellak, zoals gelnagellak, nagelstrengels, gelnagellakremover, nagelstickers en nagellak. 

Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is aan jou om te beslissen welke het beste bij je past.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen